Nemrég írtunk róla, hogy beköszöntött a pikáns rendszámok kora Magyarországon, és ott tartunk, hogy már a P-vel kezdődő azonosítók is lassan elfogynak, 2018. május, június környékén érkezik a soron következő betű, ami bizony nem a Q lesz.

Miért nem?

Megkérdeztük erről az illetékes Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát. „Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel (Pl.: OOQ-011)” – így szól a hivatalos magyarázat. De nem is végződhetnek a sorozatban kiadott rendszámok O-ra, Q-ra és I-re sem, hiszen utóbbit az 1-essel lehetne összekeverni.

Így tehát a következő betű, amivel a magyar autók futnak majd, az R lesz.

KIADJÁK AZ EDDIGI MAJDNEM RENDŐR-RENDSZÁMOKAT

A magyar terrorelhárítási központ által ma is használt TEK-et, és a rendőrségi RR-rendszámhoz hasonló RRR-kezdetű azonosítókat bárki kérhet. Sőt, utóbbiakat minden további nélkül automatikusan kiadják, ha rájuk kerül a sor.

Bár egy ideje a rendőrautókra sima rendszámok kerülnek, korábban nagy tömegben RR-kezdetűeket kaptak. Kérdésünkre a minisztérium elárulta, jelenleg 799 darab olyan, az ORFK állományába tartozó autó fut a hazai utakon, amelyen ilyen rendszám van. Ráadásul ezen járművek egy része nem kék-fehér fóliázású, hanem sima, átlagos külsejű személyautó.

Évek óta lehet látni RRR-rendszámos személyautókat, bár akadhat, akit megtévesztenek mondjuk Audikon, Passatokon, a BM szerint ezek mind privát kocsik. Eddig bő 100 ezer forintba fájt, ha valaki a rendőrségi rendszámhoz hasonlót akart magának, de néhány hónap múlva ingyen kapnak közel ezren ilyet. Már most 52 darab RRR-azonosító van forgalomban, a minisztérium szerint egyiknek sincs köze a rendőrséghez, és azt mondja a tárca, nem lesz zavaró, és összekeverhető a rendőrségiekkel.

KÖZELEG A MOSTANI RENDSZÁMRENDSZER VÉGE

Pár éve még 2030 környékére várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása, hogy ha így folytatódik, 2025 környéke a reálisabb dátum.

Azt hittük pár éve, hogy komolyan gondolja a kormányzat az átállást a területalapú rendszámra, amit sokan újabb pénzlenyúlásnak gondoltak. Talán emiatt, talán másért, csendben elült az ötletelés erről. Bő egy éve megkérdeztük az illetékes hatóságot, mi a helyzet, azt válaszolták, hogy nincs tudomásuk készülő bevezetésről.