Mielőtt rátérnénk a típusokra, nézzük meg, mely színek vonzották leginkább a tolvajokat 2010-2014 között. Ha az Autóvadász.eu-nak jelentünk egy lopott autó, akkor a gyártmány és a típus mellett természetesen a színt is fel kell tüntetni, és most kiderült, hogy ezen a téren rendkívül kreatív a magyar. A srácoknak nem volt egyszerű dolguk, hogy a rengeteg fantázianévből kisilabizálják, hogy pontosan milyen színre is gondoltunk.

logoszin_0

Magyarul az ezüst szín nyert, aztán a fekete, a dobogó harmadik fokán pedig a fehér szín áll

Mivel nagyon gazdag az a színpaletta, amelyet a járműgyártók használnak, esetenként csak apró tónuseltérések vannak, ezért az ezüstszíneket is a metálszürke színek csoportjába vették, de voltak igazán cifra dolgok. “Néhány példa a kínálatból: Windows-kék, éjkék, diplomatakék, Adria-kék, áfonyakék amely gyümölcsnek a színéből van áfonyavörös is. Számunkra csúcspontot a viagrakék szín jelentette. Mi sem hittünk a szemünknek, de néhány ilyen színű autót is elloptak az évek során. Az acélkék inkább az ezüstszíneket gazdagítja, ezért azt nem emeltük be a kék színek közé. A királykék színt is meghagytuk önállónak, hiszen az a kékek KIRÁLYA.” Az autovadasz.eu statisztikáinak készítői közösen megegyeztek abban, hogy színek szerinti statisztikát egy jó darabig nem adnak újra ki, ezzel is megkímélve az idegrendszerüket. Teljesen megértjük.
swift-new_header_1

Ha ilyen autód van, ezzel a színkombinációval, jobb, ha nagyon vigyázol rá

Nem véletlen, hogy a metálszürke illetve az ezüstmetál színű gépjárművek a legközkedveltebbek a tolvajok körében, hiszen a kis- és középkategóriás gépjárművek tulajdonosai itthon nagy előszeretettel választják ezeket a színeket. De nézzük az autótolvajok 20 legnépszerűbb célpontját.
logotipus_0

Gyártmányra lebontva az első helyen a Suzuki végzett, a VW, majd az Opel követi

A legnagyobb hiba, amit elkövetünk

“Abból indulnak ki az autótulajdonosok, hogy másnak is slusszkulcs kell a kocsi beindításához, ahogy nekik. Többnyire, érthető módon, nem a tolvajok fejével gondolkodnak és nem kezelik rendszerként a védendő vagyontárgyat. Mint amikor a lakásba beszereltetnek egy jó biztonsági ajtót, de a betörő megégeti a műanyag ablakot és bemegy ott. Az autónál ugyanez működik a védtelen pontokon” – exkluzív interjúnkat a gépjárműbűnözésről ITT olvashatod

logomarkatipus_1

Modellre szűkítve: Swift, Megane és Astra. 2010 és 2015 között csupán 2013-ban nem a Swift volt az első helyen, akkor az Opel Corsa volt a menő.

Sajnos sem az első, sem a második generációs Suzuki Swift-tulajdonosoknak nem szolgálhatunk jó hírrel, mindkettő ugyanannyira közkedvelt a tolvajok körében. De nézzük, hogy alakult a statisztika 2015-ben, amikor valamelyest csökkentek az autólopások hazánkban, de egy valami nem változott, méghozzá az, hogy a továbbra is a Suzuki Swift áll a lista élén. tipuslogo Ezek a márkák azért ennyire népszerűek, mert ezekből gyártmányokból fut a legtöbb Magyarország útjain. A VW, a Renault és a Ford esetében például nem csupán a személyautókat, hanem a haszongépjárműveket is előszeretettel lopják, majd azokat szétbontva a feketepiacon értékesítik. A Toyota esetében akár személygépjárműről, akár haszongépjárműről legyen szó, az orgazdák számára kínálkozó lehetőség az afrikai piacokon, egyben értékesíteni a kocsikat. Így Toyotákból gyakran a kis értéket képviselő, leharcolt és öreg igáslovakat – mint például Hiace és a Hilux – is viszik, mint a cukrot. A VW Transporter szériák hasonló cipőben járnak és annyit lopnak el belőlük, hogy a tolvajok által preferált típusok 20-as listájára is felkerült a neve. varoslogo És továbbra is Budapestről érkezik az autólopások bejelentésének majdnem kilencven százaléka, ahogy az minden évben történik. Az utolsó diagram azt mutatja, hogy melyik kerületből érkezik a legtöbb bejelentés.

bplogo

A statisztika az AUTOVADASZ.EU weboldalra 2010 és 2015 között beérkezett bejelentések alapján készült.