A közelmúltban megjelent átfogó cikkünkben a hazai helyzetet elemeztük, és érdekes módon pont most bukkant fel egy írás hasonló témában a Jalopnik oldalán. Úgy tűnik, az egyedi rendszámok országtól függetlenül megmozgatják az emberek fantáziáját.

A hazai szabályozás a következőt mondja ki:

„Közrendbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti Magyarország államberendezkedésének és jogrendszerének az Alaptörvényben meghatározott alapvető elveit és intézményeit, az ott meghatározott alapjogokat és kötelezettségeket, valamint azokat a feltétlen érvényesülést kívánó jogi normákat, amelyek közvetlenül védik az ország társadalmi-gazdasági rendjének alapjait, így különösen, ha a jelkombináció önkényuralmi jelképre utal, illetve jelentéstartalma önkényuralmi rendszert jelképező személlyel azonosítható.

Közerkölcsbe ütközőnek kell tekinteni az egyedileg előállított rendszámtáblát, ha annak jelkombinációja sérti a nagy többség által elfogadott, pozitív értékeket, így különösen, ha az erkölcstelen, durva, agresszív, trágár jelentéstartalomra utal.”

Az Egyesült Államok szabályzása is hasonló lehet, legalábbis ezt a következtetést vontuk le, amikor megnéztük az Ohio állam elutasított egyedi rendszámok listáját.

Ezt a 330 egyedi rendszámot utasították el idén Amerikában 1

A legkézenfekvőbbek bizonyos testrészekre utalnak

BOOBIES (didkók)

CUNNT (suna)

NO BALLS (töketlen)

Akadt egy csomó AF végződésű (as fuck), ami gyakori helykitöltő káromkodó jelző az USA-ban, körülbelül annyit tesz, mint a “kurvára” a hazai szlengben.

SLOOW AF (mocskosul lassú)

CL3AN AF (rohadtul tiszta)

TINY AF1 (mocskosul kicsi)

VEGAN AF (rohadtul vegán)

BRTSH AF (kurvára brit)

Voltak, akik mélyebb üzentet próbáltak megfogalmazni ebben a pár karakterben:

IH8 PPLE (gyűlölöm az embereket, esetleg az almákat?)

IH8KIDS (gyűlölöm a gyerekeket)

H8EVRY1 (gyűlölök mindekit)

Végül pedig egy érthetetlen tiltás, a Rick and Morty méltán népszerű animációs rajzfilm sorozat egyik emlékezetes, kreált szavát tiltották be Ohio állam szigorú döntéshozói. A SQU4NCH így nem kerülhetett rendszámra, pedig az tényleg bármit jelenthet. 

A teljes lista itt olvasható.