Mi ez? A népszerű francia kisautó ötödik generációs modellje, ami a jelenlegi, 2012 óta futó változat helyére érkezik.
Mit tud? Aktuálisra csiszolt külsővel és magasabb minőségű beltérrel, sokféle motorral próbál továbbra is a kategória legsikeresebb típusa maradni
Mibe kerül? Magyarországon szeptembertől indul a Clio forgalmazása, a belépőmodell ára várhatóan 3 349 000 forint, mindennel teletömve pedig 5,7 millióra kúszik fel az összeg
Kinek jó? Aki városban rohangászós kisméretű, de mégis komfortos kocsira vágyik, nézzen meg egyet közelről!

Már az ötödik generációnál tart az európai piac egyik legsikeresebb kisautója, a Renault Clio. A típus töretlen népszerűségnek örvend 1990-es debütálása óta, a leköszönő generáció egészen 2012 óta tartotta a frontot becsülettel. 

Ennyi idő alatt sok konkurens lépett előre, így a Renault Clio számára is jól jött a vérfrissítés, ami kívül inkább apróságokban, belül minőségi ugrásban, a technikát tekintve pedig új motorokban nyilvánul meg. Itt a következő generáció. Az első autószalonos találkozás, a nemzetközi menetpróba után most hazai utakon próbáltuk a típust, a 100 lóerős háromhengeres benzines mellett vezettük a dízelt is. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 1

Külső

Az autó arányai hangyányit a sportosság felé mozdultak el, a teljes hossz 14 mm-rel rövidebb lett (4048 mm), a szélesség 66 mm-rel nőtt (1798), a magasság 28 mm-rel csökkent (1440 mm), de összességében maradt az előző Clio által kitaposott irányvonal, csal részelteiben változott a formaterv.

Az összekeverhetőséget tovább súlyosbítja az egységes márkakép jegyében bevezetett C alakú első fényszóró, amivel elölről az avatatlan szem akár Mégane-nak is nézheti a friss Cliót, de nyilván ez is volt a cél, ami bejött például a Mercedesnek, az működhet a Renault esetén is, a majdnem egyforma, csak méretben különböző típusokkal könnyebb megfogni a vevőket. Aki a Clio megjelenése miatt tér be a szalonba, de kicsinek találja a második üléssort, az boldog Mégane-vevő lehet, vagy fordítva. 

Sokan fájó hiányként említik a kombi karosszériaváltozat kivezetését, az új Clio csak ötajtós kivitelben készül, a  nagyobb raktérre vágyó vásárlókat a Captur irányába terelik majd az értékesítők.

A kevés változtatás előnye, hogy volt fejlesztési keret a részletekre. Tudtak javítani például a légellenálláson az első kerék körüli légáramlatok optimálisabb elvezetésével, az alsó burkolatok áttervezésével javult az alaktényező és a homlokfelület szorzata, ami 0,64-re csökkent a korábbi 0,66-ról. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 45

Hátul két felnőtt is elfér, a térdhelyet az első ülések optimális kialakítása bővíti

Belső

A beltér anyagait az eddiginél magasabb polcról válogatták össze a franciák, az előd fényesre lakkozott, merev, recsegős műanyagjai teljesen eltűntek, ahogy a könnyen karcolódó kopogós felületek is. Térd felett szinte minden felület puha borítást kapott, még a műszerfal felső része és a középkonzol is. Erre a minőségérzetre dob rá még egy lapáttal a kidolgozás, az anyagok látványos textúrát kaptak, a kipróbált Clio esetében a műszerfal borítása apró háromszögmintát, a többi pedig bőrutánzatot. 

Leírva soknak hangzik, de a valóságban nem az, egyáltalán nincs bazári hangulat a Clióban ülve, még a tíz árnyalatra belőtt RGB-LED-es hangulatvilágítással együtt sem. 

A legszembetűnőbb minőségjavító intézkedés a recésítés volt, valószínűleg a típustervező nagy értekezleten valaki felírta a belteres csapatnak, hogy „luxus=rece”. Ezt a hóbortot még az Audi kezdhette el, a Mercedes vitte tökélyre, és innen szivárgott egyre lejjebb, a fémek helyét pedig átvették az ezüstszínűre fújt műanyagok.

Így mindenhova apró dudorok kerültek, ilyet találunk a váltón, a klímagombokon, az ablakemelők gombjain, a bajuszkapcsolók végén, és tulajdonképpen minden billenthető, forgatható izén az utastérben. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 46

Digitális a műszerfal, üzemmódtól függően más a grafika, a kormányközép kisebb lett, a gombok jobban kézre állnak

Az optimalizálás nem csak a külsőre, de a beltérre is vonatkozik, javítottak a tárolórekeszek kialakításán, és látványosan kiemelték a váltókar műanyag szigetét, így kényelmesebb a használat, és a pohártartóknak is szellősebb hely jut a könyöklő előtt, valamint az álló formátumú táblagépnek is így szorítottak helyet. 

Akinek a klímakonzol ismerős a Dacia Dusterből, az nem téved, ennél az alkatrésznél az almárka kapta meg hamarabb a fejlesztést, és mivel bevált, helyet kapott a Clióban is. 

A korábbi analóg műszerek helyére digitális kijelző került, ami 7, illetve 2020-tól 10 colos is lehet, és ahogy azt kell, tele van információval, ráadásul több stílus is választható a sportostól a minimalistáig.

Az előző Clio R-link fedélzeti rendszere kiemelkedő volt a kategóriában, már 2012-ben tudott mindent, amit ma elvárunk, e-mailt olvasott fel, volt időjárás-jelentés, mobilos konnektivitás, és meglepő francia furcsaságként hanggenerátor, amivel akár űrhajót idéző prüttyögéssel is haladhattunk. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 47

Ez a kisebb, 7 colos kijelző, de alapvetően mindent tud amit egy autóba kell, csak a látvány jelent + 150 ezer forintot a 9,3 colosnál, igaz az tényleg bitang jól néz ki

Sajnos ez utóbbit kigyomlálták a sokkal felnőttebb, komolyabb, profibb, immár Easy-link névre keresztelt rendszerből, ami villámgyors, egyértelmű, a kontrasztos ikonjai jól láthatóak, és tényleg nincs semmi felesleges sallang.

A tervezők jól tudták, hogy úgyis két dolog kell ma már: profi navigáció, és zene a netről, ezek pedig mind elérhetőek. A gyári navigációt több egyedi szolgáltatás teszi csábítóvá a Google-Waze párossal szemben, élőben mutatja például a környékünkön található benzinkutak árait, zölddel jelöli az alacsonyabb, pirossal a magasabb összegeket. 

Az első ülések komoly átalakításon estek át, vékonyabb tömésű, slankított darabok kerültek a kocsiba, ez jót tett a hátsó térkínálatnak, a térdnek kialakított mélyedéseknek hála két utas számára egész kellemes a második sor, a felszereltségi szint függvényében színes kárpitozás pedig némi hangulatot is visz az általában gyászosan fekete kisautós hátsó sorba. 

Csomagtere nagyot nőtt, a korábbi 330 literből 391 liter lett, jobban kihasználható ajtónyílással és pótkerékkel együtt. Ezzel osztályelső a Clio, egyedüli hátrány a magasra húzott ötödik ajtó, így a nehéz tárgyak beemelése problémát okozhat.

Ennek okát Földes Attila tudta meg a nemzetközi bemutatón, a nyugati piacokon olcsóbb biztosítás miatt tervezték így a kocsit: „ha hátulról belerongyolnak, vagy beletolatnak az autóval valamibe, akkor a magasan végződő csomagtartóajtó – aminek költségesebb a javítása, mint a műanyag lökhárítóé – nagyobb valószínűséggel ússza meg sértetlenül, mintha alacsonyra nyúlna.”

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 48

Volvóra emlékeztető fejtámlák, vékonyabban párnázott ülőfelületek, és részletes kidolgozás, a Clio az ülések területén is szintet lépett

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 49

A Dacia Dustertől örökölte a klímakonzolt

Technika

Alapjaiban frissült fel a 2019-es Renault Clio, megkapta az új, kifejezetten a márka Twingónál nagyobb típusainak fejlesztett CMF-B padlólemezt, ami egyszerre merevebb és könnyebb az előző konstrukciónál. Ezt már a hibrid rendszer befogadására tervezték, erre épül majd a Clio E-Tech 240 voltos teljes hibrid, amely a Toyotákhoz hasonlóan akár  4-5 kilométert is megszakítás nélkül, füstmentesen tehet meg. Teljes elektromos kivitel nem készül a Clióból, ezen a fronton a Zoéval támadnak a franciák. 

A benzines kínálat csupa egyliteres háromhengeresből áll, ezek szívó kivitelben 65 és 75 lóerősként érhetőek el, majd jön a vélhetően legnépszerűbb, 100 lóerős szintén háromhengeres, de már turbós motor, végül az 1,33 literes négyhengeres 130 lóerős zárja a sort. Ehhez csak hétfokozatú, duplakuplungos automatikus váltóval kérhető, ami szintén friss fejlesztés.

A dízelkínálatot 85, 115 lóerős 1,5-ös négyhengeres motorok alkotják. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 50

Nincs motorburkolat a blokkon, az egyliteres 100 lóerőt tud, és még nincs benne részecskeszűrő, de felkészítették a fogadására

2020-tól lesz elérhető a távolságtartó, adaptív tempomat (kizárólag az automata váltóval szerelt 130 lóerős benzinesekhez), van 360 fokos felülnézeti képet adó kamerarendszer, a sávelhagyásgátló pedig már a tesztautókban is dolgozott.

Vezetés

A hazai menetpróbán a turbófeltöltővel száz lóerőssé izmosított egyliteres benzinest vezettem a leghosszabb távon. Ez a blokk a 0,9-es TCe közvetlen leszármazottja, ebbe később érkezik részecskeszűrő is, és mindezzel együtt sikerült tíz lóerőt és 20 Nm nyomatékot hozzátenni a teljesítményadatokhoz. Ez a gyakorlatban 160 Nm nyomatékot jelent 2750 és 4000 között, tehát ma azt tudja a feltöltött kis háromhengeres, mint a régebbi 1,6 literes szívó négyhengeresek, csak szélesebb fordulatszám-tartományban, alacsonyabb fogyasztással, és ércesebb, jól felismerhető orgánummal.

Papíron kellemes, a valóságban azonban lecsap a kibocsátási normáért folytatott küzdelem, a motor pont a gázadás első másodpercére reagál tompán, lágyan, késéssel pörög fel, még akkor is, ha villámgyorsan tapossuk padlóig a pedált. Ha már belendülünk, és eléri a háromezres fordulatot, akkor van elég lendület, de az 11,8 másodperces 100-as gyorsuláson (Ford Fiesta 1.0 EcoBoost  – 11 mp, SEAT Ibiza 1.0 TSI 10,9 mp) is látszik, hogy itt elsődleges volt a fogyasztás optimalizálása. 

Ami sikerült is, a vegyes átlagfogyasztás 5,1-5,8 liter között alakul a WLTP-ciklus szerint, a sok hegyi szerpentinnel színezett tesztút pedig 6 litert hozott a fedélzeti számítógép szerint, ez nem rossz érték a 100 lóerőhöz mérten. 

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 51

Meglepően komfortos volt a rugózás, kisautók között ritka kellemes a Clio

Már a Clióhoz is elérhető a menettulajdonságokat szabályzó Multi-sense rendszer, a tesztautóban három üzemmód kínálta magát. Az Eco annyira leszedálta szegény motort, hogy egy rövid próba után örökre elfelejtettem, a My-sense a saját beállítás, és végül a Sport az, ami illik a kocsihoz, ezzel kap némi ellenállást a szervokormány, és a gázreakció is javul. 

A fedélzeti rendszerek kifogástalanul működtek, autópályán is felnőttesen, már a kompaktokra emlékeztető komforttal suhant a Clio, az apró motor 130 km/óránál pont háromezret fordult az ötfokozatú váltóval, ami a manuálisok közül az egyetlen opció ehhez a motorhoz. Van még automata is, a Nissantól érkező fokozatmentes X-tronic képében, amit talán később lesz alkalmunk kipróbálni. 

Mindenképp külön dicséretet érdemel a futómű hangolása, úgy sikerült igazi lágyabb, a francia autókhoz fejben társított kényelmes rugózást összehozni, hogy megmaradt az autó stabilitása.  Talán ez is annak az eredménye, hogy az SUV-k úton tartásával vért izzadnak a mérnökök, így egy kisautót dinamikus-kényelmesre fejleszteni már gyerekjáték.  

A tesztút felét főleg utasként egy 115 lóerős dízelben ülve tettem meg, és ha nem foglalkozunk az árakkal, ez a legjobb választás ehhez az autóhoz. Hatfokozatú váltóval, négyhengeres, csendes motorral, komoly nyomatékkal autópályázni is kiváló, a fogyasztása pedig hozza a hibridek szintjét (4,1–4,7 l/100 km), gázolajból, megfelelve a kibocsátási követelményeknek. 

Sokkal kulturáltabb, sokkal dinamikusabb, mint az egyliteres benzinesek, és ehhez jár a hatfokozatú kézi váltó, ami például a 130 lóerős benzines csúcsmodellhez nem. Lehet, hogy most máglyán égnek a dízelek, de józanul gondolkodva, aki magas futással tervezi a használatot, sok autópályával, annak még mindig a dízel a legjobb megoldás.  

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 52

Teljes elektromos kivitel nem lesz, csak használható hibrid

Költségek

Négy felszereltségi szinttel érkezik az új Clio, ami egy ideig párhuzamosan fut a leköszönő szériával, tehát aki arra vágyik, abból még megkaparinthat egy kombit is akár. Az extralista gazdag, a full-LED fényszóró az alapfelszereltség része, de a belépő Life szint inkább csak reklámárat szolgálja, ehhez listáról a LIFE csomaggal érhető el a manuális klíma plusz 200 ezerért, egyértelműen a 100 lóerős turbós irányába terelődnek a vásárlók, ami már könnyen személyre szabható.

A 9,3 colos, nagy, álló központi kijelzőért minden felszereltségi szinten plusz 300 ezret kell fizetni, a kisebb, 7 colos 150 ezer, de a funkciót ugyanúgy tökéletesen ellátja.  

Az új Renault Clio értékesítése hazánkban 2019 szeptemberétől kezdődik, a vállalat várakozásai szerint még idén eladnak belőle közel 200 darabot, amit speciális bevezető kedvezményekkel is segítenek majd. A modell alapára a 65 lóerős szívómotorral és Life felszereltséggel 3,349 millió forint, míg a Zen 4,14 millió, az Intens 4,59 millió, az R.S. Line pedig 4,89 millió forinttól indul.

Bűnös gondolat, de dízellel kéne igazán 53

Minden kivitelen LED-es lámpákat kapunk, a Renault-ra jellemző C alakú nappali fény itt is megjelenik.

Értékelés

Jöhetnek egyterűek, tarolhat az SUV-mánia, azért még mindig akadnak rengetegen, akik betérnek egy Renault-szalonba, és Cliót vesznek. A kifutó szériából még tavaly is elfogyott 451 ezer darab, a típus pedig már 15 milliónál tart, így az újnak is borítékolható a jó szereplés. Ezért meg is dolgoztak a franciák, a tágas csomagtartó, az átdolgozott utastér egyértelműen kiemelkedő, a vezetéstámogató rendszerek terén pedig megtörtént a felzárkózás a konkurenciához. 

Legnagyobb veszélyt egy másik francia kisautó, a Peugeot 208 színre lépése jelentheti, remélhetőleg lesz rá alkalmunk, hogy szemtől szembe állítsuk a két típust, és meleg ülésváltással tudjuk eldönteni, melyik a jobb. 

Az autórajongó számára fájdalmas pont lehet, hogy a Clio R.S érkezéséről most sem kaptunk biztató híreket, versenypályára épített, valódi versenyautó vélhetően készül majd, de a polgári verzióra a flottakibocsátásért járó komoly büntetőadók miatt nem számíthatunk.   

Mellette – Ellene
 
  • Minőséget sugárzó beltér
  • Méretes csomagtartó
  • Kényelmes futómű
  • Gazdag extralista, digitális szolgáltatások
 
  • Unalmas, visszafogott benzinmotor
  • Magasra húzott csomagtérajtó
  • Nincs kombi és valódi sportverzió

 

Hány pontot érdemel az új Renault Clio?
átlag
7.55
szavazat
1004
Hány pontot érdemel az új Renault Clio?