Fantasztikus képek kerültek elő egy 1909-es orosz magazin, az “Automobile” rég elfeledett lapjairól. A korhű felvételeken épp az láthatjuk, ahogy autók, motorok, mopedek vesznek részt talán a világ első gyorsulási versenyén. 
Az újságcikk szerint a nevezők bő 1000 kilométeres távon feszülhettek egymásnak, és láthatóan nagyon családias a hangulat. Arról sajnos nem voltak információk, hogy melyik kategóriának ki lett a győztese, és melyik gyártó modellje volt a leggyorsabb jármű, de úgy érzem most ennek nincs is jelentősége, hiszen már tudjuk: az autósport élt, él és élni fog! 
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 3

Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 4

 
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 5
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 6
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 7
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 8
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 9
Azt tudtátok, hogy a világ legelső autós megmérettetését 1887-ben rendezték? Legalábbis ezt a dátumot vésték fel arra a papirosa, amin dokumentálták a De Dion, Bouton & Trépardoux cég által készített gőzkocsi idővel vívott harcát. A cél az volt, hogy bebizonyítsák, hogy az ő autójuk a leggyorsabb közlekedési forma, amit eddig építettek. 
Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 10
Az akkori technikához mérten az autó 56 kilométer/órás sebessége elképesztően gyorsnak számított, és többek között ennek köszönhetően meg is nyerték a versenyt.

Orosz gyorsulási verseny, 105 év távlatából 11