Röviden – BMW X1 xDrive20d
Mi ez? A BMW legkisebb és legkeresettebb szabadidő-autója  
Mit tud? BMW-tulajjá tenni, egy divatos, takarékos autóval
Mibe kerül? A tesztelt xDrive20d kivitel 12 272 000 forinttól indul, tesztautónk az extrákkal a 19 milliót is elérte
Kinek jó? Annak, aki szerint nem a méret a lényeg. A X1 kellemes darab városban és rövidebb távokra

A 2015-ben érkezett második generációs BMW X1 sokat változott és javult elődjéhez képest, de ránézésre a 2019 őszén bemutatott módosításokkal vált igazán vonzóvá – legalábbis ami a külsőt illeti. Vajon képes kielégíteni megrögzött BMW-fanatikusokat is az alaphelyzetben elöl hajtó, keresztmotoros kis SUV? Egy élhetőnek, és kellően erősnek tűnő változattal, az xDrive20d modellel keressük a választ.

Külső

A márkára jellemző fogások érhetők tetten a BMW X1 2019-es frissítésen is, leginkább a megnövekedett vesék, azaz a hűtőrács változott a szokásos módon. Arányaiban ugyan kifejezetten naggyá vált, az összhatás mégis kellemesebb, és kevésbé megosztó, mint a nagyobb X-modellek esetében, és a korábbihoz képest eltűnt a két vese közötti fényezett rés is.

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 1
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 2

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 22
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 23
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 24
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 25
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 26
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 27
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 28
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 29
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 30
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 31
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 32
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 33
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 34
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 35
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 36
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 37
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 38
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 39
Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 40
Fotó megosztása:

A far is változott kissé, újak a hátsó lámpák (a LED opcionális) és módosítottak kicsit a lökhárítón, utóbbi többek között a széleken található egy-egy apró piros LED csíkon fedezhető fel. A kipufogócső átmérője a korábbi 70-ről 100 mm-re nőtt, amivel sportosabbnak hat a korábbinál.

Az oldalsó kilincsek megvilágítottak, a talajra pedig már X1 feliratot is vetít az autó, hogy legyen miről beszélni a környéken bámészkodóknak is. Nem maradhatott el néhány új felnidizájn sem, valamint a külső színek is bővültek, köztük a tesztautót is borító Storm Bay metállal, amely 405 300 forintot ér egymagában. Az X1 külső méretei nem változtak: 4447 x 1821 x 1598 milliméter.

Belső

Nem sok minden változott a bajor szabadidő-autó utasterében, pedig igény volna rá. Az X1-es egyszerre tűnik masszívnak és kicsit ódivatúnak a tipikus BMW-belsővel. Az ülések kemények, az ülőlapok rövidek, az analóg műszeregység a kormány mögött pedig hiába igényes és szerethető, kissé elavultnak tűnik már ránézésre is. A digitális műszeregység jobban mutat, de azt meg leolvasni nehezebb, így aztán talán mégis ez a jobb választás.

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 41

Jó az összeszerelési minőség, de nem kelti egy modern autó benyomását

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 42

Elfogadható a lábtér a hátsó sorban, bár az ülőlap itt is rövid – akárcsak elöl

Az összeszerelési minőségre ellenben nem lehet panasz, a varrások szépek, az illesztések egyenletesek. Talán csak annyi róható fel a belsőnek, hogy a nagyobb modellekben jobb összhatást szoktunk meg. Az X1-esben érezni, hogy a legkisebb X, pedig felextrázott tesztautónk ára a 20 milliót is megközelítette.

Ami a helykínálatot illeti, az X1-es jól állja az üléspróbát, a keresztmotoros elrendezéssel még a hátsó sorban is kellemes a helykínálat, amellett, hogy a felár ellenében elektromosan nyíló csomagtérajtó mögött tisztességes, 505 literes csomagtér fogadja az utasok holmiját.

Technika

A középkonzol tetején csücsülő 8,8” átmérőjű érintőképernyő megújult ugyan, ellenben nem a legújabb operációs rendszert (7) kapta meg, hanem eggyel korábbit, mert a mögötte lévő hardver azt bírta csak el. Ennek az információnak a hiányában és tudatában viszont boldogok lehetünk a kezelhetőséggel, az iDrive forgókapcsolóval kellően fürgén és intuitívan kezelhető a rendszer, és van hangvezérlés is. Vezetői asszisztensekből megvannak a fontosabbak az extralistán, de érdemes félretenni erre egy kicsit, mert alaphelyzetben elég hiányos a felszereltség.

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 43

A nyolcfokozatú automata váltó ügyesen teszi a dolgát, kézi nem is kérhető ehhez a motorhoz

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 44

190 lóerő és 400 Nm. Az X1-est kellemesen viszi a kétliteres dízel, de nem túl sportos darab

A kétliteres, négyhengeres 20d jelzésű dízelmotorra is érdemes költeni, amely 190 lóerős, maximális 400 newtonméteres nyomatékát pedig 1750-2500/perc fordulaton adja le. Százra 7,8 másodperc alatt gyorsul, végsebessége 219 km/óra, ami nem rossz érték, de gyengébbet csak az vegyen, akinek a BMW neve még nem forrt össze a dinamizmussal. Úgy tűnik, a BMW szerint sok ilyen vásárló van, mert három gyengébb kivitel is választható: a belépőmodell a 116 lóerős 116d, amit egy 140 lóerős benzines (118i) és egy 150 lóerős dízel (118d) követ. Benzinesből 192 lóerő a következő lépcső (20i), a csúcsmotorok dízelből és benzinesből egyaránt 231 lóerősek (25i és 25d). 

A BMW-nél egyre kevésbé szokatlan elsőkerék-hajtás (mindhárom gyengébb motort is így adják) helyett 650 ezer forintért választható az xDrive összkerékhajtás, amely a pillanatnyi helyzetnek megfelelően osztja el a nyomatékot az első és a hátsó tengely között, és ezzel jóval stabilabbá teszi az X1-est. Ezzel a hajtással atomstabil a bódé, és folytonos a tapadás, nem sok dolga akad a kipörgésgátlónak. A nyolcfokozatú automata váltó ehhez a motorhoz már alapáron jár, amihez 50 ezer forintos felárért kapjuk a váltó mögötti kapcsolófüleket.

Vezetés

Nem erőlködik a motor az 1,6 tonna feletti saját tömeggel, de alaphelyzetben nem is tűnik kifejezetten erősnek az X1, amíg nem lépünk rendesen oda. Az automata váltó nem lesz az akadálya a dinamikának, szépen kapcsolgat mindkét irányban, és ha nagyon szeretnénk, még kézzel is választhatunk fokozatot a kormány mögötti fülekkel. Autópálya-tempóig bőven elég a 190 lóerő, sőt még kicsit tovább is.

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 45

7,7 l/100 km-es fogyasztást mértünk a nagyobb részt városi használat során

A start-stop rendszerek mostanra kezdenek ugyan használhatóvá válni, de az X1-es ilyennel még nem büszkélkedhet, sajnos – elég idegesítően működik. Késlekedve indítja csak a motort, és sokszor indokolatlanul korán leállítja, amivel elég kellemetlenné tehet pl. egy álló helyzetből való kikanyarodást.  

Az összkerékhajtásnak hála tapadási problémáktól sem kell tartani, nyomhatjuk a pedált, amennyire bírjuk, az X1 technikája sokkal nagyobb teljesítménnyel is könnyedén elbánna. A fura az egészben, hogy ebben a modellben valahogy nem éreztük azt a kényszert, hogy mindenképpen gyorsabban menjünk az indokoltnál, ami jellemzően a szerethető vezetési élménnyel magyarázható. Itt ebből nem sok jut a kormány mögött ülőnek. Nyugalomra int a kocsi.

A futómű hangolása is kifogásolható, mert jelentős oldaldőlése van annak ellenére, hogy csillapítása feszesebb az átlagnál. A felgyűrődéseket nem képes mindig úgy tompítani, ahogy egy hasonló felépítésű és árú autótól elvárnánk.  

Nagyarcú, de jól áll neki – BMW X1 46

Alaphelyzetben halogén jár, feláras a LED fényszóró

Költségek

A BMW X1 kissé sokszor érezteti velünk, hogy “csak” a belépőmodell az emelt BMW-k világába. Az ára viszont nem ezt teszi. A 12,3 millió forintos alapár a konkurensek fényében nem tűnik ugyan kiemelkedőnek (xDrive20d alapár), de a gyenge felszereltség ellene szól: kis igényességgel gyorsan 19 millió fölé sikerülhet feltornázni árat, akárcsak tesztautónk esetében. A BMW árképzése nem egyedülálló, de érdemes átböngészni a prémium konkurensek felszereltségét, amelyek jellemzően nagyon hasonló alapárról indulnak.

A BMW X1 xDrive20d (190 LE) és hasonló motorizáltságú vetélytársai

A BMW X1 xDrive20d (190 LE) és hasonló motorizáltságú vetélytársai – Listaár, forint
BMW X1 xDrive20d (190 LE) 12 272 000 Ft-tól
Audi Q3 40 TDI quattro S tronic (190 LE) 12 511 150 Ft-tól
Volvo XC40 D4 AWD AUT (190 LE) 12 845 000 Ft-tól
VW Tiguan 2.0 TDI DSG 4 Motion (190 LE) 12 330 810 Ft-tól

A fogyasztás miatt nem kell aggódni, a főként belvárosi forgalomban és kisebb részt országúton használt tesztúton 7,7 literes átlagot mértünk 100 kilométeres távon, ami kifejezetten kedvezően számít vezetési stílusunkhoz mérten.

Értékelés

A világ legnagyobb darabszámban eladott BMW modelljeként kínált X1-essel egyértelmű, hogy nem lehet nagy baj, de tesztautónk közel 20 milliós áráért cserébe nagyobb élményre számítottunk. A 20d motor tökéletes választás a hazai hétköznapi közlekedésre, az xDrive hajtás minden évszakban megfelelő tapadást nyújt majd, de az azonnal akarom érzést ez a modell nem váltotta ki belőlünk. 

Mellette – Ellene
 
  • megnyerő külső
  • igényes, jól kidolgozott belső
  • tágas csomagtér
  • kedvező fogyasztás
 
  • magas ár, drága extrák
  • gyenge alapfelszereltség
  • lassú start-stop rendszer
  • rövid ülőlapok elöl-hátul
Hogy tetszik a frissített X1 a nagyobb vesével?
458 szavazat - átlag: 6.36 (10-ből)
Hogy tetszik a frissített X1 a nagyobb vesével?