Akár tizenkét év börtön vár arra a lengyelországi papra, akiről nem tudni, vizet prédikált-e, de hogy bort ivott, az bizonyos – nem is keveset. 

Isten kapatos szolgája, miután karácsony másnapján befejezte a misét, autóba ült, és elhajtott – egyenesen fel a járdára, a templomból távozó hívek közé. A lowiczi gyülekezet tagjai többségükben el tudtak ugrani a vasúti átjáróban közeledő autó elől, egy negyvenegy éves asszonyt, Katarzyna Pawlakot azonban elgázolta a pap. 
A nőt agyrázkódással szállították kórházba; kezelőorvosa szerint hatalmas szerencséje volt, sérüléseiből maradéktalanul fel fog épülni. 
Szomorúbb sors vár a hatvanhat éves papra, aki ellen a rendőrség ittas vezetés miatt eljárást kezdeményezett, és elvették a jogosítványát. “Nem volt szükség a gázoló letartóztatására, mivel teljes mértékben együttműködött a rendőrséggel, iratait készséggel átadta” – mondta az esetről Urszula Szymczak rendőrségi szóvivő. 
A papot a helyszínen megszondáztatták, szervezetében 0,95 ezrelék alkoholt találtak, ami durván azt jelenti, hogy a mise előtt másfél liter sört vagy annak megfelelő, három egységnyi alkoholt fogyasztott. A magyar jog szerint ez enyhe fokú alkoholos befolyásoltságnak számít, és mindenképpen bírósági tárgyaláshoz vezet. Nincs ez másképp Lengyelországban sem: a körülmények jogi minősítésétől függően akár 12 évnyi börtön vár a papra. 
Saját hívét gázolta el a részeg pap 3


Nem ez az első eset, hogy isten egyik szolgája ittasan balesetet okozott: tavaly nyáron a chojnicei elkerülőn Wieslaw Madziąg atya szabálytalanul előzött tartálykocsijával; a frontális ütközésben a pap és egy 24 éves fiatalember is meghalt (ld. jobbra). 
A papot jól ismerte a helyi rendőrség: többször kapták el gyorshajtás, illetve ittas vezetés miatt, ennek ellenére megtarthatta állását.
Forrás: natemat.pl – Nyitóképünk illusztráció