A rendőrségi bevetések soha nem mentesek a kockázattól, egy barcelonai rendőrtiszt életét azonban nem várt módon tette tönkre egy letartóztatás. 

A meg nem nevezett rendőr még 2008-ban vett részt egy akcióban, amelynek során két zsarolót kellett elfogniuk. Mivel a bűnözők közismerten agresszív, küzdősportokban jártas emberek voltak, ráadásul harci kutyákkal vették körül magukat, a csapatot vezető tiszt engedélyt adott a kábító fegyverek használatára. 


A kommandósok akkor rohanták meg a bűnözőket, amikor azok beültek az autójukba. Amikor onnan ismételt felszólításra sem voltak hajlandóak kiszállni, a későbbi vádlott a parancs szerint bedobott a gépkocsi ablakán egy kábító gránátot. Ez erős fény- és hanghatásával alkalmas a megtámadott személy teljes összezavarására, lehetővé téve az intézkedést. 
Csakhogy a gránát egyenesen az egyik bűnöző ölébe hullott. A robbanás következtében a 25 éves férfi mindkét heréjét elveszítette, és nemzőképtelenné vált. 
A spanyol legfelső bíróság kedden úgy döntött, a katalán rendőrség (a kontinens legrégebben fennálló, nem katonai rendőrségi szervezete) kötelékébe tartozó rendőrtiszt nem kellő alapossággal járt el az intézkedés során. Ezért felfüggesztették állásából, és egy év letöltendő börtönbüntetésre, valamint 168 000 euró (50,4 millió Ft) kártérítés megfizetésére kötelezték. A döntés komoly felháborodást váltott ki a lakosságban. 
Nem először fordul elő, hogy ilyen nem halálos fegyverek maradandó egészségkárosodást okoztak. 2008 novemberében egy fotóriporter lába sérült meg súlyosan, amikor a G8-as genfi csúcstalálkozója ellen tüntetőket kábító gránátokkal oszlatta szét a rendőrség. Az incidens az alábbi felvételen látható.