Pokoli a hőség, és ha hinni lehet az időjósoknak, akkor ez a héten így is marad, de nyár van, szóval semmi pánik. Mi pedig a hőségriadón felbuzdulva megkértük olvasóinkat, azaz Titeket, hogy küldjetek nekünk képet az autó hőmérőjének aktuális állásáról. Nem, nem a vízhőfokra voltunk kíváncsiak, hanem a kinti hőmérsékletre.

Itt vannak a legdurvábbak, ami elég bizonyíték kell legyen, hogy SOHA, semmilyen körülmények között ne hagyjatok gyereket vagy háziállatot az autóban egyedül, még 10 percre sem.

Legyen kéznél a jó nagy UV-faktoros napolaj, mert ez még a monitoron keresztül nézve is éget.

47 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 1

Ilyen szélsőséges hőségben az autó belső tere gyorsan felmelegszik, ilyenkor automatikusan lassulnak a reakciók. A durva meleg megviseli az emberi szervezetet, különösképpen az idősebb korosztályt, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket.

Ugyanakkor az egészségesekre is rossz hatással van, csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám. Ezek következményeként gyengül az összpontosítás, lankad a figyelem, ami balesetveszélyes helyzetet teremthet.

47 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 2

Különösen figyelni kell a gyalogosokra és a kerékpárosokra, akikre közvetlenül tűz a nap. Emiatt sokkal könnyebben rosszul lehetnek, főleg a forró aszfalton, akár a zebrán, vagy az autók között közlekedve. Az ország nagyobb városaiban sok helyen hűtött vizet osztanak számukra.

47 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 3

Hőérzékelés szempontjából az emberi testnek az arc az egyik legérzékenyebb területe, így ha ezt hűtjük, akkor átmenetileg javulhat a helyzet. Légkondinál nem ajánlott közvetlenül arcra irányítani a levegőt, sőt a test bármely más pontjára sem, mert a direkt hideg szél okozhat torokfájást, izommerevséget és egyéb kellemetlen tüneteket.

47 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 4

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz, északnyugaton, nyugaton lehet több a gomolyfelhő, és arrafelé késő délután, este egy-egy zápor is előfordulhat. A Nyugat-Dunántúlon az északi, másutt a déli szél többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 38 fok között várható. Késő estére 22 és 28 fok közé hűl le a levegő – met.hu.

47 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 547 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 647 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 747 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 847 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 947 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 1047 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 1147 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 1247 fok! – Itthon mérték, mutatjuk a képeket 13