Röviden – Volkswagen Caddy Life
Mi ez? A Volkswagen népszerű tolóajtós, haszonjárműként és családi autóként is elérhető egyterűje, annak is a negyedik generációja, mely 17 év után váltja elődjét. Kétliteres dízelmotorral és kézi váltóval próbáltuk most.
Mit tud? Képes kimondottan személyautónak tűnni, miközben kishaszongépjárműnek született, ez most a lehető legautószerűbb és legminőségibb érzetű a tolóajtós egyterűek között.
Mibe kerül? Kicsivel 9 millió forint alatt indul a Caddy, a dízelmotoros családi ötüléses változat már 11 fölött, a tesztautó kevésbé logikus konfigurációja 13 millió forint fölötti árat jelent.
Kinek jó? Aki nagyobb családot szeretne minőségi utaztatásban részesíteni és közben a kormány mögött sem szeretné azt érezni, hogy egy négykerekű ikeás tárolódobozt kell az úton tartania.

Haszonjármű évben sem kevés az, amit a Volkswagen Caddy harmadik generációja túlélt. 2003 óta volt jelen a piacon egészen 2020-ig, viszonyításképpen a Golfból ez idő alatt háromgenerációnyi futott ki. Mindez ebben a szegmensben nem is probléma és a Caddyt folyamatosan frissen tartották, amennyire lehetett. Először 2010-ben, aztán 2015-ben is frissítették, de az új trendekhez már nagyobb változás kellett. Hozzátenném, hogy a kifutó Caddy utolsó szériáját sem éreztem túlzottan öregnek.

Menőségben a család 1

 

Utódja,a negyedik generációs Caddy pedig hatalmasat lépett most előre. Elhagyta a neki szánt haszonjárműplatformot és átköltözött a globálisan használt MQB platformra, ami a Touaregen kívül most minden VW személyautó alatt megtalálható. Vagyis a Caddy most elsősorban lehet személyautó technikájú és csak másodsorban haszonjármű, ami a Kombi és családi Life,  és magasabb felszereltségeknek kimondottan jót tett. Igazi spórolóművész, miközben valahogy pont az anyag nem hiányzik belőle, de még egy ilyen kimondottan jól sikerült autóban is képes kiszúrni a szemünket a Volkswagen sajátos költségcsökkentési/ügyféllehúzási módszereivel.

Menőségben a család 81

Teljesen burkoltnak tűnik az új Caddy eleje, karakteres és nagyon vagány így a megjelenése

Külső

Most először érzem egészen hálás feladatnak azt, hogy egy ilyen tolóajtós családi egyterű külsejéről kell értekeznem. A Caddy váratlanul funky lett! Olyan trükköket lőttek el, amikre talán egyikünk sem számított volna a Volkswagen csoporttól, pláne nem arra, hogy ezt épp az új Caddyn fogják elsütni. Hogy teljes egészében lefényezték a lökhárítót, az valami egészen váratlanul egyszerű és bravúros ötlet. Megnézték az autót az utcán, megálltak előtte és elidőztek a gyalogosok, a bolt parkolójában olyan volt, mint valami rocksztár, épp csak nem kértek tőle autogramot.

Egészen érdekes, hogy már most nagyon le van burkolva az eleje. A teli lökhárító felett nincs hűtőrács, pont olyan, mintha villanyautónak készült volna, amire most az alapjai meg is fogják adni a lehetőséget, de ilyet még ne kiabáljunk el. Kétféle hosszal kapható a Caddy, ahogy korábban is. Az alapot a 4,5 méteres hossz és a 2755 milliméteres tengelytáv jelenti, a Caddy Maxi 35 centivel hosszabb a tesztautónál. Miután ebben a rövidebb kivitelben most a hétüléses verziót próbálhatjuk ki, érdemes szór ejteni a csomagtér méretéről, ami így három üléssor mögött csupán 191 literes.

Menőségben a család 82

Tisztességesek a tükrök, tökéletesen belátni az autót parkoláskor

Mindemellett az efféle egyterű karosszériából lehet kihozni a legértelmesebben a hétüléses elrendezést, hiszen, ha nem kell a két leghátsó ülés, egyszerűen kivehetjük a helyükről. Úgy 1213 literes csomagteret kapunk öt ülés mögött, ha pedig felhajtjuk a középső üléssort, teherautós 2,5 köbméteres rakteret alakíthatunk ki, vagyis a praktikum tökéletes megtestesítője egy ilyen egyterű jószág.

Belső

Tolóajtón ki-beszállni a legkézenfekvőbb és legpraktikusabb megoldás. A Volkswagen pedig annyira prémiumautósra vette a figurát, hogy soft-close ajtózárást is lehet hozzá rendelni 190 000 forintért. Be nem csukja az ajtót, de nem kell becsapni ahhoz, hogy bezáródjon, azegy kattanás után villanymotor húzza be az ajtót, végtelenül elegáns megoldás. Hétülésesként az ilyen autóknak van a leginkább értelme. Minden másban épp csak szükségüléseket kapunk a harmadik sorban, itt pedig van lábtér és pláne fejtér is bőven, és a kilátás is pompás leghátulról.

Menőségben a család 83

Praktikusak a tolóajtók, igazi családi autó, a Life mindkét oldalra kap alapáron

Menőségben a család 84

191 liter marad csak a harmadik sor mögött

Anyagaiban egyszerű, még a Skodák szintjét sem éri el, de végső soron nem is az az első számú feladata. Műanyag az ajtókárpit és a teljes műszerfal is, ami ennél talán jobban zavaró, hogy a textúrák minden egyes alkatrészen mások. Tapintásra nincs egyébként gond egyikkel sem és az összeszerelés is elég jó ahhoz, hogy ne zörögjön semelyik burkolat menet közben és ennek kimondottan lehet örülni egy ilyen autóban. A hátsó ablakok sajnos nem nyithatóak és felárért sem lehetnek azok, míg a francia konkurensek esetében ez elérhető.

Elöl és a középső sorban zavarba ejtően nagy a helykínálat, főleg a fejtér, ami igazán komoly. Ha pedig felnézünk, akkor egy óriási üveg kupolán keresztül figyelhetjük a tiszta eget. A panorámatető több mint félmillió forintos extra és még behúzható roló sem jár hozzá. Amennyire a teszthéten sütött a nap, annyira tudtam csak tapasztalni, milyen a hővédelem az üvegen és talán jól jelzi az, hogy mennyire hatékony, hogy sokszor el is felejtettem, hogy nem fémtetős az autó.

Menőségben a család 85

Félmillió forint a tetőablak, rolója nincs, de amennyire a teszthéten bizonyíthatta, úgy tűnik, hogy jó a hővédelme

Menőségben a család 86

Digitális a klíma, de nincs automata funkció, ahhoz ki kell fizetni a kétzónás klímát

Azzal együtt, hogy nem éreztem üvegházszerűnek az utasteret, a klímakomfort nem tűnt a legjobbnak. Elsősorban azért, mert az automata állás hiányzott az alapáras klímából. Ez azért fontos részlet, mert az új Caddyben nincs hagyományos, fizikai klíma panel, hanem az alapáron is járó érintőkijelzős multimédiás fejegységen kell irányítanunk. Pofátlan spórolás, hogy az ezen megjelenő klíma menüje egy 2-es Golféval ér fel, egy-egy csúszkán kezelhetjük a hőfokot és a befúvás erősségét, meg pár akciógombról a befúvás helyét és ennyi. Analóg klímapanel egy digitális kijelző menüjében, bravúros. Még csak spórolásnak is nehéz nevezni, mert így több felületet kellett lefejleszteniük. Egyet a spúroknak, hogy érezzék a törődést, amiért nem fizettek felárat, egyet pedig azoknak, akik megfizetik a kétzónás klímát.

Ez a belépő szintű szoftver egyénként egész könnyen kezelhető. Letisztult a kezelőfelület, talán kicsit túlzottan is, és nagyon hasonlít egy okostelefonhoz, van például egy mindenből kilépő gomb, amire mondjuk semmi piktogram nem utal, de ha rájöttünk, onnantól kezdve nagyon könnyű lesz a kezelhetősége. Praktikum szempontjából is elég jól el van látva az utastér. Vannak tárolók a műszerfal tetején, ami haszonjárműves megoldás, de a családi Caddyben is jó hasznát lehet venni. Nagyok az ajtózsebek, jól használható a könyöklő alatti rekesz, viszont az üvegtetőt helyett talán egy okosabb polcrendszert rendelnék bele, hogy maximálisan ki lehessen használni a teret.

Technika

Miután az új Caddy már az MQB építőkészletből gazdálkodik, mindene megegyezik például a 8-as Golféval. Motorkínálatában azonban csak kétféle érhető el, az 1,5-ös TSI 114 lóerővel és a 2,0 literes TDI 102 vagy 122 lóerővel, utóbbihoz és a TSI-hez DSG váltó is rendelhető, összkerékhajtás egyelőre nincsen. Ezzel a két motorral éppen elegendő teljesítményszintet tudnak lefedni. A tesztautóban a 2,0 literes dízel 122 lóerős kivitele szerepelt hatfokozatú kézi váltóval. 320 Nm nyomaték társul a 122 lóerő mellé, amit már 1600-as fordulattól ki tudunk használni. Kimondottan szép járású a 2,0 literes TDI, jó a hangszigetelés is, kívülről sem durva a hangja, belülről meg szinte benzines a hangszíne, kulturált autó lett belőle.

Menőségben a család 87

Fogyasztása városban 6,0 liter alatt alakult, autópályán 6,5-re jött ki

Csatolt lengőkaros hátsó és klasszikus MacPherson első futóműve pontosan elég arra, amire kitalálták. Mégis korrekt stabilitást nyújt még akkor is, ha nem lassultunk le eléggé kanyarodás előtt. Váltójával voltam talán a leginkább elégedett. A hatfokozatú szerkezet pontos, rövid úton jár, a fokozatok elég rövidek, így sokat kell rámolni a kart, akkor legalább az élmény ne legyen kellemetlen. Ezen a téren ügyes a Volkswagen, mert a kormányzás is feszes, de egyszerű, a kezelőszervekkel teljesen zavartalanul lehet terelgetni a Caddyt, és ebben az esetben az a komoly plusz pont, ha nem ér kellemetlen élmény.

Vezetés

Pont az benne a legjobb, ami nem is feltétlenül tűnne fel egy laikus számára, pontosabban, hogy nincs semmi feltűnő. Teljesen személyautós onnantól kezdve, hogy beleülünk, akarom mondani, kompaktos, merthogy folyamatosan a Golf járt a fejemben közben. Normálisan lehet benne ülni – persze magasan, a lábaink nincsenek annyira nyújtva, de nem kell megküzdeni benne a normális pozícióért. Óriásiak az ablakai és a tükrei, így még tolatókamera nélkül sem kihívás vele a parkolás és a manőverezés.

Menőségben a család 88

A klasszikusabb, hagyományos gombokkal ellátott kormány sokkal jobb, mint az új érintőpaneles megoldás

Menőségben a család 89

Kimondottan jól kapcsolható a hatfokozatú kézi váltó

Kormányzásába folyamatosan beleszól a sávelhagyás-figyelmeztető, mert már a legmodernebb rendszereket is kínálja a Caddy. Kormánymozdulattal terel vissza a sávunkba, vészhelyzet esetén még tud is segíteni némi kormányzással a kikerülés érdekében, és szinte minden elérhető hozzá távolságtartós tempomattól kezdve vészfékező funkción át a holttérfigyelőn keresztül az összes modern kütyüig. Ez már csak azért is fontos, mert ezzel a legfontosabb biztonsági elektronikák és asszisztensek már a kishaszonjármű szegmensben is maradéktalanul elérhetőek.

Dübben a karosszéria a nagyobb úthibákon, de ez messze elhanyagolható amellett, hogy a hangok bent tökéletesen személyautósak. Nincsenek zörgések, furcsa neszek, komfortos ez minden tekintetben, a kerekek felől sincs semmi jelentős hang. A kétliteres dízelmotor szolidan mormog előttünk, 130-as utazótempónál pedig szinte csak a tükrök susogását hallani, azokat persze ott már jelentősen. Egy ekkora doboznak van légellenállása, annak pedig susogásai, de úgy 100-110-ig szinte elhanyagolható a zaj, autópályán már fárasztó tud lenni.

Fogyasztásban ügyesen teljesített, városban simán lehetett 6 liter alatt tartani az étvágyát, amiben a kézi váltó nagy segítség volt. Hosszú távú autópályás fogyasztása a teljesen kihalt M6-os autópályán fix 130-as tempó mellett 6,5 liter lett, amire mondhatjuk, hogy kimondottan jó érték.

Menőségben a család 90

Teljesen ledesek lehetnek a fényszórói, feláras a Life felszereltséghez

Költségek

Érdemes tenni egy karikát és nyitogatni az ajtajait, beülni minden ülésére, mielőtt az árától a falnak rohannánk. A Caddy nem olcsó, de ahhoz képest, hogy mennyi anyag van a konkurencia modelljeiben, a Volkswagen tolóajtósa egy komoly autónak tűnik. 9 millió forint alatt kezdődik a körbeüvegezett ötüléses kivitel és kicsivel 10 millió alatt indul a színre fújt lökhárítós, tetőcsomagtartós Life felszereltség. Ez a 122 lóerős dízelmotorral már 11 millió felett startol, és ilyenkor még sem a LED lámpák nincsenek benne 622 300 forintért, sem a ledes hátsó lámpák 95 000-ért. A tesztautó még kapott panorámatetőt 515 000 forintért és harmadik üléssort is 462 000-ért, csak hogy a nagyobb tételeket említsük.

Menőségben a család 91

Két teljes értékű szék kerülhet a harmadik sorba, ülni itt semmivel sem rosszabb, mint a második sorban

Menőségben a család 92

Praktikus tárolók kerültek a műszerfal tetejére is

Ezekkel a tesztautó listaára megugrotta a 13 millió forintot is, ugyanakkor van finanszírozási kedvezmény (150 000 forint) és hűségkedvezmény is közel 2,5 millió forint értékben, amit be lehet kattintani a konfigurátorban. Emellett pedig még ott az állami támogatás is a nagycsaládosok számára, ami további 2,5 millió, vagyis a tesztautó esetében 8 millió forint környékén járunk, ami már nem is hangzik annyira rosszul. No peresze ehhez kell három gyerek is.

Érdemes persze ennél életszerűbb konfigurációban gondolkodni és kihagyni mondjuk az üvegtetőt, de bepipálni a kétzónás automata klímát 181 000-ért és a plafon felől szellőztetett utasteret 145 000-ért, és máris kiküszöböltük az egyetlen nagyobb bosszúságot az új Caddyben.

A Volkswagen Caddy Life  és vetélytársai – Listaár, forint
Volkswagen Caddy 8 809 100
Citroën Berlingo
6 655 000
Peugeot Rifter 6 750 000
Opel Combo Life 6 999 000
Menőségben a család 93

4,5 méter hosszú az alapváltozat, a Life-tól fölfelé fényezettek a lökhárítók és van tetősín is

Értékelés

Nagycsaládosként biztosan inkább az ilyen autókat tartanám előtérben, mint a szükségülésekkel szerelt SUV-kat. A Caddy is rendkívül praktikus családi autó óriási térrel. Emellett mostantól kellőképpen modern is, és lehet rá azt mondani, hogy minőségi, ami a kategóriában elvárt, azt tökéletesen megugorja még vezethetőség terén is.

Mellette – Ellene
 
  • Vezethetőség
  • Vezetéstámogató rendszerek
  • Összeszereltség
  • Megjelenés
  • Tolóajtók komfort zárása
 
  • Manuális klíma a digitális kijelzőn
  • 7 ülés mögött kevés csomagtér
  • Magas ár
Hogy tetszik az új VW Caddy formaterve?
átlag
6.57
szavazat
540
Hogy tetszik az új VW Caddy formaterve?