Ez a gép nem mai darab, valódi matuzsálem, a ZIL-131 elődjének számító típust az ötvenes évek végén állították csatasorba a Szovjetunióban, és így került belőle bőven a keleti blokk országaiba is.

Hathengeres, 104 lóerős motorjával körülbelül 65 km/órás végsebességre volt képes, és mai napig kedvelt gyűjtői darab, felújítási alap a katonai járművek rajongói körében. Itthon is akad egy eladó darab, 1,5 millió forintért, igen szép állapotban.

Az ilyen gondosan megépített, felújított darabok első lépései a pokolból indulnak, általában elhagyva, félig földbe süllyedve várják a megváltást. Egy hasonló sorsú, több évtizede elhagyva álló Zil mentésének képeit, történetét rakta fel egy kalandvágyó orosz, aki nekifogott, és életet lehelt az ócskavas státuszban vegetáló öreg gépbe.

Igazság szerint az indítási procedúrán maga is meglepődött, a kurblival finoman átforgatható motornak csak a gyári üzemanyag-ellátó rendszert helyettesítő tiszta üzemanyagkanna, hűtővíz kellett, valamint némi levegő a hat abroncsba, és saját erejéből tudta elhagyni a helyszínt. Bár a fából készült plató elkorhadt, a vezetékek kusza hálója útvesztőre emlékeztet, a technika üzemel, a gép halad.

Van, aki neki se fogna, van, aki a kihívást látja.

Ezek a kerekek se tegnap engedtek le

A motor könnyen átfordult, biztató jel!

Végül még egy videó az öreg orosz vasról mozgásban.