A népszerű magyar dizájner nemrég elővett néhány új modellt és jó szokásához hűen készített belőlük pár alternatívát digitális rajztábláján. Nézzük, mi sült ki belőle.

Škoda Kodiaq RS pickup

Itt a Škoda pickup és a BMW 7 kombi 1

A nemrég bemutatott Kodiaq RS-ből készült virtuális pickup

Fékeit leszámítva a Kodiaq RS-t jól összelegózták a gyári szakemberek a Volkswagen konszern arzenáljából. Az alapokat a győri Audi A3 limuzintól a Volkswagen Atlas/Teramont terepjáróig bevetett MQB-technika adja. A futómű elöl MacPherson rugóstagos, hátul négylengőkaros, független konstrukció és alapáron jár az adaptív elektronikus lengéscsillapítás.

Soros, négyhengeres, 16 szelepes, 1968 köbcentis dízelmotorjából lépcsőzetes feltöltéssel és két, variálható lapátgeometriájú turbóval sikerült kihozni a 176 kW (239 lóerő) csúcsteljesítményt. Benzines motor nincs, a 280 lóerős 2,0 TSI a Superb privilégiuma és alighanem az is marad egy benzines sport SUV magas szén-dioxid-kibocsátása miatt. A dízelnek amúgy is jóval több a nyomatéka, 500 Nm, 1750 és 2500 között.

Kézi váltóval nem készül Kodiaq RS Kvasinyban. A duplakuplungos automata hétfokozatú, a tengelykapcsolók olajfürdőben futnak, ami ekkora nyomatékkal nem is meglepő.

BMW 7 Touring

Itt a Škoda pickup és a BMW 7 kombi 3

Modellfrissítésen esett át a a BMW csúcslimuzinja, amelyből ha létezne Touring, valahogy így nézne ki

Mindkét kivitelében (512 vagy 526 cm tengelytáv) 22 mm-rel nőtt a BMW 7 karosszériahossza, miközben minden egyéb méretbeli paraméter változatlan maradt. Az orr ugyanakkor 5 centivel magasabbra került, mint eddig, a motorházfedél élei határozottabbak, az embléma nagyobb.

A hajtásláncok kínálata is megújult. A 6.6 V12 csúcsmotor (M760Li xDrive) benzin részecskeszűrőt kapott, teljesítménye 585 LE. A rövid és hosszú tengelytávval egyaránt kérhető 750i/750iL xDrive új, 4,4 V8 benzinmotorja a korábbinál 80 lóerővel erősebb, 530 lóerős. A plug-in hybrid (745e) kétféle tengelytávval, továbbá összkerékhajtással is kérhető, maximális rendszerteljesítménye 394 LE, átlagos üzemanyag-fogyasztása 2,1-2,6 l/100 km, kiviteltől függően 50-58 km-t tud megtenni akkumulátoraival. Legalábbis ezt ígéri a gyártó.