Bitang erős sportkocsik esetében rendre előfordul, hogy egyszerűen lehetetlen méltóságteljesen megállni vagy a dugóban araszolva rendre nem túl bizalomgerjesztő nyöszörgés, csikorgás hallatszik a fékek felől. A külvilág számára remek alap egy kis mókára, hogy hiába a sok lóerő meg csúcstechnika, még egy Porsche is tud úgy szólni, mint egy százéves pinceajtó. Sokan panaszkodtak erre a Porschének is, akik válaszul összerakták az alábbi magyarázó videót.

Végtelenül egyszerű a megfejtés, hiszen az olyan termetes autókra, mint a Cayenne vagy éppen olyan sportkocsikra, mint amilyen a 911-es, bizony masszív méretű fékek szükségesek, amikhez szintén nagy fékbetétek kellenek. Ezeknek legfőbb feladata, hogy nagy tempóról is fáradhatatlanul lassítsák az autót, olyankor jellemzően nem is hallani nyikorgást. Kisebb sebességnél azonban a betétek nem érintkeznek egyenletesen a féktárcsákkal és az ennek következtében kialakuló vibráció adja a mókás hangokat.

A mérnökök természetesen nem engedték el a témát, sokat dolgoznak azon, hogy a fékekből minden kellemetlenséget kiszorítsanak, így mutatkozott be a Porsche Cayenne-en a volfrám-karbid bevonatos acél féktárcsa, mellyel kevesebb fékpor keletkezik.