Oroszországban fáradhatatlanul dolgoznak a kincsvadászok, akik garázsba rejtett “nagypapa kocsik” után kutatnak. Szinte havonta felkerülnek képek egy-egy szép leletről, de ez az eset különösen érdekes, hiszen a murmanszki garázs hosszú ideje, 33 éve érintetlenül állt.

Találhattak volna benne használhatatlan roncsot, de a füles alapján egy Pobjeda várta őket az ajtók mögött. Első nyitásra úgy tűnt, csak a gyűjtögető hajlamú tulaj kacatjaival van tele a garázs, de a kipakolás során megmutatta magát a kocsi. Tényleg egy GAZ M-20 rejtőzött a dobozok mögött, ráadásul rohadásmentes, száraz, poros állapotban. Ilyen felfedezésért imádkoznak a veterángyűjtők, nincs kárpitot emésztő penész, nedves, málladozó rozsda, ebből könnyen oldtimer szintű kocsi lehet.

Az M20-ast 1946-ban indították útjára, a közbeszédben elterjedt Pobjeda (győzelem) elnevezéssel a II. világháborúban elért szovjet győzelem előtt tiszteleg.

Korának modern konstrukciója volt: önhordó felépítés, áramvonalas karosszéria és független első felfüggesztés jellemezte. Bár felfedezhetőek hasonlóságok az Opel Kapitan és az angol Standard Vanguard modellekkel, ez a kocsi önállóbb elképzelések alapján készült, mint a szovjet autóipar termékeinek tekintélyes része.A sorozatgyártás nem indult be könnyen a háborúból még lábadozó országban, gondok akadtak a felhasznált acél minőségével, az összeszereléssel, így 1948-ban a sorozatos problémák miatt a termelést le kellett állítani.

Az átfésülés után viszont sikerült kiköszörülni a hibákat, modernizálni a gyártást, így a 2,1 literes oldalszelepelt, négyhengeres motorral szerelt robusztus M20-as a keleti blokk egyik slágere lett.

A 13 éves termelési ciklus alatt jó néhány modellváltozata készült, míg 1958-ban végleg átadta a helyét a Volga típusnak. Varsóban szovjet segítséggel létesült az FSO autógyár, amely kezdetben szovjet licenc alapján a Pobjedát Warszawa néven gyártotta. A magyar utakon is látható volt a Pobjeda, amelyet taxiként és az ÁVH-nál is gyakran alkalmaztak.

Ráadás kincsek a garázsból, pár borsókonzerv, egyenesen Magyarországról, a Globus konzervgyárból.

Forrás: Fishki.net