Röviden – Porsche Cayenne
Mi ez? A Porsche nagy SUV-jának, a Cayenne-nek új alapokra helyezett, harmadik generációja.
Mit tud? Nagy szabadidő-autós testben sportautós vezethetőséget nyújt.
Mibe kerül? 25,7 millió forintról indul a 340 lóerős V6-os turbómotorral szerelt Cayenne, a csúcsot jelentő Cayenne Turbo bitang V8-as motorral már 46,9 milliótól elérhető.
Kinek jó? Aki még egy 2 tonnás SUV-ben is a Porsche 911-es vezetési élményét keresi, az a Cayenne-ben megtalálja.

Újabb lehetetlen húzott ki a listáról a Porsche. 2000 környékén két dologra jött rá a Porsche, az egyik az volt, hogy a léghűtéses boxerrel szerelt sportkocsit már ideje meghaladni, a másik pedig az, hogy a 911-es legendáját életben tartani semmivel nem lehetne jobban, mint egy olyan SUV-vel, ami komoly hasznot termel. Bár vegyesen fogadták az első Porsche Cayenne-t az autóbolondok, kétség kívül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma is féktelen lelkesedéssel élvezhessük a farmotoros sportautót.

Nagyjából 270 ezer darab talált gazdára az első Cayenne-ből, a másodikból már félmillió példány kel el. A Q7-essel és a Bentaygával közös MLB platformra épülő harmadik generációs Porsche Cayenne-t Kréta csodás útjain hajtottuk meg. Szürreális, hogy a szemünk SUV-t lát, de az érzékszerveink szinte kivétel nélkül sportautóként azonosítják.

Külső

Hetven év alatt – nagyjából a 356-os modell óta – bőven volt időnk megszokni, hogy a Porschék formatervei inkább a folyamatos, kis lépésekben megvalósuló evolúció jegyében születnek. Drámai revolúció ritkán következik be, de olyankor villámgyorsan le is szavazza a nagyközönség, mint az első vízhűtéses sportautó, a 996-os tükörtojásra emlékeztető lámpáit. Nincs másképpen ez a hatalmas, 4,9 méter hosszúságú Cayenne esetében sem, ezért annyira óvatosak voltak, hogy az aktuális modell arcát tényleg csak néhány részlet különbözteti meg a nagyapjáétól.

Alaposan felhizlalt jószágra húzták rá a 911-es örök érvényű vonalait és képes nemcsak méltósággal viselni, hanem tartalmat is adni minden ívnek. Persze minden elem legalább háromszor akkora rajta, de a gömbölyded formák így is kívánatosak a sok élére vasalt gép között. Óriási légbeömlőkön keresztül kap levegőt a turbómotor, már amennyiben szüksége van rá, merthogy a ritka rácsozás mögött aktívan nyíló és záródó lamellák szabályozzák a motortérbe áramló levegő mennyiségét és csökkentik a légellenállási tényezőjét 0,34-re.

Hegyomlás GTI 1
Hegyomlás GTI 2

Hegyomlás GTI

Hegyomlás GTI 26
Hegyomlás GTI 27
Hegyomlás GTI 28
Hegyomlás GTI 29
Hegyomlás GTI 30
Hegyomlás GTI 31
Hegyomlás GTI 32
Hegyomlás GTI 33
Hegyomlás GTI 34
Hegyomlás GTI 35
Hegyomlás GTI 36
Hegyomlás GTI 37
Hegyomlás GTI 38
Hegyomlás GTI 39
Hegyomlás GTI 40
Hegyomlás GTI 41
Hegyomlás GTI 42
Hegyomlás GTI 43
Hegyomlás GTI 44
Hegyomlás GTI 45
Hegyomlás GTI 46
Hegyomlás GTI 47
Hegyomlás GTI 48
Fotó megosztása:
Hegyomlás GTI 49

Hangyányit több, mint két tonnával is képes veszettül kanyarodni

Magasan helyezkednek el a lámpák az optikailag gépháztető fölé magasodó sárvédőívek végén, mert ettől lesz hamisítatlan Porsche-arca ennek a hatalmas SUV-nek. Bőséges a fényszórók választéka, már az alap is teljes mértékben LED-ekkel lövi a lumeneket, de ezenfelül még akad dinamikus, kanyarkövetős változat is. A csúcs fotonágyút a kamera képe alapján dolgozó LED mátrixos verzió jelenti, melyben 84 darab fénydióda biztosítja, hogy mindig minden látható legyen az autó előtt és a szembejövők retinája is megússza a villámgyors találkozást. Minden esetben négy fénylő pontból áll a nappali menetfény, amiről hirtelen versenyautók X alakban leragasztott lámpaburáira asszociáltam. Ettől rögtön szimpatikusabb lett a barátságosnak nehezen nevezhető Cayenne.

Letisztultabb és kifinomultabb lett, az olyan elemek természetesen megmaradtak, mint a Flyline névre keresztelt ablakvonal vagy a tükörből is remekül látható, húsos hátsó sárvédők. Egyértelműen a Cayenne hátsója esett át a legnagyobb változáson és minden új vonal állati menőn áll neki. A vékony, hosszan elterülő hátsó lámpák szakadatlan vörös izzása nagy vagányság, különösen a lemenő nap fénye áll neki jól a látványos világítás miatt.

Belső

Minimalista berendezést kapott az utastér, akárcsak a Panamera esetében, csupán a nagyon technós, elektromosan állítható szellőzőket hagyták meg a zászlóshajónak, de a vízszintes vonalak és a középkonzolt uraló 12,3 inches, HD érintőképernyő, valamint a váltó körül szétszórt kapacitív gombok is átköltöztek a Cayenne belsejébe. Kétség kívül a műszerfal éke a középen trónoló apró stopper, mely megalapozza a sportos hangulatot és valószínűleg a legritkább esetben használják majd köridők mérésére. A Sport Chrono csomaggal együtt viszont nemcsak az aranyos órácskát kapjuk, hanem az üzemmódválasztó tekerentyűt a kormányra, amivel törvénytelen mód törtető pusztítóvá változtathatjuk a Cayenne-t.

Mennyeiek az ülések, jól tartanak és végtelenül egyszerűen megtalálható a legjobb beállítás, ennél már csak az arany pajzzsal díszített kormányt jobb fogni. Ahogyan a Porschékban ez lenni szokott, a volán vastagságában és pozíciójában is tökéletes. Úgy általában véve az egész vezetői környezet pontosan olyan, amilyet minden autóbolond szeret, a lényeges kapcsolók mind pár centire vannak a vezetőtől. Hibátlan az ergonómia és a minőség is példás, mindent odafigyeléssel megvarrt, finom bőr borít egészen a műszerfal tetejéig.

Hegyomlás GTI 50

Ha valamiben ez a kormány van, ott csalódni nem fogunk, az egészen biztos

Hegyomlás GTI 51

Szerencsére a fordulatszámmérő analóg maradt

Újragondolták a tradíciókhoz hű, öt órából álló műszeregységet, így csupán a fordulatszámmérő maradt analóg műszer, minden más a két oldalán lévő 7 inches kijelzőkre költözött. A multikormányon lévő tekerőkkel rettentően sok információt előcsalogathatunk a tengernyi pixelre, csak győzzük feldolgozni. A navigáció képén túl turbónyomásmérő, különböző olaj- és vízhőmérsékletet mutató műszer lehet az orrunk előtt. Ha van hozzá bátorságunk, akkor egy kis ábrán azt is megnézhetjük, hogy hány G hat ránk kanyarban vagy kigyorsítás alkalmával.

2895 mm a Porsche Cayenne tengelytávja, ami párosítva az 1983 mm-es szélességgel azt eredményezi, hogy még az irdatlanul vastag ajtók ellenére is hegyekben állnak a kihasználható köbméterek a fedélzeten. Bőven akad lábtér a második sorban és a hatalmas üvegtető ellenére a tetőkárpit sincs aggasztó közelségben. Persze nem cilinderes kosarasokra tervezték, de szűkölködni biztosan nem kell. Hátra is igen patent kezelőpanel jutott a négyzónás klímához, melyről nemcsak a hőmérséklet és a levegő mennyisége állítható, hanem az ülések fűtése és szellőztetése is. Mindent tud tehát, amit egy átlagos Panamera, így akinek a biztonságérzete egy emelettel feljebb szereti a fejedelmi kényelmet, az egész nyugodtan válassza a Cayenne-t.

Hegyomlás GTI 52

770 liternyi csomagot nyel el a Cayenne S, a Turbo kicsikét kevesebbet

770 literes csomagtartó várja a motyókat a Cayenne és Cayenne S esetében – a Turboé 745 liter -, amihez én alapáron adnék valami nagyon penge csomagrögzítő rendszert, mert a Porsche szintű vezethetőség eredménye világosan hallható a leghátul mozgolódó bőröndök változatos segélykiáltásából. A szépre és puhára kárpitozott raktér egyébként 1,7 köbméterig duzzasztható, de ez valószínűleg az egyik legérdektelenebb számadat a Cayenne-nel kapcsolatban.

Vezetés

Muszáj volt az előzőnél is szűkebben venni a kanyart, mert másképp nem hittem volna el, hogy ilyen mocskos módon fordul, ennyire bitangul betámaszt a Porsche Cayenne. Ráadásul meg sem rezzent, nem villogott a műszerfalon semmilyen piktogram, hogy mindmeghalunk, nem nyígtak fájdalmasan a gumik és az oldaldőlés jelentéktelen mértékűre zsugorodott. Hihetetlen huligánkodást, törvénytelen felszabadult csapatást lehet rendezni a 440 lóerős Cayenne S-szel, ami elég addiktív.

Precíz a kormányzás, érezhetően szüntelen a tapadása és a 8 sebességes váltó villámgyors. Ez megalapozza ugyan a hangulatot, de arra egy árva fillérrel nem fogadtam volna, hogy ez a válogatott szteroidokon nevelt elefánt ilyen döbbenetes vezetési élményt ad távolról sem szerény, 2 tonnát felülről karcoló tömegével. Szemrebbenés nélkül letagadhatna több száz kilót, és el is hinném neki.

Hegyomlás GTI 53

Jól állt nekik a mocsok is

Hegyomlás GTI 54

Kedvenc Cayenne felnim a sokküllős BBS-eket idézi

Pontosan azt tudja, mint a Porsche 911 Carrera 4S, csak mellé gigantikus méretek társulnak. Elég Sportba pöccenteni és rákapcsolódik a vezetőre, mintha pontosan érezné, hogy melyik kanyarkijáratnál örülnék annak, hogyha megrebbenne a feneke. Van Sport+ mód és Sport Response gomb is, de az már olyan lehet, mint orosz rulettet játszani a pokol kapujában. Bár kívülről minden arra utal, hogy a Cayenne egy tohonya SUV, a kormány mögött minden aprócska érzet azt sugallja, hogy egy sportautó. Kétségeim támadtak, hogy ehhez elég-e pusztán a mérnöki munka vagy szükség volt valami mágiára is.

Tökéletes választás a Cayenne S, mely jelenleg a kínálat közepét jelenti 440 tagú ménest számláló, 2,9 literes, biturbó V6-os motorjával. Felesleges papírra vetni, mert kiválóan érezhető, hogy az 550 Nm-es nyomaték már 2000-es fordulat alatt hiánytalanul rendelkezésre áll és kitart egészen 5500-ig. Ez csupán annyit jelent, hogy ez a pusztító erő tulajdonképpen mindig csőre töltve várja a bevetést. 4,9 másodperc alatt ránt fel 100 km/órás sebességre. A rajtautomatika pedig bármikor és bármennyiszer aktiválható, tehát zsibbadásig lőhetjük magunkat a horizontra.

Cayenne Turbo, a pusztító

Maradéktalanul elégedettek voltunk az ércesen trombitáló V6-os Cayenne S-szel, de nagyon csábító volt az ízesen szóló V8-as a Cayenne Turbóban, így átcuccoltunk. Minden értelemben nehezebb természetű gép, szerpentinen tényleg érezni rajta, hogy gazdagabb azzal a két hengerrel.

Az első bokor mögött felbukkanó egyenesben rápróbáltunk a Launch Controlra is a totalcaros Sturcz Antival, aminek eredménye az lett, hogy a kis kék üzenet kivillanása után nemcsak a szavunk, hanem a gondolataink is elakadtak, a tüdőnk pedig tehetetlenül csavarodott rá a gerincoszlopunkra, közben a sebességmérőn olyankor 8-asával, 12-esével ugráltak felfelé a számok. 3,9 másodperc telik el, mire 100-at mutat az óra, ami dermesztően kevés egy ekkora testtől.

Csúcsmodellnek bőven több mint tökéletes az 550 lóerős változat, de a nagybetűs harmónia igazából a könnyedebben mozgó S-ben van meg igazán. Persze a könnyedségnek ebben az esetben egészen más dimenziói vannak.

Hegyomlás GTI 55

Szögletes kipufogójáról ismerhető fel leginkább a Cayenne Turbo

Óvatosan díszítették a Cayenne Turbót, alig utal arra valami, hogy ez tulajdonképpen a Birodalmi Csillagromboló. Az enyhén átrajzolt hűtőmaszk és a négy szögletes kidörgő azért sejteti, hogy nem ez a Cayenne fog apróra zsugorodni a tükörben. Alig látható, de annál lényegesebb, hogy megkapta az aktív hátsó spoilert is, mely több fokozatban biztosítja a megfelelő leszorítóerőt, valamint fékszárnyként is működik, így 2 méterrel hamarabb áll meg 250-es tempóról.

Technika

Ahhoz, hogy egy ekkora autó ne csak kulturált közlekedésre legyen alkalmas, hanem arra is, amire általában kibelezett E36-os BMW-ket szokás használni, bő kézzel kell önteni bele a különféle kütyüket. Nagy találmány az összkerékkormányzás, ami alacsony tempónál az elsővel ellentétes irányba, magasabb sebességnél – úgy 80 km/óra felett – pedig az elsőkkel megegyező irányba fordítja pár fokot a hátsó kerekeket. Nemcsak a stabilitás miatt áldás, hanem azért is, mert 11,5 méteresre csökken a fordulókör, ami hajszálnyival kisebb, mint a Honda Civic Type R-é.

Hiába kúszott be a Cayenne alá néha egy ordenáré úthiba, a karosszéria meg sem rezzent, a háromkamrás légrugózás észrevétlenül nyelte el, mintha sosem lett volna. Akad mellé aktív keresztstabilizátor is, mely annyit tesz, hogy a hagyományos rudat középen elvágták és a két darab közé dobták azt a villanymotort, mely 1200 Nm-rel képes feszíteni, ettől aztán úgy ragad az útra, mint mogyoróvaj a szájpadlásra. Közben pedig az ívbelső kerekek fékezésével, a külsőkre nagyobb nyomatékot helyezve működik a nyomatékvektorálás is.

Hegyomlás GTI 56

Tagadhatatlan Porsche-arca van

Hegyomlás GTI 57

Flyline az ablakvonal neve

Jól mutatja, hogy mennyire komolyan gondolja a Porsche a Cayenne sportosságát, hogy háromféle fékrendszer rendelhető hozzá. Kezdésnek ott a hagyományos acél tárcsás, mely a Cayenne S esetében elöl hat-, hátul négydugattyús, a fékek Olümposzát továbbra is a sárga nyergekről és egész estét betöltő tárcsákról felismerhető karbon-kerámia rendszer jelenti. Alkottak azonban egy arany középutat is, melynek a PSCB (Porsche Surface Coated Brake) név jutott a keresztségben és övre akasztó lassulást produkál. Ebben az esetben az acél tárcsára volfrám-karbid bevonatot visznek fel, aminek köszönhetően nem keletkezik gusztustalan fékpor és a hatásfoka is nagyobb. Az első tengelyen 10, a hátsón 4 dugattyúsak a fehérre pingált féknyergek.

Költségek

25,7 millió forintról indul a Cayenne, az árlista legelső helyén ülő alapmodell 340 lovas és már ez is hat másodperc alatt zavarja le a százas sprintet, LED fényszórókkal világít és mérsékelten extrázva sem tűnik majd fapadosnak. A következő lépcső a Cayenne S, mely 31,4 millióért adja meg a királyság mámorító érzését, ettől már csak a 46,9 milliótól induló Cayenne Turbo van feljebb, ha valaki a legek világában szeretne élni.

A Porsche Cayenne S és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes-Benz GLE500 4matic (455 LE) 22 359 620
BMW X5 xDrive50i Aut. (450 LE) 23 900 000
Porsche Cayenne S (440 LE) 31 415 686

Értékelés

Hegyomlás GTI 58

Vagány a vörösen izzó csíklámpa

Roppant ellenszenves autónak tűnhet a Porsche Cayenne, pedig mindent tud, amit elvárhatunk egy hatalmasra nőtt SUV-től és mellé tud valami olyat is, amihez a többiek egyszerűen nem tudnak felérni: a vezetési élmény.

Mellette – Ellene
  • Gusztusos forma
  • Bitang motor
  • Hihetetlenül élvezetes vezethetőség
  • Kifogástalan minőség
  • Elfelejthetné már az autóipar a zongoralakk betéteket
Hogy tetszik az új Porsche Cayenne? Értékeld!
átlag
8.87
szavazat
260
Hogy tetszik az új Porsche Cayenne? Értékeld!