Tegnap ez a rejtélyes videó rengeteg ember érdeklődését keltette fel, annyira szürreális a látvány. Egy kétszintes parkoló, beépített lifttel, gyakorlatilag a semmi közepén. Ki csinálta és miért? Az orosz újságírók kiderítették, mi pedig megosztjuk az általuk szerzett tudást.

A helyszín Cseljabinszk, Oroszország nyolcadik legnépesebb városa, több mint egymillió fővel, ahol épülnek új társasházak. Egy helyi építési vállalkozó pedig a liftes parkolóval szeretett volna enyhíteni a zsúfoltságon, no meg keresni egy láda pénzt.

Két kísérleti egységet építettek meg, összesen húsz volt tervben, de a lassú, nehézkes engedélyezés, bürokrácia miatt megtorpant a projekt. Mindemellett, kivételesen megfelelő méretű parkolókat terveztek a területre, így eleve okafogyottá vált a megoldás.

Ennek ellenére az egyik lift már tíz éve problémamentesen működik, télen a hidegben sincs vele probléma, nem ázik be, biztonságosan használható. Ára természetesen nincs, hiszen prototípusról van szó, de azért elég csak Budapest belvárosára, a garázsárakra gondolni, és rögtön nem tűnik rossz ötletnek ez a liftes megoldás.

Kiderült a szuper földalatti parkolóhely titka 1

A szerkezet teherbírása öt tonna, tehát két nagyobb tömegű személyautót is vígan elbír, ráállhat valaki a második szintre, az alsó akkor sem kerül csapdába.