Súlyos baleset történt Budapesten a Grassalkovich úton. Az esetet egy arra jó autós fedélzeti kamerája is rögzítette. Egy autós elgázolt egy a zebrán kerékpározó férfit. A videó megtekintését csak felnőtt olvasóinknak javasoljuk.


A szituáció nem egyértelmű, ezért megkérdeztünk egy közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvédet, ő mit gondol róla. Mindamellett, hogy megdöbbentő a sofőr reakcióideje, vajon a zebrán szabálytalanul közlekedő kerékpárosnak elsőbbsége volt az autóssal szemben?

„Nincs elsőbbsége. A gyalogosátkelőt szinte ki is lehetne hagyni az esetből, mert a kerékpáros nem áttolta a járművét, hanem áttekert, azaz nem gyalogos, így nem is illeti meg őt a gyalogosokra vonatkozó elsőbbség ebben a helyzetben” – mondta el kérdésünkre Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott jogász, a Vezess szakértője. ( Itt kérdezhetsz tőle)

„A balesetért mindkét közlekedő felelős, de ebben az esetben olyan nincs, hogy megosztott felelősség. A rendőrség azt fogja vizsgálni, ki volt elsőbbségi helyzetben, illetve hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet” – tette hozzá az ügyvéd.

„Vélhetően, ha a gépjárművezető kellő körültekintéssel hajt be és a gyalogátkelőhely előtt megfelelő sebességet választ, hogy egy esetleges gyalogos esetén meg tudjon állni, akkor elkerülhető lett volna a baleset” – fejtette ki Janklovics Ádám, aki zárásul hozzátette: „Nem egyértelmű a helyzet, a rendőrség szakértők bevonásával tudja majd megállapítani a felelősség kérdését.”