Néhány napja írtunk a világ legveszélyesebb sportjáról, amit az ötvenes években űztek, és most újabb őrületes dologra bukkantunk, ami bizonyítja, hogy benzinvérűek mindig is léteztek: íme az igazi férfiak, akik kimaxolták a fogathajtást a ’30-as években.
Emlékeztek az 1959-ben bemutatott Ben-Hur című, 12 kategóriában Oscar-díjra jelölt filmre? Nagyon bízom benne, hogy igen, és akkor tuti megvan a filmtörténelem talán leggrandiózusabb jelenete, a drámai fogathajtó verseny. Azt viszont már lehet kevesebben tudják, hogy a szupermozi, Lew Wallace 1880-ban írt regénye alapján készült.
Ha Ben-Hur ezt látná sírva fakadna 1
A fentiek tükrében tehát nem csoda, hogy a ’20-es ’30-as években elvetemült benzinvérűek egy csoportja egészen egyedi módon értelmezte újra a fogathajtó versenyeket. A lovakat motorkora cserélték, és húzták a gázt amíg be nem horpadt a tank.
Sajnos túl sok korabeli információ nincs a verseny részleteiről, sem a szabályokról, de az jól látszik a képeken, hogy kétféle stílus létezett.
 Az egyik, mikor a motoros a nyeregben ült, és úgy húzta a kocsiban utazó társát.
 
 
A másik, mikor átalakított motorokkal versenyeztek, és a motoros a lovasversenyekhez hűen a kocsiból irányította a “paripákat”.
 
 
 
Németországban volt, aki négy darab motorbiciklit fogott be a kocsi elé, Ben-Hur-stílusban.
 
Vannak, akik a mai napig életben tartják a motorkerékpáros fogathajtás emlékét, és nagyon jól teszik.
 
 
Végül pedig a Ben-Hur legendássá vált jelenete.