Egészen gyors ütemben kezdett el terjedni a Facebookon az alábbi fotó, amit Dániel posztolt.

A helyszín Visegrád egyik buszmegállója, ahonnan a rend őrei épp sebességet mértek, amivel részben akadályozták a buszsofőrök munkáját és az utasok mozgását.

remelem a te nagyanyad is eltori a labat ha nem tud leszallni a buszrol, mert nem tud beallni a busz a buszmegallohoz. hogy lehettek ekkora faszporgettyuk mérőgecik…

Közzétette: Dobner Dániel – 2018. június 4.

A fotót látva joggal mordultak fel a hazai Facebook-felhasználók, mi pedig utánanéztünk, hogy traffizhatnak-e szabályosan buszmegállóban állva rendőreink.

HOL SZABAD TRAFFIPAXOZNI ÉS HOL NEM?

2016-ben kérdeztük a témában az ORFK-t, kérve őket, tegyük tisztába ezt a dolgot. Elsőként pár konkrét helyre kérdeztünk rá: melyik helyen használhatja a rendőrség az alábbiak közül, és melyiken nem a Véda 160 mobil készülékét autóba szerelve és állványon?

– közintézmények területe
– iskola, óvoda területe
– járda
– buszmegálló
– járműforgalom elöl elzárt terület
– főút padkája
– autópálya leállósávja
– parkolóhely

Válaszuk nem tért ki a konkrét helyekre. A rendőrség a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) hatálya alá eső területeken a változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pontot, mint a közúti forgalom ellenőrzésére szolgáló berendezést a KRESZ 37. § (4)-(5), illetve a 63. § (4)-(5) bekezdéseiben meghatározottak szerint helyezheti el.”

Nézzük meg ezeket, a 37. § szabályozza a közlekedést az autópályán és autóúton, 4-es pontja pedig a megállást tiltja ezek úttestjén, és a kivételeket sorolja. Ilyen, hogyha „a jármű a forgalmat ellenőrzi”. Az 5-ös pont az autópályára vonatkozóan közli: „A leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.” A 63. § az utak igénybevételével kapcsolatos egyéb szabályokat rögzíti, 4. bekezdése pedig ezt írja: „A közúti forgalom ellenőrzése során
a) a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezést;
b) azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza.” A nagyon fontos 5-ös pont a következőt írja: „A (4) bekezdés b) pontjában meghatározott jármű a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.”

Mindebből sajnos nem derül ki száz százalékig minden, ezért a rendőrség hozzátette a következő mondatot is.

„A közúti forgalom ellenőrzésére szolgáló berendezés KRESZ hatálya alá nem eső, illetve közterületnek nem minősülő egyéb helyeken történő elhelyezésére a hatályos jogszabályi környezetben is lenne lehetőség, ugyanakkor rendszerint a rendőrség ilyen helyeken nem helyez el sebességmérő berendezést.”

Akkor most mi van?

Az van, hogy ha szigorúan vesszük, akkor nem mérhetnének a képen látható módszerrel, hiszen a szabály világosan kimondja, hogy a közúton úgy kell elhelyezni a készüléket, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza, viszont járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető a traffipax, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos.