Röviden – MINI 2021
Mi ez? A 2000 óta a BMW-hez kötődő MINI harmadik generációja a 3 és 5 ajtós, valamint Cabrio modellből. 2021 nyarától érkező frissítésekkel
Mit tud? Egyedit nyújt, látványban és vezetési élményben egyaránt
Mibe kerül? 7 millió forinttól indul az árlista 136 lóerős benzinmotorral. A másik véglet az elektromos hajtású 11 millió forintos árral
Kinek jó? Bárkinek, aki különlegességre vágyik, aki szeretne kitűnni a forgalomban és ehhez egy prémiumminőségű autót szeretne

Az autók között találunk olyan ikonokat, amelyek azonnal azonosíthatóak. A Mustang, a Fiat 500, és a MINI is ilyen. Ha valaki nem immúnis az autókra, azonnal tudja, hogy mivel van dolga, ha meglátja. Mostanra a harmadik generációnál jár BMW-csoporthoz tartozó brit márka újkori autója, 20 éve támadt fel és lett belőle prémiummodell.

2014 óta van velünk a jelenlegi sorozat, így akár nyugdíjba is vonulhatna, az iparágban szokásos hatéves modellciklust követve, ehelyett inkább marad egy újabb frissítéssel. Módosított külsővel és utastérrel, fejlettebb elektronikus rendszerekkel, áthangolt futóművel őrzi fiatalságát. Nemrég Magyarországon is bemutatkoztak, a MINI felfrissült 3 és 5 ajtós, valamint Cabrio változatai, mi pedig tettünk egy röpke próbát velük.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 1
Vadság helyett több stílust ad a MINI 2

Vadság helyett több stílust ad a MINI

Vadság helyett több stílust ad a MINI 24
Vadság helyett több stílust ad a MINI 25
Vadság helyett több stílust ad a MINI 26
Vadság helyett több stílust ad a MINI 27
Vadság helyett több stílust ad a MINI 28
Vadság helyett több stílust ad a MINI 29
Vadság helyett több stílust ad a MINI 30
Vadság helyett több stílust ad a MINI 31
Vadság helyett több stílust ad a MINI 32
Vadság helyett több stílust ad a MINI 33
Vadság helyett több stílust ad a MINI 34
Vadság helyett több stílust ad a MINI 35
Vadság helyett több stílust ad a MINI 36
Vadság helyett több stílust ad a MINI 37
Vadság helyett több stílust ad a MINI 38
Vadság helyett több stílust ad a MINI 39
Vadság helyett több stílust ad a MINI 40
Vadság helyett több stílust ad a MINI 41
Vadság helyett több stílust ad a MINI 42
Vadság helyett több stílust ad a MINI 43
Vadság helyett több stílust ad a MINI 44
Fotó megosztása:

Külső

Jelentősen megnőtt 20 év alatt a háromajtós MINI, 25 centivel hosszabb, mint 2001-ben. Most 3876 mm hosszú, aminek köszönhetően a mókás játékautó helyett igazi kocsivá érett, de még mindig kisebb, mint egy Renault Clio vagy a Toyota Aygo. A 4036 mm hosszú ötajtós változat már hozza azok méretét, így kevésbé izgalmas arányokkal bír, de sokkal praktikusabb.

Nem változott viszont a MINI karaktere. Ebben benne vannak a karosszéria sarkaiba tolt kerekek, a masszív sárvédőívek, a karosszériától elérő tetőszín és a kerek fényszórók is. Újdonságként lámpák belső háza mostantól nem krómozott, hanem fekete színű, emellett alapfelszereltségként LED-es a fényszóró tompított és a távolsági fénye is. Változott a hátsó lámpájuk is annyiban, hogy immár minden modell a brit zászló motívummal szerelt változatot kapja.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 45

Fekete keretet kaptak a fényszórók, a nappali menetfény karikája látja el az irányjelző szerepét is, sárgára váltva

Felárért az első fényszóró adaptív LED-Mátrix kivitelű is lehet, amely automatikusan változtat a fénycsóván és nem vakítja el a szembe jövőket, de magában foglalja a kanyarfényt, a rosszidő-funkciót is. Utóbbi lehetővé tette, hogy eltűnhessen a hagyományos ködfényszóró a lökhárítóból, helyét egy szellőzőnyílás vette át, amelyen át áramló levegő csökkenti a kerekeknél keletkező turbulenciát, légellenállást. Ha már foglalkoztak a lámpákkal, az oldalsó irányjelzőt sem hagyták érintetlenül, ide egy LED-csíkot álmodtak meg, a keretező panel újult meg.

Leginkább a korábbinál is nagyobbra rajzolt hűtőmaszkkeretről, illetve a rendszámnak helyet adó tartó karosszéria színűre váltásáról (korábban fekete) lehet azonosítani a legújabb MINI-ket. Hátul is átalakult a lökhárító, amelyben nagyobb lett az első lökhárítót idéző fekete betét és eltűntek a külön ködlámpák.

Persze nem lenne facelift, ha nem érkeznének új felnik és karosszériaszínek. Az új tónusok mellett a nagy dobás a színátmenetes tetőfényezés, amelynél a szélvédőtől a hátsó légterelőig három eltérő árnyalatban jelenik meg az adott szín.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 46

Alapáron jár a brit zászlós hátsó lámpa

Belső

Ahogy a külső, úgy az utastér is egyértelműen MINI, izgalmas formák, prémiumkivitelben. Jó összeszerelési és anyagminőség jellemzi a kisautó utasterét. Továbbra is megvannak a minis megoldások, közülük is a leglátványosabb billentyűsor a váltókar előtt, illetve a műszerfal közepén lévő nagy kerek motívum.

Míg korábban itt a sebességjelzőt találtuk, mára ez már csak formajegy, amely keretezi az immár alapfelszereltségként adott 8,8 colos érintőképernyőt. Ha a hangulatvilágítást is megrendeli az ügyfél, a lézergravírozott keret is követi a színt. Menüje a BMW iDrive-jának leszármazottja, ennek megfelelően kellően gyors és könnyen kezelhető, a kézifék alatt lévő panelről a csempeszerű megjelenő ikonok érintésekkel is aktiválhatók. A kijelző képe aprólékos és tűéles, a Cabrióban még nyitott tető mellett is jól látható.

Nem ilyen tökéletes a vezető előtti feláras képernyő, amely erős fényben nehezebben olvasható. Ívelt tablet formája izgalmas, illik a MINI-hez, de a csalódás akkor jön, amikor rájövünk, hogy a képe nem változtatható. Ha közelebbről megnézzük, kiderül, miért. Bár nem látszik elsőre, csak részben digitális, a fordulatszámmérő például mutatós.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 47

Alapáron jár a sportkormány minden modellbe. Fűtés is kérhető hozzá

A mostani frissítés nyomán kevesebb krómot találunk az utastérben. Így a műszerfal két szélére helyezett szellőzőrostélyokat fekete keret övezi, miközben a középső szellőzőrostélyok új formát is kaptak.  Ha túllépünk az alapmodellek főként fekete belsőjén, nagyon különlegessé tud lenni a MINI utastere. Látványos borítások, huzatok dobhatják fel az alapvetően jó anyagokból építkező utasteret.

Újdonság a képeken is látható sárgás árnyalatú huzat a sportülésekhez, ami csak egy a több új ülésborítás közül. A műszerfalra is számos egyedi betét választható, hiszen a MINI egyik alapüzenete az egyedire szabhatóság. A MINI alapülése inkább kényelmes, míg a combtámaszos sportülés azoknak lehet igazán vonzó, akik kihasználnák a futóműben rejlő potenciált egy-egy komolyabb menetnél.

Ülése kissé magas alappozícióban van, vélhetően azért, hogy a hátul ülők lábfeje becsúszhasson alá, így nyerve plusz helyet, az egyébként nem túl tágas hátsó részen. A próbált kabrióban magam mögött (178 cm) nehezen férek el. Be tudtam ülni, de hosszabb utat így megtenni, nem kényelmes. Elöl is passzentos az érzés, de itt jut elég hely.

Kormányból immár minden modell a sportosabb kivitelűt kapja, amely 2021-re a korábbinál is vastagabb karimájú. Természetesen számos funkció működtethető róla, ezek gombjai a letisztultság üzenet mellett egy síkba kerültek a frissítéssel. A kormányfűtés is elérhető lett.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 48

Izgalmas forma, sajnos nem változtatható igazán a képe

Technika

A 3 ajtós, 5 ajtós és Cabrio modellek kínálatában dízelmotort már nem találunk. A fő csapásirányt a benzinesek adják, de van tisztán elektromos is. A Cooper néven futó típusokba 1,5 literes háromhengeres, turbós benzinmotor kerül 136 lóerő teljesítménnyel és 220 Nm nyomatékkal. A Cooper S-ben 2,0 literes négyhengeres turbómotort találunk 178 lóerővel és 280 Nm nyomatékkal. A csúcs a John Cooper Works, amelyben a 2,0 literes motor 231 lovas, nyomatéka 320 Nm. Természetesen ez a leggyorsabb, akár 6,1 másodperc alatt elérheti a 100-as tempót és 246 km/óráig is futja az erejéből. Utóbbi változat ötajtósból nincs, háromajtósként vagy kabrióként választható. Minden motorvariáns készül hatfokozatú manuális vagy hétsebességes duplakuplungos automata sebességváltóval társítva is.

Az elektromos hajtású Cooper SE csak háromajtós karosszériával kapható. 135 kW (184 LE) teljesítménye mellé, az indulás után egy pillanattal már 270 Nm nyomatékot kínál. A gyártó maximum 234 kilométeres hatótávot ígér.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 49

1,5 és 2,0 liter hengerűrtartalmú benzinmotor és egy villanymotor szerepel a MINI kínálatában

Természetesen sokféle vezetőtámogató rendszer érhető a MINI kisebb modelljeihez is, most olyan technológiai megoldásokkal bővült a kínálat, mint az elektromos rögzítőfék, a Stop&Go funkciót is tudó távolságtartó tempomat és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer.

Futóműve elöl a szokásos MacPherson, hátul független, több lengőkaros, amely mostantól folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal is elérhető a benzines modelleknél. Egy kiegészítő szelep ellensúlyozza az adott kerék megtapadásával hirtelen fellépő nyomást a lengéscsillapítókban, 50-100 ezredmásodperc alatt képes állítani a nyomást. Ez az aprónak tűnő újítás azonban alapjaiban változtatja meg a MINI habitusát.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 50

Hétfokozatú duplakuplungos automata váltóra cserélhető a hatos kézi

Vezetés

Továbbra is megvan a MINI agilis viselkedése, de az adaptív lengéscsillapítókkal sokkal kifinomultabb, kényelmesebb lett az autó. Futóműve már egyáltalán nem ráz, már nem pattog a fara, az úthibákkal lazán elbánik. Továbbra is nagyon gyors kanyarvételre képes, megmaradt a sportos úttartás, csak ebből alig érezni valamit, a játékosság, a versenyautós érzés már nem jellemző rá. Felnőtté vált.

Ha valaki a korábbi, főként az első generáció zabolátlan izgalmát keresi, az csalódni fog. Kormányzása jelenleg is sportosabb, mint a legtöbb más autóé, de már nem olyan különlegesen közvetlen és a visszajelzései sem olyan pontosak. Ráadásul az egyenesfutása hagy kívánnivalót, folyamatosan dolgozni kell a kormányon, hogy tartsuk a kijelölt irányt.

A próbált Cooper S változat könnyedén mozog, teljesítménye bőséges minden helyzetben. Kanyarból szinte kilő, és az előzések sem jelentenek kihívást. A futómű határait feszegetve jóindulatúan az orrát kezdi tolni a kocsi.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 51

A kijelzők színe a kiválasztott vezetési üzemmódhoz igazodik. Mid és Green módban a „Lounge” színek aktiválódnak, Sport vezetési üzemmódban pedig ugyancsak a vörös és antracit árnyalatok kerülnek előtérbe.

Magasabb fordulaton nagyon jó hangja van a Cooper S modellnek. Míg hétköznapi módon vezetve csendes, addig ha odalépünk, akkor mély tónusra vált. Sport módban különösen izgalmas a hangélmény, a motor és kipufogó mellé gázelvételre a turbó lefúvószelepének fütyülése is jelen van.

Automata váltóval próbáltuk a kocsit. A hétfokozatú duplakuplungos szerkezet igyekszik alkalmazkodni a menetmódhoz. Így alaphelyzetben és Green állapotban próbál észrevétlen maradni, míg Sportban, hangsúlyosabbá teszi a kapcsolásokat. Lehetne picit gyorsabb a váltásoknál.

Ötajtósként egyértelműen, de kabrióként is viszonylag csendes a MINI.  Persze egyértelmű, hogy vászonból van a felső rész, de nem rontja az utazás élményét. A hátsó üléseket kizáró viharhálót használva még autópályán is huzatmentes marad az utastér.

Vadság helyett több stílust ad a MINI 52

Csukott tetővel is jól mutat a MINI Cabrio

Költségek

Magyarországon nem forgalmazzák a MINI egyébként belépőmodelljének számító, gyengébb motorokkal és kevésbé izgalmas kivitelű One-t. Itthon a Coopertől indul az árlista, amely 3 ajtós karosszériával 6.990.000 forinttól vehető meg. Ötajtósként 7,2, kabrióként 8,43 millió forint ennek a változatnak az ára. Ezen felül nagyjából 1,2 millió a Cooper S modell felára minden karosszéria esetében. A csúcsmodellnek számító John Cooper Works  háromajtós és kabrió variánsból létezik, ára nagyjából 9,5, illetve 11 millió forint.

Egy évtizeden belül a MINI csak elektromos autókat fog kínálni. Jelenleg csak a háromajtós létezik tisztán villanyhajtással, amelyért 10.995.000 forintot kérnek.

A júliustól érvényes árak néhány százezer forinttal magasabbak, mint a jelenleg futó árlistában, amelynek az importőr tájékoztatása szerint két oka van. Egyfelől a BMW csoport évente három előre meghatározott alkalommal változtat az árain, ha kell, és ez most ilyen, illetve az új modellek többletfelszereltséggel rendelkeznek.

A MINI és vetélytársai – Listaár, forint
Audi A1 Sportback  (110 LE-től) 7 188 750-től
FIAT 500  (70 LE-től) 4 569 000-től
MINI  (136 LE-től) 6 990 000
Vadság helyett több stílust ad a MINI 53

A tesztautón szerepelt a Piano Black külső csomag, így a kilincsek, az oldalsó irányjelző-panelek, az üzemanyag-betöltő nyílás sapkája, a motorháztető és a csomagtérajtó MINI logói és típusjelzései, valamint a kipufogórendszer végei fekete színűek, akárcsak az első fényszórók, a hűtőrács és a hátsó lámpák keretei

Értékelés

Nagyon sokat finomodott az eredeti koncepcióhoz képest a MINI. Már nem elsősorban a vezetési élmény teszi emlékezetessé. A kifinomult futómű miatt már nem annyira különleges a vezetési élmény. Könnyebb az élet vele így, csak az izgalom hiányzik. A formák, az anyagok, a hangulat azonban továbbra is egyedivé, különlegessé  teszik a brit kisautót.

Mellette – Ellene
 
  • Játékos, barátságos külső
  • Izgalmas vezethetőség
  • Kifinomult futómű
  • Izgalmas motorhang
  • Klassz részletek az utastérben
 
  • Már nem mini
  • Elveszett az izgalom egy része
  • Szűkös hátsó rész
  • Kevés rakodóhely
Hány pontot ér a felfrissült MINI?
átlag
6.82
szavazat
152
Hány pontot ér a felfrissült MINI?