Olvasónk Béla küldött nekünk pár fotót, amivel ismét sikerült egy olyan rendszámot találnia, ami elméletileg nem létezhetne. Leírása szerint megörült, amikor meglátta a szép, fekete Porsche 911-est a Váci út mellett lévő gyorsétterem parkolójában, ezért oldalról le is fényképezte:

Mögé érve azonban azt is látta, hogy egyedi rendszámot kapott az autó. Talán csak az ékezetek hiánya miatt nem lett “öröm”, de ki ne lenne boldog egy 911-estől?

Itt a magyar egyedi rendszám, aminek nem szabadna léteznie 2

Mégis mi ezzel a gond?

Lassan kifutnak a P-vel kezdődő rendszámok, az előzetes számítások szerint ez még idén nyáron bekövetkezik, jönne a soron következő betű, ami nem a Q lesz. Hogy miért nem, arról megkérdeztük a az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát.

„Azért nem lehet O és Q karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a 0 (nulla) karakterekkel (Pl.: OOQ-011)” – szól a hivatalos magyarázat. Valamint nem is végződhetnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re sem, hiszen utóbbit az 1-essel lehetne összekeverni.

Apró kiskaput jelent az egyedi rendszám. Ha fizetünk, akkor egész nyugodtan kezdődhet Q-val vagy O-val, végződhet I-re. Remélem, érzékelitek a problémát.

Tudod, mennyibe kerül egy egyedi vagy egyéni rendszám?

A karakterek elosztása és az ára. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.

Forrás: Vezess
Kapcsolódó címkék: egyedi rendszám Porsche 911 rendszám