Franciaország és Németország határvidékén, a Fekete-erdőben vezettük az Audi Q3 Sportbacket, többek között pulzusnarancs és turbókék színben. A sportosabbra rajzolt Q3 kizárólag Győrben készül a világ számára, de nem az egész világnak.

Külső

Egyre népesebb a mezőny a terepjárósra hangolt, de kupészerű tetőívvel vonzóbbá tett autókból. A crossoverek közé az Audi a Magyarországon már rendelhető Q3 Sportback-kel száll be. 2680 milliméter maradt a tengelytávolság, az autó 4500 mm-es hossza 16-tal nagyobb a Q3-énál. Az új modellváltozat szélessége 1843, magassága 1556 milliméter, azaz a Q3 Sportback 29 mm-rel alacsonyabb a Q3-nál.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 1
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 2

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 39
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 40
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 41
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 42
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 43
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 44
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 45
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 46
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 47
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 48
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 49
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 50
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 51
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 52
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 53
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 54
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 55
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 56
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 57
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 58
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 59
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 60
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 61
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 62
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 63
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 64
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 65
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 66
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 67
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 68
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 69
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 70
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 71
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 72
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 73
Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 74
Fotó megosztása:

Két trükk mutatja dinamikusabbnak az autót a sima Q3-nál. Első tetőoszlopa ferdébb, a tetőív hamarabb kezd lejteni és kifut a spoilerbe. Hiába hosszabb mindössze 1,6 centivel a Q3-nál, az újdonságot nyúlánkabbnak mutatja a C-oszlop íve és a tetőlégterelő.

A nyolcszögletű Single Frame hűtőrácsot alul trapéz alakú alsó levegőbelépők, felülről pedig befelé keskenyedő, ék alakú fényszórók keretezik. Van hatása a belső sávban. Érdekes a szürkében és feketében megvásárolható Edition One kivitel, amelyen a típusfelirat és az embléma is sötét, fekete a négy karika.

Alapesetben 17-es kerekeket kap az autó, S Line sportcsomaggal vagy egyszerűen csak nagyobb kerekeket rendelve ez felmehet 20 hüvelykig. A fotókon látható autók mindegyikén 20-as felni van, jól is áll nekik, de az ennyire nagy kerék és a peres gumi a baden-württtembergi úthálózattal könnyebben kombinálható, mint itthon.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 75

4500 mm a hossza, 29 mm-rel alacsonyabb a Q3-nál. Ezek a 20 hüvelykes felnik, a többi autón is ekkorát láthattok a fotókon, csak más formatervvel

Belső

Egy extrák nélkül listaáron 10-14 milliós árszintű kompakt autónál a jó minőségérzet az egészséges üléshelyzet, a feltűnően szép rajzú kijelző, a sokoldalú digitális műszeregység ma már elvárható, és a főbb területeken az Audi Q3 Sportback nem is enged meg botlásokat magának.

Többféle üléskárpittal vezettük az autót, ezek közül a bőr-műbőr kombináció érzésre erősen műbőrös hatást keltett, ami nem passzol az autó egyébként igazán igényes belső teréhez. A műszerfalat különféle színekben kérhető Alcantara-betét díszíti, jól megválasztott árnyalattal ez szép tud lenni.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 76

13 centis sínen csúsztatható a két ülésrész, az átrendezhetőség nagy érték

13 centis úton csúsztatható üléspad, az állítással megteremtett variálhatóság az autó lényeges értéke, amiről a Q3 után a Q3 Sprtbacknél sem akartak lemondani a tervezők. A hátsó lábtér kényelmesen bő és a kupésra vett tetőív ellenére magas emberek fejének is van elég hely, mert van hová lejjebb csúszniuk a tágas térdhelynek köszönhetően. Hátul utazva nem volt olyan befalazottság-érzésem, mint egy Juke vagy C-HR hátsó sorába kényszerülve és a hátsó levegőkilépővel a klimatizálás hátul is hatásos. Az üléspad helyzetétől függően a csomagtartó 530-622 literes, lehajtott üléstámlákkal 1400 liter a kapacitása.

Technika

Engem nagyon meglepett, hogy a Q3 Sportback egyáltalán nem lesz kapható az Egyesült Államokban. Van ugyanis egyetlen egy állam, New Hampshire, ahol 18 év felett nem kötelező használni a biztonsági övet. A jogszerűen öv nélkül utazók megóvása felfújtabb karosszériát igényelne, az Audi viszont nem akarta agyoncsapni a formatervet egyetlen USA-tagállam előírásai miatt. Osztottak, szoroztak és nem az autót építették magasabbra, hanem lemondtak a teljes egyesült államokbeli forgalmazásról.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 77

Az Audi büszke az Alexa nevű virtuális nőszemély integrálására az autóba. A hangvezérléses háttérasszonynak szólhattok, hogy hazajövök, nyisd ki a kertkaput

Nem foglak meglepni benneteket, hogy az Audi Q3 Sportback is az MQB-padlólemezre épül, ahogy 2012 óta autók milliói minden évben a Volkswagen-impériumon belül. A 150 lóerős benzines és dízel, 190 lóerős TDI és 230 lóerős Otto-motorral gyártott Q3 Sportback alá hasalva négylengőkaros, független hátsó futóművet láttam. A lengéscsillapítás felárért elektronikusan vezérelt, elég meggyőzően működött.

Újdonság a 150 lóerős 1,5 TSI-hez kapcsolódó, kisfeszültségű hibridrendszer. 48 voltos hibridet láttunk már az Auditól az A6-A7-A8 sorban, de ez az első modell, amelyben a segédhibrid hajtásrendszer nemcsak áramot képes visszatermelni gázelvételkor és lassításkor. Itt a rendszer villamos gépe, az önindító-generátor egység, az autó gyorsításába is beszáll.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 78

25 Wh a hibridakku kapacitása, annyira kicsi, hogy 2-3 fékezéssel visszatölthető. Az akkumulátor léghűtéses, a fekete csövön áramlik át rajta az utastéri levegő

Akkor működik a rásegítés, amikor a legszomorúbb volna a benzines motor hatásfoka, tehát elinduláskor és egészen kis sebességnél. A 35 TFSI-ben a villamos gép 20 km/órás sebességig száll be az autó elindításába és gyorsításába, legfeljebb 9 kW (kb. 12,2 LE) és 50 Nm erejéig. A ciklus szerint mérve 100 km-en 0,4 litert takarít meg a mild hibrid, ami tisztán városi forgalomban szenvedve több is lehet. A rendszerhez 25 wattóra kapacitású akkumulátor tartozik, amely a csomagtérpadló alatt lakik. A kisméretű, 2-3 fékezéssel újratölthető akkumulátort az utastérből átvezetett léghűtés temperálja, a klímaberendezés hűvösével.

Vezetés

Az autót a német-francia-svájci határvidéken, a Dreiländereckből indulva vezettük. Ha Baselben szálltok le, tudjatok róla, ez olyannyira három ország csücske, hogy a repülőtérről külön kijárat vezet Svájcba, Franciaországba és Németországba, amely a francia territóriumon létesített reptértől pár kilométerre fekszik a Rajna túlpartján. Innen a Fekete-erdőbe indultunk, az erdőség a tömött sorokban tornyosuló fenyőkről kapta a nevét, mert a sűrűn álló fáktól a fenyőrengeteg feketének hat.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 79

150 lóerős a 48 voltos segédhibrid hajtással ellátott 35 TFSI. 20 km/óráig az önindító-generátor 9 kW és 50 Nm erejéig segíti az autó elindulását

Egy rendesen megcsinált Audi az ablaktörlő törlésképétől az adaptív sebességtartó működésén át a csomagtérkárpit eldolgozásáig remek autó, részleteiben és egészében is. A Q3 Sportback sem kivétel. Stefano Bosio, az autó műszaki projektvezetője a Ferraritól érkezett a VW-konszernhez, szeret vezetni, magánemberként TT-S kupéval jár és egyáltalán nem barátja az SUV-kategóriának. Talán az ő attitűdjéből is fakad, hogy a Q3 Sportback nem az az ormótlan, tohonyán tovabillegő, cserébe a nagy felnikkel kellemetlenül rázó batár, amilyen lehetett volna.

Minden autóban adaptív lengéscsillapítás segített kivédeni a billegést. Az extraként rendelhető futóművel a Q3 Sportback az Audikhoz mérten egész jól hangolt kormányzással élvezetsen száguldott az erdei országutakon és megadta a fölényes suhanást autópályán, ami az Audi (BMW, Mercedes) modelleket kiemeli.

Először az 1984 köbcentis benzinessel mentünk. A 45 TFSI csak összkerékhajtással társítható, ami nem árt, mert megvan benne mind a 230 lóerő. A 150 lóerős, 35 TFSI jelű hibrid erőssége a finom elindulás, a benzines motor lágy, cseppet sem zavaró leállítása és újraindítása gázelvételes gurulás után vagy zebránál, piros lámpánál megállva.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 80

Jót tesz neki az adaptív lengéscsillapítás, a feláras futóművel nem billeg és szépen hasít hegyvidéki országúton

Cserébe a fék pedálérzete megszokást igényel, a sima hidraulikushoz képest időnként fatuskós hatást keltett. Erőnlétben a 150 lóerős motor még épp elég az autóhoz, de többet nem nyújt, egy belépőmotortól ennyi telik. Ennek tényleg a finom járás, a csendes, kulturált működés az erénye.

Aki elszántabban csörtetne hegynek felfelé és nem csak városban járkál, válassza a dízelmotort! Csalószoftverrel forgalomba helyezhetővé tett elődeivel ellentétben az új dízelgeneráció a bőséges karbamid-befecskendezéssel tisztán működik és 400 Nm mégiscsak 400 Nm, márpedig a teljesítmény nem más, mint a forgatónyomaték szorozva a fordulatszámmal.

Mivel felkerestük a Duna (egyik) eredetét, a 40 TDI típusjelű dízellel nagyon siettünk visszafelé. Elinduláskor a dízelmotor nem érződött 190 lóerősnek. Alsóbbrendű útról való kikanyarodáskor a gázpedál lenyomását tompa, késedelmes reakció követte. Meg kell várni, amíg felpörög a turbó, megjön a nyomaték és utána veszi csak tudomásul az autó, hogy valójában kilőni szerettem volna, megkönnyítendő a besorolást az autófolyamba.

Hol ered a Duna? Vagy itt, vagy ott. Vagy amott

Ha már erre jártunk, megnéztük a Duna forrását, amiből több is van, az egyik Donaueschingenben. Itt egy tábla az összes ország nyelvén közli, amely országokon a folyó keresztülfolyik, hogy ez itt a Duna forrása és a folyó 2840 km-t megtéve torkollik a Fekete-tengerbe. A Duna deltatorkolata a Világörökség része lett természeti értékeiért.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 81

Donaueschingenben van a Duna legszebben kiépített forrása. A valódi valószínűleg nem ez, de ez a tradicionális ősforrás

De van még legalább két Duna-forrás is, amit nehezebb megtalálni, de víztanilag és földrajzilag valószínűbb eredetek. A valódi ősforrás talán örökre vitatéma marad, hogy a Brigach vagy inkább a Breg, netán a Krähenbach patakkal ered-e a nagy folyó. A donaueschingeni helyszín mellett a sok évszázados tradíció és a krónikák feljegyzései szólnak, a többi mellett vízrajzi és földrajzi érvek. Szerintem szegényebb lenne a környékbeli lakosság és a világ, ha megszűnne a vetélkedés és a háromból csak egy ősforrás maradhatna.

Menetből már azt hozta a dízelmotor, amit kell, autópályán sokkal jobban ment vele a Q3 Sportback, mint a hibrid benzinessel. Mindhárom motorral csendes az utastér, a motorokat kihúzatva is. Akadt a tesztút végére pár sebességkorlátozás nélküli útszakasz, ahol 180-190-nel kényelmesen utaztunk a TDI Q3 Sportbackben, olyan halkan és rezzenéstelen egyenesfutással, ami egy kompakt autótól tiszteletre méltó.

Költségek

Ezt el is várhatjuk, ha már az autó listaára sem a kompakt autókat idézi. Magyarországon 10 097 680 Ft a konfigurátor szerinti indulóára a 150 lóerős, elöl hajtó benzinessel és 13 801 940 Ft a másik végállás az S-Line kivitelű, 230 lóerős Quattróval.

Ilyen autót csak a magyarok gyártanak 82

10,1 és 13,8 millió Ft között mozognak a listaárak, extrák nélkül. A 190 lóerős dízel egyelőre nem szerepel a hazai konfigurátorban

A 150 lóerős dízelmotorral vagy kézi váltóval és négykerék-hajtással rendelhető az autó 11 825 350 forinttól, vagy hétfokozatú DSG-vel és elsőkerék-hajtással 11 755 500 forinttól felfelé. A 230 lóerős benzines mindenképp duplakuplungos váltós és 4×4-es, 12 966 280 forintos nyitóárral. A 190 lóerős dízelmodellnek egyelőre nem találtam nyomát, a többi verzió ára kiderül a magyarországi konfigurátorból.

Biztosan kitaláljátok, hogy Matthias Steidle, a termékmarketingért felelős szakember melyik autót jelölte meg a legfőbb konkurensként? Igen, tényleg a BMW X2-t, második helyen pedig a hasonló dinamikus tetőívű Jaguar E-Pace-t említette. Árban magasabbra lövő, de méretében, jellegében hasonló modell a vadonatúj Range Rover Evoque. Én idevenném a Lexus UX-et és a megújulás előtt álló Mercedes GLA-t, de rajtuk kívül akár a Mazda CX-30-cal szemezőket is elcsábíthatja a Q3 Sportback, vagy viszont.

Mellette – Ellene
 
 • Hátul is tágas az utastér a tologatható hátsó üléspaddal
 • Tisztességes csomagtér
 • Nívós zajszigetelés
 • Adaptív lengéscsillapítással csekély dőlés, billenés
 • Általánosan magas színvonal (pl. kijelzők, vezetőtámogatás)
 • Teljesítményszintjükön nézve takarékos motorok
 • Made in Győr: jó összeszerelési minőség
 
 • Borsos ár
 • Kevéssé bőrhatású bőr üléskárpit
 • Tompa rajtkészség (kivéve a 230 lóerősben)
 • Megszokást igénylő fékpedálérzet (csak a hibrid 35 TFSI-ben)
Hogy tetszik az Audi Q3 Sportback?
átlag
7.92
szavazat
589
Hogy tetszik az Audi Q3 Sportback?