A PET palackokat számos módon újra lehet hasznosítani, és nem csak a beolvasztásos módszerrel. Egyszerűen elég egy kis leleményesség, és máris előnyünkre fordíthatjuk a természet egyik legnagyobb ellenfelét, amit még Földanyánk sem tud megemészteni, a műanyag flakont. Remek képi példákkal tudom demonstrálni, miként is lehet ezeket praktikusan, környezetbarát módon felhasználni.
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 1
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 2

Kólásüvegeken ülni egy autóban?

Kólásüvegeken ülni egy autóban?

Kólásüvegeken ülni egy autóban? 10
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 11
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 12
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 13
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 14
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 15
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 16
Fotó megosztása:
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 17
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 18
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 19
Azonban komolyabbra fordítva a szót, nemrég a Ford és a Coca-Cola olyan megoldással rukkolt elő, amelynek keretében az élelmiszeripar után már az autókban is megtalálhatjuk a jövőben az újrahasznosított kólásüvegeket, az úgynevezett PlantBottle technológiának köszönhetően. Az üdítőgyártó újítását most az autógyártásban is meghonosítani készül a Ford Motor Company. 
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 20
Ezen a héten kezdődik a 2013-as Los Angeles-i autókiállítás, ott fogják a nagyközönségnek bemutatni a Ford Fusion Energi hibridautó tesztpéldányát, amiben a fent említett technológiával készítették az üléspárnákat, az ülések hátoldalát, a fejtámlákat és az ajtópanelek betéteit. Az autó egyébként nagy vonalakban megegyezik az európai Mondeo gyártás előtt álló, legújabb változatával, és hibrid hajtásláncának köszönhetően alapból jár neki a környezetbarát kitűző.
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 21
A Coca-Cola 2009-ben mutatta ba először a PlantBottle technológiát, vagyis a legelső, teljes egészében újrahasznosítható PET palackot, ami részben növényi alapanyagokból készült (30%-ban cukornádból). Azóta 18 milliárd PlantBottle csomagolású terméket hoztak forgalomba 28 országban, amivel több, mint 400 000 hordónyi olaj felhasználását lehetett kiváltani, hiszen korábban kizárólag kőolaj-származékot használtak az előállításhoz.
Kólásüvegeken ülni egy autóban? 22
Ha pedig a Ford megbizonyosodik arról, hogy ez a környezetbarát újítás a vevőinek is szimpatikus lesz, úgy a későbbiekben akár kólás flakonból is készíthetik az olcsóbb kategóriába sorolt modelljeik belső kárpitozását. Amivel környezetünk, és a Ford is nagyon jól járhat.
A Fordnak nem ez az első zöld kezdeményezése, három évvel ezelőtt a Focusban több, mint 300 különféle alkatrész készült hulladékanyagok felhasználásával. Ha kíváncsi vagy, olvasd el erről készült anyagunkat.
Neked tetszik ez a környezetbarát megoldás?
Igen, támogatok minden hasonlót
1% ()
Nem rossz, kérdés mennyire szellőzik az ülés?
1% ()
Csak a klímás bőrülés!
1% ()