Hány görbe estét könnyített volna meg, ha a kapu előtt áll egy önműködő autó? Bizony sokat, és legalább annyi temetés költségeit spórolta volna meg az emberiség ha K.I.T.T a rendelkezésre áll. Az ötvenes években elszaladt sci-fi őrület óta ott lebeg az irányítást nem igénylő autó gondolata, az aktuális jövőkép egyik kedvenc filmes kelléke a repülő és/vagy robotpilótával felszerelt jármű.

A filmbéli fantazmagória napjainkra lassan lemászik a vászonról. Több kutatócsoport is dolgozik a helyettünk irányító gépen, ám az igazi nagy hal csak most úszott be a képbe. A kiszivárgott hírek igaznak bizonyultak, napjaink nagy testvére a Google hordja talicskával zöldhasúit a jövő sofőr nélküli autójába.

Ezt Sebastian Thrun a cég egyik vezető szoftvertervezője jelentette be, hivatalos blogján részletesen írt az eddigi eredményekről. Az autók tesztelése nem az első jel, hogy a Google belefolyna a közlekedési iparágba. Egy szeptember 29-i beszédében Eric Schmidt, a vállalat vezérigazgatója úgy fogalmazott: “a kocsiknak magukat kellene vezetniük. Ennek valóban lenne értelme. Csak valami hiba folytán fordulhatott elő, hogy az autókat előbb fedezték fel, mint a számítógépeket”.

Videókamerák, radarok és lézeres távolságmérők segítik a tájékozódásban a Google hat Toyota Priusát és a sportos vonalat képviselő Audi TT-t. A sikeres navigálást egy számunkra még elérhetetlen, részletes digitális térkép segíti, a GPS rendszerrel karöltve. Eddig 225.000 kilométert tettek meg a tesztautókkal, bár egy kaliforniai sem kapott szívrohamot a magától haladó autót látván, mert emberi felügyelettel történt mindez, egy beavatkozásra kész sofőr és egy mérnök ülte végig a San Francisco kanyargós útjain megtett métereket. Természetesen még szükség van az emberi észre és kézre, egy alkalommal kisebb baleset is történt, koccantak a pirosnál (itt is a másik fél volt a vétkes), de mindez eltörpül a fejlődés hihetetlen mértéke mellett.

A Google hatalmas számítástechnikai háttere, kapacitása viszi előre a programot, az autóból érkező adatok feldolgozása nem menne a mamutcég nélkül, de ők sem mennének semmire rátermett tudósgárda nélkül, hisz ésszel teletömött koponya van elég, és ezt ki is használja a keresőbirodalom. A pentagon által pénzelt katonai fejlesztési versenyen a DARPA Challange-ekben részt vett kiemelkedő tehetségeket szerződtették a feladatra.


A célok világosak, az évente átlagban 1,2 millió halálos áldozatot követő balesetszám csökkentése, a biztonság növelése, kiegyenlített robotstílussal lefaragni a fogyasztásból és talán még több parkolóhelyet is nyerünk.

Optimista becslések szerint még 8 év és nyugodtan hazamehetünk autóval, csatak részegen, egész úton SMS-t írva, Facebook-ot bújva. Azt csak remélni tudom, hogy a Microsoft csodái kimaradnak a buliból, egy Windows génekkel átitatott gép egyenlő az emberiség elpusztításáért harcoló Skynettel. Csodálatos jövőkép, nem?

forrás: MTI