Nemrég zajlott le a harmadik Hobby Sunday Galgamácsán. A név egy vidám és egyre több embert megmozgató autós örömünnepet takar. A névben a hobby fontos, mert ide nemcsak FIVA-minősítésű veteránokat, OT-s rendszámú kedvenceket vártak, hanem olyan, akár fiatalabb, de ritka és érdekes autókat is, amelyek gondozása, tartása a tulajdonosnak elsősorban kedvtelés – mesélte a Vezessnek Nagy Krisztián, aki Rózsahegyi Richárddal és Galgamácsa önkormányzatával együtt szervezi az eseményt harmadik éve. A Hobby Sunday központja a Pest megyei település magtára.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 1

Több mint száz jármű vett részt az idei találkozón. Trike-tól veterán és valóban gyönyörű  traktorokon át Simson motorkerékpárokon keresztül a Rolls-Royce Silver Shadowig volt mit csodálni a közönségnek a rekkenő hőségben.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 55

1973-as a szépségversenyt megnyerő VW-Karmann Ghia

Technikatörténetileg különlegesen értékes a Bánki Donát és Csonka János által szabadalmaztatott, Ganz-gyártmányú stabilmotor. Tulajdonosa szerint ebből az 1896-ban készült matuzsálemből összesen nyolc darab létezik hazánkban és csupán három működőképes. A háromból kettő ott volt. A másfajta értékekre fogékony látogatók az utánfutón hörgő ZIL-motornak örülhettek. A szovjet monstrum a benzines V8 hangzásának minden szépségét megadta, ahogy a tulaj túráztatta, a belső égésű motorok nagyobb dicsőségére.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 56

Meglepően fiatal ez a 21061-es Lada, 1994-es. Motorja 75 lóerős, váltója gyárilag négygangos. Nagyon szépek voltak a koros traktorok

Erős blokkot alkottak az ex-KGST-autók. A közönség mindig örül a Ladáknak, amelyek között egy idősnek tűnő, valójában 1994-es 1500S is megtalálható volt abból a korszakból, amikor a márka vezérképviselete a modernebb kocka Ladák mellett újra felvette a kínálatba az egykori csúcsmodellt. A VAZ 21061 az Euro II emissziós szabvány életbe lépésével szorult ki a hazai piacról, 1996-ban.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 57

1962-es a raj GAZ. A név a Gorkij Avto Zavod, a gorkiji autógyár rövidítése

Érdemes kiemelni az 1965-ös évjáratú Wartburg 311-est, amely a típus szépsége és a konkrét autó remek állapota miatt is figyelemre méltó. A fiatalabbak kedvéért írjuk le, hogy a Wartburg a Németország újraegyesítésével 1990-ben megszűnt Német Demokratikus Köztársaságban készült autómárka volt. A kétütemű, egyliteres motor a Barkas kisteherautóban is megtalálható volt és a kedvezményes árú mosóbenzinnel tankolva fillérekből működött, illegálisan.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 58

1966-ban készült a takaros Škoda 1000 MB limuzin

Csupán egy évvel fiatalabb nála a Škoda 1000 MB limuzin, amely 1966-ban készült. A Škoda az orrmotoros Spartak, a Felicia és a korabeli Octavia után ezzel a konstrukcióval fordult a farmotor felé.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 59

Balra Rózsahegyi Richárd, jobbra Nagy Krisztián, a két szervező. Krisztiánt BMW-s használt autós cikkeinkből ismerhetitek

Megdobogtathatta a katonaviselt emberek szívét a GAZ 69 is, az itthon raj-GAZ-ként ismert szovjet terepjáró. Az 1962-es autó hasonlóan szép állapotban volt megtekinthető, mint amerikai pandantja, a Willys JEEP, amelyet Kutasi József restaurált. Ő volt az egyik zsűritag, a benevezett autók értékelését Tarsoly Péter autószerelővel együtt vállalta.

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 60

2018 augusztusának első vasárnapján ismét lesz Hobby Sunday Galgamácsán, a magtárnál

Aki idén lemaradt erről a remek hangulatú eseményről, de a képek alapján megfogná őt a hangulata, írja be nyugodtan a naptárába, hogy 2018 augusztusának első vasárnapján ismét lesz Hobby Sunday Galgamácsán, a magtárnál.

Kattintsátok végig a galériát!

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 61

Meseszép a Pininfarina-karosszériás Peugeot 404. Eleganciája ma is megkapó

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 62

Nekem az Audi 200 Turbóra áll rá a szemem, másnak a trike érdekes a képről

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 63

A 02-es BMW valódi sportlimuzin volt, adekvát motor esetén

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 64

Kutasi József restaurálta a Willyst

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 65

Milyen ritkán látni ma már 601-es Trabantot a forgalomban!

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 66

Nemes és munkaigényes veterán a Rolls-Royce Silver Shadow

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 67

Nagyon megszaladt a klasszikus 911-es Porschék értéke. Ez a G-sorozatú modell egy gyönyörű kabrió

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 68

Jót tett a hangulatnak a főzőverseny, az eredmény az ebédet gazdagította

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 69

Ezt a Jawát kár lett volna kihagyni

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 70

Az Irigy Hónaljmirigy tagjai léptek fel az eseményen

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 71

Klasszikus Borbet-felnin jött az E21-es 320i. Mögötte az S123-as kombi egy ritka 280TE, 185 lóerős motorral és króm helyett fekete ablakkeretekkel. A hathengeres fekvőlámpás az 1980-as modellfrissítés előtt is ezekkel a fényszórókkal ékeskedett, az Ochsenauge, magyarul ökörszem, csak a kisebb motoros autókon volt

Nem hiszed el, milyen autókat láttak Galgamácsán 72

Érdemes kiemelni az 1965-ös évjáratú Wartburg 311-est, amely a típus szépsége és a konkrét autó remek állapota miatt is figyelemre méltó