Salla egy apró település Finnországban, közel az orosz határhoz, ahol most rendhagyó autós árverést tartanak.

“Salla – a semmi közepén.” Hirdeti egy helyi tábla a 3703 lakosú település előtt. A térképre pillantva tényleg a békés világvégén járunk, ahol a tél iszonyat kemény, akár -45 Celsius-fokra is lecsökkenhet a hőmérséklet.

01_Salla_Auction_East_Cars

Ez fontos tényező az Európába utat kereső afgán, szír migránsok számára, akik itt a nyári időszakban kerékpárral keltek át a határon. A fogcsikorgató hideg elrettentette őket a tekeréstől (egyes források szerint a hatóság is tiltotta a kerékpáros belépést), ezért aki tehette, még az orosz oldalon autót vásárolt, és azzal lépett be Finnország területére.

sub-buzz-22162-1468234406-1

Pontosabban a finn határterületre, ahol a hatóságra hagyták a rövid használatra vett autókat a behozatal költségei és a kiutasítás eshetősége miatt. Rengeteg típus gyűlt így össze, Ladák, Volgák, sőt ritkább Moszkvicsok is. Állapotuk javarészt siralmas, a legolcsóbb, még járóképes kocsikat vásárolták fel, de azért akadnak az európai piacon érdekes ritkaságnak számító darabok.

sub-buzz-28944-1468234584-4

A készletből 128 autót árvereznek el, Salla polgármestere, Erkki Parkkinen reméli, hogy az orosz autók rajongóit országszerte, sőt nemzetközi szinten vonzza majd ez az egyedi lehetőség. Az autók teljes listája innen letölthető.

Kapcsolódó címkék: árverés Finnország