Gagyit nem veszünk, ezért kell spórolni

Sok más emberhez hasonlóan nekem is az a fejlövésem, hogy minőséget venni a legolcsóbb, mert egy gagyi csavarhúzó, vörösbor, elemlámpa, nyakkendő vagy bármi más helyett előbb-utóbb megvenném a rendeset, és akkor a silány portéka nyilvánvaló pénzkidobás volt. Ezért inkább várok, gyűjtögetek a megfelelőre és takarékoskodom.


Drága nejem!
Nemrég olvastam egy sztorit, talán igaz, talán nem. Dióhéjban: láthatóan siető vezetőt állított meg a rendőr. Uram, ön olyan gyorsan vezetett, hogy kanyarban szinte leért a tükör. Megbüntetem gyorshajtás miatt! – mondja. Az eddig csendben ülő asszonyság még rá is erősített: Büntesse csak meg a férjemet, legutóbb is 110 felett ment a 100-as táblánál! – árulkodott a némber.

Ez volt az a mondat, ami a határokon átívelő férfiszolidaritást felébresztette a rend osztrák őrében, és inkább büntetés nélkül elengedte a sofőrt. Szenzációs voltál drágám, mint mindig – súgta élete párjának a büntetést megúszó férj.

Klasszikus női zsinórgyűrés

Klasszikus női zsinórgyűrés


Például a méregdrága benzinkutak elkerülésével, mert vérszívó kúton tankolni nagyobb fájdalom, mint nézni a nőket sosem zavaró, agyonkócolódott telefonzsinórt. Hiába, mindenkinek vannak becsípődései.

Irány az olcsóbb kút!

Most, hogy hat hete tündéri kislányunk született, végképp preferálom a kevésbé drága kutakat, de minimális kitérőkre vagyok csak hajlandó. A benzinkártya a piros-sárga kagylósokhoz köt, ezért a budapesti Dózsa György úti töltőállomást céloztam meg, mert ott jutányosabbnak sejtettem a benzint, mint az Árpád híd tövében.

Ugye tudja, miért állítottuk meg?

Ugye tudja, miért állítottuk meg?


Mivel a Dózsa György útról elég merész megoldás lett volna balra ráfordulni a kútra, keresztül háromsávnyi autón, lekanyarodtam inkább a XIII. kerületi Vágány utcába, és az első alkalmasnak tűnő helyen megfordultam.

Záróvonal, húszezerért

Ott, ahol úgy tűnt, a dupla záróvonal meg van szakítva, egy hetyke mozdulattal elhúztam balra az autót, de a Toyota Verso elég nagy körön fordul (gyári adata méter 10,8-11,2 méter a felnitől függően), ezért tolatnom kellett. A kettővel mögöttem jövő autó le is lassított, hogy az ipszilonon túlessek, én meg hálatelt szívvel indultam a kút felé benzinért, gyakorlatilag adót fizetni.

Feljelentéssel többe kerülhet

Feljelentéssel többe kerülhet


Ám a másik autó is megfordult, és egy pillanattal később felgyulladtak a fények. Rendőrautó volt, egy még mozgásképes dízel Mondeo, amelyből ketten szálltak ki. Mivel senki más nem járt arra, kissé aggasztott a tükörben villogó fényhíd.

A járőrök szerint összesen három záróvonalon fordultam meg, elsőnek egy duplán, aztán még egyen, amely a buszsávot szeparálja. Szaggatott vonalról szerintük szó sincs, csak a két nagy csatornafedélre nem festették rá a vonalat.

Mire jó az elengedett büntetés?

Telefonügyben nyert a pedagógiai érzék

Telefonügyben nyert a pedagógiai érzék


Jó egy éve kézben tartott mobiltelefonon beszéltem valakivel, és a “Bocs, most leteszem, mert rendőrök vannak” hangsor már túl későn hangzott el. Kiintettek, papírokat átadni szíveskedjek egazoltatás céljából. András, ugye tudja, miért állítottuk meg? – hangzott a standard kérdés. Igen, a szabálytalan telefonálás miatt. Pontosan, és ez most önnek 15 000 forintjába kerül.

15 rongy a saját baromságom miatt elég nagy érvágás, de tagadhatatlanul jogosan kapom. Ekkor azonban váratlan fordulat történt! Most nem büntetem meg, de vegyen egy kihangosítót, jó utat! – mondta a rendőr. Fejlett pedagógiai érzéke lehetett, mert az átmenet idejére félreálltam telefonálni, majd kerítettem egy kihangosítót, amelyet azóta is használok.


Feljelentés vagy helyszíni bírság?

3-20 ezer Ft közötti a helyszíni bírság

3-20 ezer Ft közötti a helyszíni bírság


Két lehetőség van a rendőr szerint. 1. Ragaszkodom az én verziómhoz, hogy ott nincs is záróvonal, de akkor helyszíni bírság helyett feljelentés lesz a dologból, ami szerinte a többi közlekedő veszélyeztetése miatt 50-60 ezer forintba is kerülhet. 2. Elfogadom a helyszíni bírságot, ezzel a húszezer forintos csekket.

Kell egy olcsóbb kút!

Fejben lejátszottam a találkozást a szabálysértési előadóval: az államnak nagyon kell a pénz, ezért nem a jogsiját veszik el a 283-mal száguldozó BMW-snek, hanem csak a csekk megy ki az objektív felelősségnek csúfolt, épp a felelősséget elkenő rendszerben.

a kép nagyobb mint 150px!

Mennyibe kerül öv nélkül autózni?

Jelenleg a helyszíni bírság összege háromezer forinttól húszezer forintig terjed, ezt a bírságot kiszabó rendőr határozza meg. Az összeg szabálysértési feljelentés esetén – a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésekor – harmincezer forintig maximalizálható. Az elmúlt évben a passzív biztonsági eszközök tekintetében négy esetben fix összeget határozott meg a jogszabály, az összegeket a 156/2009 sz. Kormányrendelet 11. sz. melléklete tartalmazza – tudtuk meg az ORFK hivatal szóvivői irodájától.

Valahogy nem láttam esélyét, hogy meggyőzzem őt a magam igazáról, így a helyszíni bírságot választottam. Ilyen szar egy napot – gondoltam, mindezt literenként négy forintért. És mi ebből a tanulság? Ezentúl jobban figyelek a záróvonalra és persze kerestem egy jobb árfekvésű, veszélytelenül megközelíthető kutat.Valahogy vissza kell nyerjem ezt a húszezer forintot!