Végtelenül kedves történetre bukkantunk a délmagyar.hu-n, ami remekül mutatja, hogy az autóvásárlásra minden érv elfogadható, különösen akkor, ha egy Trabantról van szó. Elég hozzá egy NDK-s kezdetű rendszám. Bár idő közben már a P betűnél tartanak a rendszámok, a kisebb vidéki hivatalokban nem pörögnek annyira a plakettek, mint a főváros környékén.

Mikor a szentesi István Ferenc megtudta, hogy kartávolságon belülre kerültek az NDK-s kezdetű rendszámok, egyből fellobbant benne a vágy egy olyan autó iránt, amit még a Német Demokratikus Köztársaságban gyártottak. Mivel ismeri és szereti a Trabantot, ezért kézenfekvő volt ilyet keresniük a frissen zsákmányolt rendszámhoz.

2

Fotók: Králik Emese

Igaz, hogy Ferenc kertjében már áll egy használaton kívüli példány, annak helyreállítása jóval költségesebb lett volna, mint egy működőképes Trabi. Hamar találtak is egy 34 éves példányt, amire természetesen a DDR jelzés is felkerült. Távolról sem napi használatú autónak vették, hobbiautóként szolgál és kedves emlékeket idéz a kis négykerekű, melyből egyre kevesebbet találni az utakon.

“Nagyon szeretem ezt a márkát, engem Trabant még soha nem hagyott ott. Mindig ilyennel jártam dolgozni, illetve fogatversenyekre, ahol régebben bíráskodtam.” – tette hozzá Ferenc.