Röviden – Audi e-tron
Mi ez? Az Audi első sorozatgyártású elektromos autója 2018-ból, két villanymotorral, 95 kWh-s akkumulátorral. Közel ötméteres szabadidő-autó.
Mit tud? Luxusautóként, elektromos hajtással – elméletileg – 400 kilométert megtenni. Hat másodperc alatt letudja a százas sprintet és képes tartósan 200 km/órával száguldani. Visszapillantó tükrei kamerákra cserélhetők.  Nagyon csendes.
Mibe kerül? Pontos ára még nincs, nagyjából 28 millió forintba kerül majd. 2019 elejétől kapható.
Kinek jó? Aki belső égésű motorról elektromosra váltana, de jelentős kompromisszumok nélkül

Az elmúlt években már próbálkozott az elektromos témával az Audi, de az R8 e-tron nem volt több szép álomnál. Most viszont újra nekifut a márka, hogy villanyautót kínáljon a vevőknek. Lehet, hogy arra vártak, hogy becsődől a Tesla? Most, hogy már sikerül értelmezhető darabszámot gyártania az amerikai cégnek, idejét látták, hogy harcba szálljanak?  Vagy csak egy jó akksi kellett, hogy ne kelljen a vevőknek a hatótávról annyit beszélni?

Az Audi első sorozatgyártású elektromos autója nem egy létező – belső égésű motorral is elérhető – modell villanymotorral szerelt variánsa, hanem önálló modell. Egy szabadidő-autó, amely csak az első tagja az Audi villanyautó-kínálatának, ami 2020-ban már háromtagú lesz. A Győrben készülő villanymotorokkal Brüsszelben összeszerelt járgányt Abu-Dzabiban próbáltuk ki.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 1
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 2

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 60
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 61
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 62
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 63
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 64
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 65
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 66
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 67
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 68
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 69
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 70
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 71
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 72
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 73
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 74
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 75
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 76
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 77
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 78
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 79
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 80
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 81
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 82
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 83
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 84
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 85
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 86
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 87
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 88
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 89
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 90
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 91
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 92
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 93
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 94
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 95
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 96
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 97
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 98
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 99
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 100
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 101
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 102
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 103
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 104
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 105
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 106
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 107
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 108
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 109
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 110
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 111
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 112
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 113
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 114
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 115
Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 116
Fotó megosztása:

Külső

Az e-tron tervezéskor nem kalandoztak a márka formatervezői, ami a külsőben szóra érdemes, azt a technológia „kényszerítette ki”. Ez pedig a visszapillantó tükrök hiánya, amelyeket azokban az országokban, ahol ez engedélyezett, kamerák helyettesítenek. A szárnyszerű tartók végéről származó digitális kép a műszerfal és az ajtókárpit átmeneténél jelenik meg, hétcolos OLED-kijelzőkön. A képernyő a sebességtől függően és parkoláskor is képes más képet mutatni, amit a vezető is megváltoztathat (használatáról még lesz szó).

Az Audi e-tron 4901 mm hosszú, 1935 mm széles és 1616 milliméter magas, tehát termetes jószág. Ebben persze az is benne van, hogy az autó drága és ezért a vevőkör egy része el is várja, hogy nagy autót kapjon. Csomagtartója 660 literes összesen, 60 liternyi hely a kocsi orrában található. Ez nagyon jó ötlet, mert így nem kell minden csomagtartónyitásnál szembenéznünk a töltőkábelekkel, amely jól elférnek elöl.

A kameráktól függetlenül az e-tron külseje nem futurisztikus, illik a jelenlegi Audi-palettába, ha TDI motorral árulnák, simán lehetne Q modell. A nagyrészt zárt, nyolcszögletű hűtőmaszk platinaszürke árnyalatban kerül az e-tronra, ezzel jelezve, hogy villanyautóval van dolgunk, de a szériában LED-es fényszórók nappali menetfényének motívuma is e-tron-specifikus. Kipufogója természetesen nincs, amit a diffúzor keresztirányú bordái is hangsúlyoznak hátul.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 117

Alapvetően a hátsó kerekek hajtottak az Audi e-tron SUV-ban

Nem látványos, de aerodinamikailag előremutató az e-tron, alaktényezője 0,28 (kamerás visszapillantókkal 0,27), persze a méretes homlokfelülettel még így is komoly munka az autó nagysebességű mozgatása. A kisebb légellenállás elérésben olyan megoldások segítenek, mint a zárható hűtőnyílások, az autó aljának teljes burkolása vagy a sebességfüggő légrugózás. Összességében 76 milliméterrel változtatható a hasmgasság, autópályán több mint két centit süllyed le a kasztni, míg terepen 35+15 mm-rel emelhető.

Az utascella elsősorban nagyszilárdságú acélból épül fel, míg a karosszériánál többfelé alumíniumelemeket használnak, többek között az ajtók, a motorházfedél és a csomagtérajtó is könnyűfémből készült. A 36 cellából álló lítiumion akkumulátorcsomag az utastér alatt helyezkedik el, hosszúsága 2,28 méter, szélessége 1,63, míg magassága 0,34 méter – 700 kilót nyom. Alumíniumváz és -borítás védi.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 118

1800 kilogramm össztömegű utánfutót vontathat az e-tron

Belső

Eltekintve a visszapillantó-képernyőktől az e-tron utastere nagyon hasonló, mint bármelyik új generációs Audié. Egyszerű formák, izgalmas részletekkel, remek anyagokból, kiváló összeszereléssel. Precíz, szép. Aki különleges látványra vágyik, az erezett kőrisfabetéttel vagy a nyomtatott áramköröket idéző varrással próbálkozhat.  A műszerfalat vízszintes vonalak uralják, az ajtókra kifutva szélesítve az utastér látványát. A középkonzol a sofőr felé fordul, hangsúlyozva, hogy ez a kocsi is a vezetésről szól. A váltókar – ami már nem is kar – mindössze a csuklótartó oldalán lévő pöcök, nagyon futurisztikus megjelenésű, igen menő.

A digitális műszerfal és a fedélzeti rendszerek két képernyője viszi el a show-t az utastérben. A 10,1 col képátlójú felső, illetve a 8,6 colos alsó elem a legtöbb funkció gombját kiváltja. Az érintésre kattantást szimuláló képernyők közül a felsőről szabályozható az infotainment-rendszer, a telefon, a navigáció, az autó beállításai, az alsó monitorról érhető el a klíma, de itt van a szövegbevitel is. A menü áttekinthető és megfelelően gyorsan reagál.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 119

A középkonzol a vezető felé fordul

A sofőr előtt 1920×720 pixeles Full-HD kijelzőről olvashatók le a vezetéshez szükséges adatok, változtatható megjelenítés mellett. Ha ez sem elég, akkor rendelhető persze head-up display is. Mindkettő szép, tiszta, részletes képet ad.

A navigációs rendszer képes a valós idejű közlekedési adatok alapján tervezni, miközben a megfelelő útvonalat a szükséges töltési pontokkal kiegészítve jeleníti meg, a várható érkezési időbe pedig a szükséges töltési időt is beleszámítja.

Tágas utastér fogadja az e-tron utazóit, elöl elsősorban szélességben érezhető ez, hátul viszont lábhely és fejtér tekintetében is. Tekintve, hogy sem kipufogó sem a hajtás eleminek nem kell hely a padlólemezben, nincs középső alagút, sík maradhat a padló. Ugyanakkor mivel az akksi egy kisebb része a hátsó ülések alatt van, azok kialakítása nem ideális, az ülőlap hossza sem tökéletes, így felnőttek kissé felhúzott lábbal, meredek háttal ülnek.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 120

178 centis magasságomhoz beállított vezetőülés mögött ekkora hely maradt magamnak

Technika

Első ránézésre igen egyszerű az Audi e-tron felépítése. A már említett a két tengely között a padlóban található 95 kWh-s akkumulátoron túl van egy-egy aszinkron villanymotor az első kerekek hajtáshoz és egy a hátsókéhoz. A teljesítményüket egyfokozatú áthajtómű továbbítja differenciálművön keresztül a tengelyekre. A rendszerhez még tartozik – felszereltségtől függően – egy vagy két fedélzeti töltő, illetve még rengeteg sok elektronikai rendszer és hűtés. Alapvetően hátsókerék-hajtású, és szükség esetén kapcsolódik be az első villanymotor.  A két elektromos motor maximális teljesítménye 300 kW (408 LE), nyomatékuk együttesen 660 newtonméter.

Féke brake by wire rendszerű, azaz a fékpedálnak nincs mechanikus kapcsolata a lassító rendszerekkel. Egy számítógép dönti el, számos szenzor adatait figyelembe véve, hogy a villanymotorokkal vagy a hagyományos hidraulikus rendszerrel lassítja-e a kocsit. 0,3 g lassulásig a kizárólag elektromos gépeivel fékez, ami az Audi szerint a lassulási folyamatok bő 90 százalékát lefedi.

Kiemelkedő, hogy az autó nagy sebességről való lassításkor képes akár 150 kW-os visszatáplálásra is. Egy BMW i30-asnál ez nagyjából 50 kW.  Az energia-visszatáplálás az Audi szerint olyan jó, hogy akár 30 százalékkal is hozzájárul a hatótávhoz.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 121

Alapvetően nem túl bonyolult az Audi e-tron hajtáslánca

A kormánykeréken lévő billentyűkkel három fokozatban állítható az energia-visszatáplálás mértéke, a vitorlázástól a másik végletig, amikor a vezető egyetlen pedállal, a gázpedállal gyorsíthat, illetve lassíthat.

Az e-tron az egyenáramú gyorstöltés mellett váltakozó árammal is tölthető, alapesetben 11, extrafelszerelésként pedig egy második egyenirányítóval 22 kW teljesítménnyel is. Ultragyors töltőről akár 150 kW-tal is folyhat a telepekbe az áram, ami jelenleg rekord. Igaz, még töltő is csak pár helyen van a világban, ami képes így pumpálni az áramot. Otthon, sima 230 V-os hálózatról 2,3 kW-ot tud felvenni, így kiszámolható, hogy a 95 kW-os akksi töltése teljes lemerülés esetén elvileg több mint 40 óra lenne. Ha van három fázis, 400 V, akkor már elérhető a 11 kW, amivel nyolc és fél óra alatt teljesen feltölthető az akkumulátor.

Temperálás

Mivel továbbra is okoz problémát a villanyautók töltése, így az energia megtartása a veszteségek csökkentése elsőrangú kérdés. A hideg és a túl meleg egyaránt rontja az akkumulátorok képességét, és a töltés is leginkább ideális hőmérsékleten megy flottul, ezért a hőmenedzsment kiemelten fontos. Optimálisan 25 és 35 Celsius fok között működnek a telepek, amelyeket egy gélszerű anyag vesz körbe és adja át a hőt a külső alumínium hűtőbordáknak és a hűtőrendszernek. Ám nem csak az akksikról van szó,  az összes elektromos komponensről, villanymotorokról, töltőberendezésről elektronikáról, sőt az utastér hőmérsékletéről is. Egy hőszivattyú az elektromos komponensek maradékhőjét hasznosítva három kilowattnyi energiát képes az utastér temperálásra fordítani, ahelyett, hogy veszendőbe menne.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 122

60 literes helyet alakítottak ki elől, ahol jó hely jut a töltőkábeleknek

Vezetés

Tökéletesen magától értetődő az Audi e-tron vezetése. Persze vannak villanyautós jegyek, de ha a kocsi hangszóróiból hagyományos motorhangot sugároznának, simán hihető lenne, hogy normál modell. Ám nemcsak a motorhang hiányzik, hanem gyakorlatilag szinte minden zaj. Kiemelkedően csendes a kocsi.  Még 200 km/órás sebességnél is visszafogott szélzaj hallatszik csak. A légmozgás hangját azonban nem a megszokott helyről, az ablakoktól hallani, meglepő módon a tető felől érkezik.

Alapesetben nem átütő, de megfelelő erővel mozog a 2,5 tonnás e-tron, ha sportosabb előadásra vágyunk, akkor a drive-select kapcsolót Dynamic módba érdemes állítani, Ilyenkor gyorsabb a gázreakció és vehemensebb a gyorsulás is. Álló helyzetből normál gyorsítással 6,6, míg a gázpedált a kickdown ponton is áttolva 5,7 alatt éri el 100 kilométer/órás tempót. Ez Teslákhoz mérten nem kiemelkedő érték, de hagyományos 2,5 tonnás szabadidő-autók szintjén egész jó. Mivel nincs semmilyen hangélmény és váltás sem, ezért nem tűnik fel, mi történik, csak a mutató söpör végig a műszerfalon, amíg nyomjuk. Akár 200 km/óráig. Azt is lazán tudja és tartja a kocsi.

Saját mérésünk szerint 3,7 másodperc alatt gyorsul 80-ról 120 km/órára, ami igazán remek érték, egy Audi Q7 3.0 TDI 4,8 másodperc alatt tudja ugyanezt.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 123Mivel súlypontja alacsonyan van és súlyelosztása is egész jó, gyors kanyarok is vállalhatók az e-tronnal, amit a Dzsebel Hafít hegyi szerpentinen próbálhattunk ki. Ez az út szerepel a Forza Motorsport 7-ben, a valóságban is közúti versenypályának hat.

A tulajdonosok vélhetően sosem fognak ilyen tempóval kanyarodni vele, így elmondom, hogy sokáig nagyon semleges a viselkedése, aztán kissé az orrát tolva négy kerékkel sodródik. Bár alapesetben a hátsó kerekek hajtottak, az elektronika olyan gyorsan reagál tapadásvesztéskor, és küld előre nyomatékot, hogy driftelésre nincs esély.

Hibrideknél és villanyautóknál kritikus kérdés a fékezés, hiszen elsőrangú szempont, hogy jól működjön lassításkor az energia-visszanyerés, ugyanakkor erős fékezéskor a hagyományos tárcsáknak kell megfogni a kocsit. Az e-tronnál sikerült remekül megoldani ezt, nem érezni az átmenetet.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 124

2,5 tonnás tömege ellenére jól mozog kanyarban az e-tron

Kormányzása kevés kapcsolatot mutat az úttal, a változó áttétel miatt kellően direkt, de a szervorásegítés túlzó, igen könnyű tekerni a kormányt. Nagy méretei ellenére fordulékony a kocsi, nem gond vele szűk helyen mozogni. Légrugói és adaptív lengéscsillapítói ügyesen bánnak el az úthibákkal, földúton pedig jól jön, hogy akár 5 centit is emelhetünk a kasztnin.

Ami nehézséget okoz a vezetésben, az a visszapillantó kamerák használata. A kollégákkal megbeszélve mindenki elkövette ugyanazt a hibát: sávváltáskor odanéztünk, de automatikusan a tükrök helyére és nem a képernyőkre, nem láttunk autót és mentünk. De miért nem láttuk? Mert nem volt ott tükörlap.

Mindenki megúszta, de az egyik kolléga csak a másik autós fékezésének köszönhetően. Tehát 15-20 év beidegződés nem múlik el azonnal. Azt is meg kell szokni, hogy a bal oldali képernyő nagyon éles szögben van. Persze van előnye is a képernyőknek, éjszaka például sokkal tisztább képet adnak, mint a tükrök és kiszűrik a mögöttünk lévő autók fényszóróinak vakítását.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 125

Éles képet ad, de menet közben szokni kell a visszapillantó kamera képét

Költségek

Az Audi e-tron mindenütt ugyanannyiba kerül majd Európában, már ami a nettó árakat érinti. Ennek megfelelően Magyarországon lesz a legdrágább, tekintve a 27 százalékos forgalmi adót, nagyjából 28 millió forint lesz az ára. Itthon elsősorban a Jaguar I-Pace-szel és a Mercedes-Benz EQC-vel lehet majd összevetni az árát.

Mint Mátrabérczi Sándortól, az Audi hazai márkaigazgatójától megtudtuk, idehaza az első évben 70 darab autó eladásával számolnak. Ami könnyen összejöhet, hiszen a Mercedes hasonló modellje csak 2020-ben érkezik, a BMW-nek meg semmi ilyesmije nincs.

Ahogy a többi Audi modell, úgy az e-tron is sokféle extrával szabható egyénre, így a kétzónás klíma helyett kerülhet bele négyzónás, a normál ülések helyett jöhetnek a sportülések, akár masszázzsal, szellőztetéssel, rendelhető üvegtető, okoskulcs is.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 126

Hibátlan kidolgozás jár a villanyautós ügyfeleknek is

A biztonságot és a kényelmet szolgáló rendszereket öt radarszenzor, hat kamera, tizenkét ultrahangos érzékelő és egy lézerszkenner szolgálja ki adatokkal. Elérhető holttérfigyelő, távolságtartó tempomat, útkereszteződés-asszisztens, a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő,  kiszállásfigyelmeztetés, valamint parkolást vagy a sávváltást segítő rendszer is.

Az autó fogyasztását nehéz megítélni egynapos használat alapján, a fedélzeti fogyasztásmérő becslése szerint csodák nincsenek. 100-110-as tempóval 25-27 kWh-s fogyasztással lehet számítani 100 kilométerre, de 130-nál már 32-t mutatott a pillanatnyi fogyasztásmérő. A 95 kWh-s akkumulátorral az Audi által mondott 400 km feletti hatótávolság így városban lehet reális, országúton inkább 350, autópályán 300 km.

E-tron-kínálat

Nem marad egyke az e-tron. Mint megtudtuk, már jövőre érkezhet majd egy második szabadidő-autó, 2020-ban pedig a Porsche Tycan technikáját öröklő GT modell is. Emellett az e-tron szabadidő-autó-kínálata is kiegészül, érkezik egy kisebb (71 kW) akkumulátorral és gyengébb motorokkal szerelt variáns, de lesz egy e-tron S is, amelyben viszont a motorok összteljesítménye eléri a 370 kW-ot. Nem csak gyorsulása lesz jobb (4,5 mp 100 km/h-ig), hátul oldalanként kap egy-egy motort, így pedig oldalanként tudja szabályozni a kerekekre jutó nyomatékot és javítani a kanyarbeli agilitást.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 127

Többféle elektromos hajtáslánccal készül majd az e-tron is.

Audi e-tron és vetélytársai

Audi e-tron és vetélytársai – Listaár, forint
Jaguar I-Pace (400 LE, akksi 90 kWh) kb. 25 000 000-tól
Tesla Model X 75D ( 518 LE, akksi 75 kWh) kb. 27 000 000-tól
Audi e-tron (408 LE, akksi 95 kWh) kb. 28 000 000-tól
Mercedes EQC ( 402 LE, akksi 80 kWh) 2019-től kapható

Értékelés

Villanyautók kapcsán útkeresésében vannak az autógyártók. Az egyértelmű, hogy az akkumulátoros villanyautóké a közeljövő, de, hogy mely vevőközönséget szólítsák meg, abban nagy a szórás a gyártóknál. A városi közlekedésre alternatívát kínáló, legolcsóbb modellek, mint a VW eUp, smart EQ, Renault Zoe, Mitusbishi i-Miev mellett a középkategória tűnik a legszélesebbnek olyan versenyzőkkel, mint a Kia Soul, Nissan Leaf, Hyudai Kona, Ioniq, VW eGolf, ugyanakkor a marketing tekintetben a legtehetősebbeknek szóló Tesla a legsikeresebb (Model S, X). De már érkeznek az ellenlábasai, a Jaguar I-Pace és Mercedes-Benz EQC és az Audi e-tron. A Teslák hihetetlen gyorsulását nem tudja az Audi e-tron, de minőségben és kényelmi szolgáltatásokban amerikai ellenfele előtt jár. Utóbbiak pedig sokaknak fontosabbak lehetnek a hétköznapokon.

Az Audi nagyjából azt üzeni az e-tronnal, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbfáradni. Vannak vevőink, akik villanyautót akarnak, hát csináltunk egyet, ám úgy gondoljuk, ennek a modellnek is ugyanazt kell nyújtania, mint a többi Audinak. Nagy, kényelmes utazóautó, prémium kivitelben.

Audi, ami megtörheti a Tesla sikerét 128

A rövid rugóút nem túl előnyös terepen, de látványos a levegőben lévő kerék

Mellette – Ellene
 
 • Kiváló minőség
 • Már elfogadható hatótáv
 • Izgalmas vezethetőség
 • Tágas utastér
 • Nagy csomagtartó
 • Sokféle vezetőtámogató rendszer
 
 • Nem túl izgalmas külső
 • Drága
 • Várhatóan nagy értékvesztés
 • A hátsó ülések kényelme
 • Vékony, túl nagy kormánykerék
Hány pontot ér az Audi első sorozatgyártású villanyautója az e-tron SUV
átlag
7.02
szavazat
507
Hány pontot ér az Audi első sorozatgyártású villanyautója az e-tron SUV