Akár városban, akár országúton, észvesztő sebességgel, forgalommal szemben menekülni, vagy éppen üldözni valakit autóval nem éppen a hosszú élet titka. Megállunk vagy meghalunk, de a minimum, hogy egy börtöncella ablakából kinézve látunk legközelebb járműveket. A filmek hitetik el velünk, hogy ha rosszban sántikálunk és levillog minket egy zsaru (például), akkor a legjobb, amit tehetünk az eszeveszett menekülés, hiszen a mozivásznon ez nagyon jól működik. Látványos, tele van akcióval és a végén még a csaj is a miénk lehet. 
Nézzük, melyek azok a jelenetek, amik leginkább arra csábítanak, hogy gondolkodás és a félelem legkisebb szikrája nélkül tövig nyomjuk a gázt, semmibe véve a közlekedési és morális szabályokat.

Drive – Gázt! 2011

A főszereplőt alakító Ryan Gosling ezzel a filmmel végérvényesen befutott. A 2011-es Drive, tagadhatatlanul az elmúlt 5-10 év legjobb autós filmje. Driver (milyen találó nevet adtak a főhősnek) nappal mellékállásban autós kaszkadőrként égeti a gumit Hollywoodban, de főállásban éjszakai rablásoknál segédkezik, mint a menekülést biztosító sofőr. Nem mindennapi szakmájában ő a legkeresettebb, hajszálpontosan ismeri a város labirintusszerű utcáit, fejében van egész Los Angeles térképe. Van egy igazán ütős üldözéses jelenet a filmben, amit érdemes megemlíteni. A Mustang és a Chrysler 300 C csatájából, a fekete vadló kerül ki győztesen. 

Ronin 1998

Igazán üde színfoltja ez a témának, hiszen az üldözéses jelenetben az egyik autó, a BMW 535i (E34) volánja mögött egy nő ül, akit Natascha McElhone alakít. Az üldözők pedig, Robert De Niro és Jean Reno egy Peugeot 406-ban. 

James Bond: Casino Royal 2006

Daniel Craig első küldetésére indul a 007-es szerepében. A minden korábbinál emberibb és sebezhetőbb James Bond többször is majdnem meghal a filmben, és sikerül kis híján átgázolnia a “Bond lányt” alakító Eva Greenen az Aston Martinnal, mikor a főgonosz Le Chiffre (Mads Mikkelsen) nyomába ered. A lány megússza, az autó ripityára törik.

A Bourne rejtély 2002

Az amnéziában szenvedő halálosztó ügynök, Jason Bourne (Matt Damon) a lelkét is kitapossa a kis Mininek Párizs utcáin. Ez a jelenet személyes kedvencem, főleg, mikor leküldi a vasat egy hosszú lépcsőn a rendőrség elől menekülve. Nézzétek csak…

Bullitt – A chicagói tanú 1968

Kihagyhatatlan ebből a cikkből, hiszen ebben a moziban van a filmtörténelem első rendesen felépített üldözéses jelenete. Elképesztő, ahogyan a ’68-as Ford Mustang és Dodge Charger imbolyogva és sodródva kanyarodik egymás után. A sorozatos ugratások meg sem kottyannak nekik, a főszerelő Steve McQueennek pedig iszonyatosan jól áll ez a szerepkör is.

Blues Brothers 1980

John Belushi és Dan Aykroyd játsszák a Blues testvéreket, és a földel tesznek egyenlővé egy bevásárlóközpontot, miközben a nyomukban loholnak a béna rendőrök. Felhívnám a figyelmet a zenére, valami zseniális hangulatot kölcsönöz az üldözésnek.

Bónusz a végére

Egy elvetemült indiai film

Belefutottam keresgélés közben, és bizony nem tudom kihagyni ezt a minden logikát és következetességet nélkülöző akciófilmet. Sok mindent nem tudok elmondani róla, nézzétek meg és sírjatok! 

Jöhetnek az ötletek, hogy Ti mivel egészítenétek még ki a listát.