A PET palackokat számos módon újra lehet hasznosítani, és nem csak a beolvasztásos módszerrel. Egyszerűen elég egy kis leleményesség, és máris előnyünkre fordíthatjuk a természet egyik legnagyobb ellenfelét, amit még Földanyánk sem tud megemészteni, a műanyag flakont. Remek képi példákkal tudom demonstrálni, miként is lehet ezeket praktikusan, környezetbarát módon felhasználni.
Azonban komolyabbra fordítva a szót, nemrég a Ford és a Coca-Cola olyan megoldással rukkolt elő, amelynek keretében az élelmiszeripar után már az autókban is megtalálhatjuk a jövőben az újrahasznosított kólásüvegeket, az úgynevezett PlantBottle technológiának köszönhetően. Az üdítőgyártó újítását most az autógyártásban is meghonosítani készül a Ford Motor Company. 
Ezen a héten kezdődik a 2013-as Los Angeles-i autókiállítás, ott fogják a nagyközönségnek bemutatni a Ford Fusion Energi hibridautó tesztpéldányát, amiben a fent említett technológiával készítették az üléspárnákat, az ülések hátoldalát, a fejtámlákat és az ajtópanelek betéteit. Az autó egyébként nagy vonalakban megegyezik az európai Mondeo gyártás előtt álló, legújabb változatával, és hibrid hajtásláncának köszönhetően alapból jár neki a környezetbarát kitűző.
A Coca-Cola 2009-ben mutatta ba először a PlantBottle technológiát, vagyis a legelső, teljes egészében újrahasznosítható PET palackot, ami részben növényi alapanyagokból készült (30%-ban cukornádból). Azóta 18 milliárd PlantBottle csomagolású terméket hoztak forgalomba 28 országban, amivel több, mint 400 000 hordónyi olaj felhasználását lehetett kiváltani, hiszen korábban kizárólag kőolaj-származékot használtak az előállításhoz.
Ha pedig a Ford megbizonyosodik arról, hogy ez a környezetbarát újítás a vevőinek is szimpatikus lesz, úgy a későbbiekben akár kólás flakonból is készíthetik az olcsóbb kategóriába sorolt modelljeik belső kárpitozását. Amivel környezetünk, és a Ford is nagyon jól járhat.
A Fordnak nem ez az első zöld kezdeményezése, három évvel ezelőtt a Focusban több, mint 300 különféle alkatrész készült hulladékanyagok felhasználásával. Ha kíváncsi vagy, olvasd el erről készült anyagunkat.

Neked tetszik ez a környezetbarát megoldás?

  • Igen, támogatok minden hasonlót
    1% ()
  • Nem rossz, kérdés mennyire szellőzik az ülés?
    1% ()
  • Csak a klímás bőrülés!
    1% ()