Napjainkban a legkeresettebb extrák közé leginkább olyan kényelmi funkciók tartoznak, mint az ülésfűtés, a navigációs rendszer vagy a sebességtartó elektronika. A legtöbb gyártó már kínál városi vészfékasszisztenst, sávelhagyásra figyelmeztető rendszert vagy holttérfigyelőt. Sorra jelennek meg az újabb és újabb asszisztensek, fedélzeti kávéfőzők, az opciós felszerelések listája pedig néha több oldalas lista. A jövőben viszont új értelmet nyer az autózás, nem csupán a távolságok leküzdésére szolgál majd a járművünk, hanem egyéb feladatokat is rábízhatunk.

Volvo, kérlek vedd át a csomagomat!

190582_volvo_cars_pioneers_two_hour_in_car_delivery_service_with_swedish_start_up-618x414A probléma rendkívül egyszerű, a dolgozó embernek nem feltétlenül jut ideje arra, hogy egész nap várakozzon a csomagját szállító futárra. Sokkal egyszerűbb, ha a parkoló autó csomagtartójához kap hozzáférést a kézbesítő, ami okostelefonos alkalmazásoknak hála egyszerűen kivitelezhető. Ez a megoldás nem csak kényelmes, de még időt is megtakaríthatunk vele. Ezzel már nem csak a svédek, de több más autógyártó is kísérletezik, a Volkswagen Budd-e koncepciójában külön tároló hely van kialakítva ilyen céllal.

Keressen magának parkolóhelyet!

16c115_02_d284642-552x414A zsúfolt nagyvárosokban egyre inkább probléma a parkoló kérdése. Ráadásul a helyet keresők sok esetben visszatartják a forgalmat, az emberek pedig a legritkább esetben szeretnek aprócska egyirányú utcákban keringeni, amíg fel nem szabadul egy, az autónak megfelelő méretű parkolóhely. Legutóbb a Mercedes mutatott be ilyen rendszert, mert ők is úgy gondolják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy jelentős perceket veszítsünk ilyesmi miatt.

Legyen elektromos!

BMW i3Ódivatú üzemanyag a folyamatosan fogyó benzin és gázolaj, a legtöbben a jövőt elektromos hajtással képzelik el. Az autó mozgatásához szükséges energiát pedig ideális esetben szélerőművek vagy a ház tetején lévő napelem biztosítja. Ha viszont a járműnek nincsen szüksége rá, akkor adja vissza a háztartásnak, így nem tárolunk feleslegesen használaton kívüli elektronokat.

Beszélgessenek egymással!

V2V-GM-illo-1345557723736-web-hero-640x354Nem kell többé azon bosszankodni, hogy belefutottunk egy baleset vagy egyéb okok miatt kialakult dugóba. Csak pár év kell ahhoz, hogy akár a különböző márkájú autók is kommunikálhassanak egymással, így a többi ácsorgó alapján értesülhet az esetről, ami segít az érintett szakaszt a lehető leghatékonyabban elkerülni. Nem csak torlódás miatt, de felszabadult parkolóhelyről is kaphat értesítést.

Szolgáljon ki másokat is!

P90222685_highRes_mini-vision-next-100Élete döntő többségében egy autó csak haszontalanul álldogál és várja, hogy tulajdonosa használatba vegye. A Mini viszont nem hagyja tétlenül az autóit, a várakozás helyett inkább másokat is eljuttat A pontból B-be a kívánt időpontban. Közben pedig a beltér hangulatát is az adott személyhez igazítja, hogy ő is otthon érezze magát az autóban az utazás ideje alatt.

Közlekedjen magától!

960x0Mióta a Tesla Model S-ben bemutatkozott az Autopilot önvezető rendszer, egyre több rajongója akad és a legnagyobbak igyekeznek megvalósítani. Annak ellenére, hogy sok országban az utak és a felfestés minősége miatt sem lehet üzembiztos egy ilyen rendszer és a jogi háttere is homályos, a fejlesztések gőzerővel folynak. Az ingolstadtiak ígérete szerint a következő A8-as Audi is tud majd nagy mértékben önállóan közlekedni.

Szerintetek mit kell még tudnia egy autónak a jövőben?

Kapcsolódó címkék: elektromos autó jövő