Röviden – Audi A1 Sportback 30 TFSI
Mi ez? A legkisebb Audi, ami apró méretben hozza a márkára jellemező gazdag felszereltséget és műszaki tartalmat
Mit tud? Markáns, a kategóriában egyedien agresszív megjelenést, és a végtelenségig bővíthető extralistát
Mibe kerül? A típus 6 850 000 forintról indul, de mint a tesztautó mutatja, könnyen elérhető a kategóriához mérten könnyfakasztó 13 milliós ársáv
Kinek jó? Aki valamiért ilyen kis méretben élvezné egy prémium autó szolgáltatásait, de irtózik a Mini-féle kört körre halmozó színes, laza stílustól.

A Volkswagen-konszern gigantikus méreteinek előnye, hogy bármit összelegózhatnak. Náluk nem gond fölfelé, vagy lefelé bővíteni a palettát, mehet a márkák közötti cserekereskedelem, így lehetett Audiból átmatricázott SEAT (Az A4-ből készült Exeo), vagy épülhet a Volkswagen Polo alapjaira sokkal drágább, sokkal magasabb felszereltséget adó Audi. 

Az Audi A1 első generációja tulajdonképpen így született 2010-ben. Ekkoriban a piac egyenesen megőrült a Fiat 500-asért, a Mini csillaga is magasan járt, a Volkswagennél érezték, hogy lehet keresni a drágább kisautókon, ezért a Polo műszaki tartalmát Audi elemekkel feltupírozva piacra lépett az A1. 

A recept bevált, egy ráncfelvarrással nyolc évig volt a palettán, a számok jól alakultak, így nem volt kérdés a folytatás: 2019-ben jött a második generáció, immár csak ötajtós karosszériával és kizárólag benzinmotorokkal.

A tesztautóban a kínálat derekát adó háromhengeres benzines dolgozik, egy literből kihozva 116 lóerőt. Érdekes csomag ez, így ebben a méretben, ezzel a motorral, ezen az áron. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 1
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 2

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 29
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 30
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 31
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 32
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 33
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 34
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 35
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 36
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 37
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 38
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 39
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 40
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 41
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 42
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 43
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 44
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 45
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 46
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 47
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 48
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 49
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 50
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 51
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 52
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 53
Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 54
Fotó megosztása:

Külső

Az első Polóként karriert csináló Audi 50 kései örököse ma az Audi legkisebb típusa. Elődjénél hosszabb (403 cm, +56 mm), magassága mindössze egy centiméterrel csökkent, szélessége változatlan maradt, arányaiban tehát nem történt komoly változás. A stílus viszont csiszolódott, a kifejezetten agresszív, férfias kisautó képét erősítették tovább, ami passzol a márkára jellemző kemény, szögletes irányvonalhoz. 

A motorháztető markáns vájatokat kapott, az ordas méretű hűtőrács alacsonyabbra került és szélesebb lett, de a leglátványosabb a fölé elhelyezett három “légbeömlő”, ami minden tankönyvben a sportautók kötelező eleme, esetünkben pedig konkrét tisztelgés az 1984-es Audi Sport Quattro előtt. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 55

A Sport Quattro előtt tiszteleg a lyuggatott orr

Ez a nosztalgia ihlette a vastagra húzott C-oszlopot is, ezzel hangsúlyosabb lett az autó farrésze, amire ráadásként került bőven élesre hajlított lemez és műanyag. Már annyi törés, mélyedés, él szalad szét, hogy profin meghajtott origamira emlékeztet az A1-es hátsója.

A fényszórók elöl-hátul új vizuális jegyet adnak az Audi A1-esnek, a szokásos folytonos LED-fényszalagot szétvágták a tervezők, így a szakaszos szögletes sávról azonnal azonosítható az autó. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 56

A kerekded Mini szöges ellentéte az Audi A1

Belső

Belül radikális változást hozott a második generáció, a kerek légbeömlők, a puha ívekből építkező műszerfal nyomtalanul eltűnt, és átvette a helyét a külsőhöz, és a nagyobb modellekhez igazodó, vonalzóval rajzolt vezetőhely.

Már az alapfelszereltséggel digitális műszerfal néz vissza ránk, a gazdagon felszerelt tesztautóba pedig a középkonzolt uraló kijelzőből is a nagyobb, 10,1 colos került. Ezek uralják a felső sávot, egy szinttel lentebb szerencsére maradt a fizikai gombokkal irányítható klíma, ami üdvös, mert hiába gyárt már több márka hasonló, apró ezüstszínű recékkel feldobott tekerőgombokat, ebben még mindig az Audi a legjobb. 

Egyszerűen a megérinthető, fémesen hideg, pont jó ellenállással mozduló kezelőszervek még mindig több prémium hangulatot hordoznak, mint az ujjlenyomatokkal összemaszatolt, legfeljebb remegéssel reagáló kijelző.

A navigáció felhőalapú adatbázisból, valós idejű adatokkal dolgozik, teljes körű az okostelefon-integráció és vezeték nélküli töltő is rendelhető, ahogy az 560 wattos, a tesztautóban valódi zenei élményt adó, tizenegy hangszórós Bang&Olufsen-hifirendszer.

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 57

Az S-line felszereltséggel jön a jó fogású, kiváló minőségű kormány, a fémborítás pedig sokat dob az amúgy elég sötét hangulaton

Az S-line felszereltség tesz rá még egy lapáttal erre a kifinomult hangulatra. A kellemes felületű fém dekorbetét bármelyik kategóriában megállná a helyét, mind megjelenés, mind kidolgozás szempontjából, az ülések szintén túlmutatnak a kisautós színvonalon. Nagyszerű a kialakítás, kellően hosszú az ülőlap, több szín, anyag, textúra ad eleganciát az S-line üléseknek.

Nem kell kompromisszumot kötnünk az üléshelyzettel sem, tartás és kényelem kéz a kézben jár, ezt a sportülést tényleg átrakhatnánk bármibe az A6-osig, nem lenne okunk a panaszra. Előttünk és alattunk tehát minden rendben van, oldalt viszont kilóg a lóláb.

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 58

A beltérben az ajtók borítását érheti kritika, egyszínű, fekete műanyag, ráadásul az olcsóbb fajtából, ez a fapados Fabia szintje

Az ajtók olyan sivár, egyhangú műanyag borítást kaptak, amit látva a fapados Fabiák jutnak eszünkbe. A helyzet hátul még tovább romlik, az egész egy merő fekete, egyhangú plasztik, ennél ezért többet várunk el 13 millió forintért. 

A helykínálat meglepően jó (ez részben a 9 centiméterrel megnövelt tengelytávnak köszönhető, meglepően tágas a második sor, teljesen megfelelő akár két felnőtt számára is, és ami még meglepőbb, hogy ezzel együtt sikerült a csomagoknak is 335 liternyi teret hagyni hátul. Ezt az ülések döntésével 1090 literig bővíthetjük, így az apró A1 akár családi autónak is beválhat, ha tudunk okosan pakolni. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 59

Az ülések rendkívül kényelmesek, ugyanakkor megfelelő tartást adnak, az üléspozíció is kellően alacsony

Technika

Az autó akárcsak elődje, a Volkswagen Polo technikai alapjaira épül, de immár a friss, moduláris MBQ A0 építőkészletre. Ennek hozománya az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros rendszerű futómű, ami minden teljesítményszintnél megmarad. 

Quattro kivitel ennél a típusnál nincs, a jelenleg 200 lóerős csúcsmodell is elsőkerék hajtással készül, a kínálat derekát a háromhengeres TFSI motorok adják. Az EA211 kódjelű motort már integrált benzines részecskeszűrővel és négyes hatású katalizátorral szerelték, turbófeltöltő nélkül 95, feltöltéssel 115 lóerőt teljesít. 

 Vezetés

Hiába szorongatja az Euro6d Temp kibocsájtási norma az apró háromhengeres motort, ezzel a 115 lóerővel, és a kétezres fordulattól elérhető 200 Nm nyomatékkal azért van élet. Pont elég élénk ahhoz, hogy ki tudjuk élvezni a precíz, pontos kormányzást, és a kis méret, alacsony tömeg, feszes futómű adta hármas pazar úttartását. 

Jól állnak neki a kanyargós, szűk hegyi utak. Itt tud kijönni az apró motor karaktere, hiszen a 200 Nm nyomaték 2000-3500 közötti fordulatszám tartományban érhető el, így kigyorsításkor jön meg az élvezetet adó lendület, és a 115 lóerőhöz egészen 5-5500-as fordulatig lehet pörgetni. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 60

A Volkswagen mindenes motorja itt is beválik, teljesíti az elvárt kibocsájtási szintet, ugyanakkor sikerült egy élénk, pörgős karaktert összehozniuk

Ez a karakter még városban jön jól, sávváltásoknál, lámpától elrugaszkodva. Nyoma sincs tompaságnak, és hiába tűnik szerénynek egy ilyen áron mért termékhez ez a teljesítmény, a valóságban tökéletesen elég a 115 lóerő. Ennyivel is tíz másodperc alatti (9,4 s) a száz km/óráig tartó gyorsulás, és eléri a 203 km/órás végsebességet. 

A motor jellegzetes háromhengeres morgása egyértelműen jelen van, de sikerült úgy sakkozni a zajszigeteléssel, hogy inkább kellemes, mintsem zavaró a halk, érces kerepelés. A vibrációt viszont szinte teljesen eltüntették, észrevétlenül indul, és alapjáraton is rezzenéstelenül jár a motor. 

Fogyasztása már ingadozóbb, tipikusan hozza a kis lökettérfogatú benzinesek jellemzőjét, nagyok a kilengések felhasználástól függően. Ha városban dinamikusan autózunk, akkor a 8-9 literes tartományba kúszik az átlag, de a menettulajdonságokat befolyásoló, drive select kapcsolóval spórolós üzemmódba kapcsolva, városon kívül odafigyelve hat liter alatt is eljárhatunk az autóval.  

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 61

17 colos kerekek aránylag ritka 215/45 R17 méretben. Bő 15 éve a sportosabb kompaktok alatt ez volt a legnagyobb elérhető méret, ma már a legkisebb Audin sem tűnik nagynak.

Autópályán a stabilitás, és a jó zajszigetelés tűnik fel, valamint az, hogy hiába a sportos karakter, azért nem célozták be a Mini szintjét a futómű hangolását tekintve, ami hosszú utakon pozitívan hat. Nincs az a pattogó, ide-oda hiperaktív kiskutyaként szimatoló attitűd, ami a német-angol konkurensre jellemző. Nyilván ezzel elvesztjük a pengeéles visszajelzést az útról, de talán nem is mindenki vágyik ilyen élményre egy ilyen apró luxusterméktől. 

Ahogy azt megszoktuk az Auditól, egy nagy odafigyeléssel, precízen tervezett, épített csomagot kapunk, csak a DSG váltó működésébe, és a túlbuzgó Start-stop rendszerbe lehet belekötni.   

Költségek

Ez a legérdekesebb témakör az Audi A1 kapcsán, hiszen könnyfakasztóan magas árcédulát kapott, ezzel a motorral 8,4 milliód vételárral számolhatunk, ami az S-line csomaggal, Bang&Olufsen hifivel 13,2 millió forintra kúszik fel. 

Ilyen magasságba az szintén három hengeres, viszont 136 lóerős, ötajtós Minit is nehéz felextrázni, 10-11 milliónál már a legeldugottabb pipát is bejelöljük a konfigurátorban. Igaz a Mini szűkebb, kisebb a csomagtartója, megosztóbb a stílusa, és minden puhítás ellenére puritán rázós gokart az Audihoz képest. 

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 62

Az Audi új jelzés-rendszerét még szokni kell a szemnek, a 30-nak semmi köze sincs a köbcentihez, inkább egy kategóriát ad meg. A 40-es a 170 és 204 lóerő közötti szintet azonosítja a 35-ös jelzi a 150-163 lóerőt, a 30 110-130-ig tartó sávot fedi le, a 25 pedig a 110 lóerőnél gyengébb modelleknek jár.

Értékelés

Maga az apró luxusautók kategóriája kihalófélben van, a tradicionális kisautók is elkezdtek a prémium irányába húzni egy-egy felszereltséggel, komoly az apró szabadidő-autók előretörése is, az Alfa Romeo Mito, és a Citroën DS3 (vagyis már simán DS3) pedig vélhetően utód nélkül tűnnek el. A Mini-család bővülése is ezt a tendenciát mutatja, bár a nagy rajongótáborral rendelkező márkánál még életben van a három ajtós klasszikus autó, az Audinál nem véletlenül döntöttek a kizárólag ötajtós kivitel mellett.

Ilyen autó ennyi pénzért nincs még egy 63

Alapáron jár a digitális műszerfal

Az előző generációnál mindössze az eladások húsz százalékát tették ki a háromajtósok, és ezt jelnek vették a németek. A legtöbb kisautó vásárló nem egy szűk, kétszemélyes játékszerre vágyik, hanem egy józan méretű, városban is jól használható, mégis prémium szintet adó autóra. Ezért inkább az ötajtósra, és a jó helykínálatra koncentráltak a rengeteg, felső kategóriára jellemző extra mellett. A vásárlóknak ez a fontos, nem fognak a Polo technikai rokonságon fanyalogni, ráadásul az A1 legnagyobb előnye, hogy ilyen szempontból egyedülálló, gyakorlatilag nincs hasonlóan magas felszereltségű, ilyen méretű autó a piacon. 

Ezt a helyzetet tükrözi a listaár is, amiből persze lehet faragni, egyrészt alkuval, másrészt a feleslegesnek tűnő extrák elhagyásával. 

Mellette – Ellene
 
  • Kisautók között egyedülálló felszereltség
  • Kényelmes ülések
  • Kategóriához mérten tágas beltér
  • Jó vezethetőség
 
  • Kiemelkedően magas vételár, főleg magas felszereltséggel
  • Beltér olcsó részletei
  • Szárazkuplungos DSG váltó jellegzetes működése
  • Három henger 13 millióért? Akkor inkább jöjjön az elektromos!

Szavazás

Hány pontot érdemel a háromhengeres luxust adó Audi A1?
1888 szavazat - átlag: 4.59 (10-ből)
Hány pontot érdemel a háromhengeres luxust adó Audi A1?