Bár hangulatában tökéletesen idézi Václav Čtvrtek nemes lelkű hőseinek, a kelet-európai Robin Hood világát, a Griswald Camper Észak-Amerikában született, kézi munkával.

Az 1977-es Ford Camper Special alvázra épülő, 8 méteres házikó semmilyen kényelmi funkciót nem nélkülöz: kis híján 15 négyzetméteres alapterületén akár öten is ellakhatnak. Tisztálkodásukról kétszemélyes fürdőkád, külső zuhany (ezeket gáz- vagy fafűtéses melegítő látja el forró vízzel), van komposztáló wc, méghozzá a lakótértől elzárva. Konyha és teljes körű szigetelés teszi akár egész évben élhetővé a fura házikót.

A lényeg persze mégis a faburkolat: kívülről kanadai óriás tuja (közismert téves nevén vörös cédrus) borítást kapott, rajta több száz juharfa zsindely teremt házikó-hangulatot. Belül fenyő mennyezet és tölgyfa padló várja a lakókat, az egyik ablakban egy madárházat is elhelyeztek.

Rumcájsz-kunyhó négy keréken 2

Negyvenéves kora ellenére motorikusan is jó erőben van a járgány; 6,6 literes V8-as motorja egészségesen röfög, ha beindítják. Persze felesleges beindítani, mert úgysem megy sehova: az autót telepített nyaralóhelynek szánta gazdája, ezért is alakította ki a vezetőfülkében az imént említett illemhelyet.

Rumcájsz-kunyhó négy keréken 3

A lakóautó egyébként eladó.