A General Motors múlt pénteken bejelentette, hogy felszámoló céget bízott meg a veszteséges Saab autógyár bezárásával. Ezzel párhuzamosan a svéd kormány jóváhagyását is kérte a gyárbezáráshoz.


A GM részéről a klasszikus “időzített bomba taktika” szemtanúi vagyunk – kommentálta a bejelentést Préda István, az itthon cégeladásokat és felvásárlásokat szervező MB Partners vezérigazgatója. “Az amerikai autókonszern hónapok óta sikertelenül keres vevőt 20 éve veszteséges svéd autógyárára. A korábbi eladási kísérletek kudarcai már eddig is sokba kerültek a GM-nek, és az ilyen szorult helyzetekben megjelennek azok a befektetők, akik az eladó “kivéreztetésére” játszanak, hátha a portéka fillérekért az ölükbe hullik. A GM most nem tehet mást, mint hogy előre menekül: a gyárbezárás elindításával kényszeríti döntési helyzetbe az időhúzásra játszó karvalyokat.”

A GM taktikája kockázatos: a bezárás eladósodott forgalmazóit csődbe lökheti és vezető mérnökei a konkurenciához igazolhatnak, tovább rontva az eladás kilátásait. A következő napok döntik majd el, hogy Ed Whitacre GM-vezérigazgató laphúzása 21-et vagy fuccsot ér majd – tette hozzá Préda.