Olvasónk fotózta Újpesten az alábbi rendszámot az egyik edzőteremnél, ami felvet némi problémát. Nem a tulajdonossal van a gond, ő csak kihasználja a rendszer hibáit. Ha lehet ezt hibának nevezni egyáltalán.

Fotón egy magyar egyedi rendszám, ami nem is létezhetne 1

Mi ezzel a gond?

A P-vel kezdődő rendszámok lassan elfogynak, 2018. május, június környékén érkezik a soron következő betű, ami bizony nem a Q lesz. De miért nem?

Megkérdeztük erről néhány hónapja az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát. „Azért nem lehet O és Q karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a 0 (nulla) karakterekkel (Pl.: OOQ-011)” – így szól a hivatalos magyarázat. De nem is végződhetnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re sem, hiszen utóbbit az 1-essel lehetne összekeverni.

Viszont ha egyedi rendszámot szeretnénk, akkor nincs gond. Ha fizetünk, akkor egész nyugodtan kezdődhet Q-val vagy O-val, végződhet I-re, nem számít. Ahogy azt a fenti fotó is jól mutatja. Remélem, érzékelitek a problémát.

Tudod, mennyibe kerül egy egyedi/egyéni rendszám?

A karakterek elosztása és az ára. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású. Vagyis két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám.

Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon válaszható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

A karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.