“Feljelentette a volt barátját egy bajnai asszony, miután december 26-án nem tudta beindítani autóját és a helyi söröző bejárati ajtaját is nyitva találta, holott azt előző este bezárta. A rendőrök felkeresték a férfit, aki nem tagadta tettét. A Dorogi Rendőrkapitányságon részletes beismerő vallomást tett.

Elmondta, hogy nem tudta elfogadni, hogy barátnője elhagyta őt, ezért két liter cukros vizet töltött a nő kocsijának tankjába.” – szól egy hír 2014-ből. A módszer tehát sajnos él, és élnek vele, de a célt is elérik?

Nos, a válasz népmesébe illő. Igen és nem. A cukor ugyanis nem oldódik a benzinben, rázhatjuk, keverhetjük, leülepszik a tank aljára, feloldódni hosszú idő alatt sem fog, így a motort tönkretevő karamellmasszává se változtatja az üzemanyagot. A hatása körülbelül ugyanolyan, mintha finom homok kerülne az üzemanyag-ellátó rendszerbe.

Ha átverekedné magát az üzemanyagszűrőn, a pumpán, és bekerülne a motorba, okozhatna problémát, de pont a szűrő miatt hamarabb leáll az egész rendszer, és az autó indíthatatlanná válva várhat a tréleres mentésre.

Tehát a célt tulajdonképpen eléri, az autó nem indul, de húsba maró anyagi kár sem keletkezik. Már ha az esetleges üzemanyagpumpa-, tank-, szűrőcsere nem számít annak. A videóban is látszik, hogy a tesztelésre használt fűnyíró pöfög a cukorkezelés után is, némi lerakódás látszik a dugattyún, de hirtelen beállásról, kidobásra ítélt motorról szó sincs.