Olyan történetre bukkantunk, amit általában amerikai forgatókönyvírók álmodnak papírra. Ez azonban a valóság, egy dán katona harci géppé alakított izomautóval szolgált a boszniai háború idején, fegyver nélkül szállított élelmet, ellátmányt a nélkülözők számára.

Igen, persze, ordas kamu!  – gondolhatnánk, hisz melyik hadsereg, szervezet adna lehetőséget egy ilyen öngyilkos, Mad Max filmbe illő akcióra?

Nos, egy réveteg tekintetű, felkészületlen őrültnek senki sem segítene, de az ötlettel a dán származású elit katona, öböl-háborús veterán, Helge Meyer állt elő a Németországban állomásozó amerikai csapatoknak.

A boszniai háborúban szellemautóként szolgált egy V8-as Camaro 1

képek: Facebook.com/God’s Rambo Go in War Camaro

Meyer a dán Jaeger Corps elitalakulat tagja is volt (SAS, Delta Force szintnek felel meg, a jelentkező katonák mintegy 90 százaléka lemorzsolódik a kiképzés során), de a terrorelhárító múltat hátrahagyva, fegyver helyett csak a Chevrolet Camaro képességeire támaszkodva indult Boszniába. Tette ezt vallási sugallattól vezérelve, elhatározása miatt az “Isten Rambójaként” nevezték el a németországi bázison.

Az autóválasztás is valószínűleg felsőbb sugallatra történt, vagy csak egyfajta kigondolt hősképbe illett bele, mindenesetre az 1979-es Chevrolet Camaro tökéletes alany volt a szerepre. Legalábbis megjelenését tekintve mindenképp!

5,7 literes V8-as motorja mindössze 220 lóerőt teljesített, de a beépített nitroszettel ez akár a duplájára is emelkedhetett, ha forróvá vált a talaj.

A boszniai háborúban szellemautóként szolgált egy V8-as Camaro 2

Az autót komoly páncélzattal vértezték fel, fémlemez helyettesítette a hátsó ablakot, és az ülések körül is komoly megerősítést építettek be, az ajtókra például kevlárborítás került. Az ablakokat infravörös fény elnyelésére alkalmas festékkel fújták le, valamint az egész autó rejtőzködést segítő, radarelnyelő festést kapott.

A láthatatlan haladást éjjellátó készülék, az akadályok semlegesítését pedig masszív gallytörő rács, és aknamentesítő “penge” szolgálta (utóbbiról nincs bővebb infó, mindenhol csak “mine-clearing blade” néven hivatkoznak rá, hogy milyen típusú aknák ellen, és hogyan volt alkalmazható, arról nem szólnak a leírások).

A boszniai háborúban szellemautóként szolgált egy V8-as Camaro 3

Teljesen megpakolva 400 kg hasznos terhet tudott magával vinni a szellem-Camaro,  általában élelmet, gyógyszereket, játékokat szállított a harcok poklában túlélni próbáló civilek számára. Akcióit javarészt saját zsebből finanszírozta, eleinte moráljavító, az amerikai csapatok iránt bizalmat gerjesztő bevetések voltak, a V8-assal dübörgő Chevrolet a változás, a segítség, a béke reményét hozta el a helyieknek.

Később a fekete Camaro híre az adományozási kedvet is beindította, a harcok lezárása után, a 73. bevetésen már komplett segélykonvojt vezetett a nélkülözőkhöz, de Meyer ebből sem maradt ki, ugyanazt a közvetlen stílust követte, mint az első időkben, a szabadságát kihasználva maga kopogtatott be a családokhoz, és adta át a gyűjtésből származó adományokat.

A boszniai háborúban szellemautóként szolgált egy V8-as Camaro 4