A Vezetünk blognak nem célja vásári mutatványt csinálni mások halálából, vagy szerencsétlenségéből. A felvétel bemutatásának egy célja van, a figyelemfelhívás, hogy mindig és minden pillanatban legyünk óvatosak, ha közlekedünk.

Amíg nem gépek vezetnek helyettünk, bármikor megölhetjük egymást az utakon, ezt a rizikót mindig szem előtt kell tartani. Szerencsére sok baleset megelőzhető felelős magatartással. Amit elvileg mindenki ismer, aki letette a KRESZ vizsgát. A videón egy Toyota Pickup halad, nagy sebességgel, és ami a legnagyobb felelőtlenség emberekkel teli platóval.

Hétvégén az amerikai autós találkozón mi is láttunk hasonlót, és fel is merült bennem, hogy ez balesetveszélyes mutatvány, hiszen országúti tempónál nem a legszerencsésebb arccal az aszfaltra érkezni. Aztán láttam ezt a videót, és elszörnyedtem. Azok a fiatalok akik a Balaton mellett ültek fel, jó bulinak gondolták ezt, őszintén vigadva élvezték a hűsítő szelet, és tették életüket a sofőr kezébe.

Amire nem minden vezető érett meg. Mint ahogy a videóban szereplő sem. Jól látszik, túl nagy tempóval halad, az autó hátulja kitör, és onnan már nincs visszaút. Üresen könnyebb lett volna megfogni, de a nagy mocorgó tömeg borítékolta a borulást. Lehet ezen vitatkozni, mennyi esély nyílott elkerülni a végzetes borulást, kinyomott kuplunggal, avagy tartott gáz lett vón’ jegy a megmeneküléshez. Inkább a sebesség helyes megválasztása a kulcs, csúszó autóval birkózzanak a drifterek. Még ha nem is táblák szerint közlekedünk, nem szégyen ismerni a képességeink határait, vagy rászánni azt a pár tízezer forintot egy vezetéstechnikai tréningre. Életet menthet.