Röviden – BMW i8 Roadster
Mi ez? A BMW konnektoros sport-hibridjének roadster változata, ami azt jelenti, hogy nyitható a teje, és végre így kerek ez az i8-dolog
Mit tud? Tekintetmágnes illuzionista, ami nagyon kevés üzemanyaggal beéri, de szépen megindul, ha kell
Mibe kerül? A kupé i8 46 millió forintról, a Roadster 51,6 millióról rajtol, extrákkal akár 57 millióra és felpumpálható az ár
Kinek jó? Zöld lelkű, gazdag BMW-rajongó playboyoknak, akik szeretik ha megbámulják őket, de durván 7 liter benzinből megoldják az egészet, amihez egy Lamborghinivel, Ferrarival inkább 20 liter kéne százon.

A BMW i8 Coupé ráncfelvarrásával egy időben mutatták be néhány hónapja az i8 Roadstert, amely alapból is úgy néz ki, mintha a jövőből érkezett volna, de a nyitott tetős változat még inkább sci-fi filmeket idéz. Ha kapna egy remaket a Vissza a jövőbe, simán el tudnám képzelni a DeLorean DMC-12 helyett az i8 Roadstert.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 1

Külső

Ránézésre sokakat megtéveszt az i8, és szupersportautót kiáltanak rá, de attól azért minimum egy V8-as motornyival van messzebb. A BMW kommunikációja szerint az „álomautó” kategóriába sorolandó az autó, már ha létezik egyáltalán ilyen, hiszen kis túlzással minden autóra rá lehet fogni, hogy álomautó, ha valaki nagyon vágyik rá, de nem lapul a pénztárcájában elég kredit, hogy megvegye.

Mindegy melyik irányból nézzük, nyitott vagy zárt tetővel, a BMW i8 Roadster formája mondhatni tökéletes, igazi thai masszázs a szemnek. Az előröl induló lágy ívek fokozatosan vállnak markánsabbá, amíg az autó farához nem érnek, ahol aztán olyan csodás dolgokká evolválódnak, ami minden autóbuzit szíven üt. De jobb ha inkább mutatjuk…

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 75

Hossz/szélesség/magasság: 4689/1942/1291 mm

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 76

Tengelytáv: 2800 mm

A tető 15 másodperc alatt tűnik el, és akár 50 km/órás sebességig mozgatható. Nyitott tetővel a hátsó szélvédő megemelkedik 3 centit, hogy szélfogóként szolgáljon. A kabriók mindig nehezebbek a testvér kupéknál, mert a tető hiányát kiegészítő merevítésekkel kell pótolni. Az i8 szénszálas karosszériaszerkezete eleve sziklaszilárd, de a tervezők a biztonság kedvéért kiegészítő paneleket helyeztek el az első és hátsó tengelyeknél. Ennek okán összesen 60 kilót szedett fel magára a Roadster, így 1670 kilogrammot nyoma a mérlegen.

Ami az i8 Coupéban van, de a Roadsterben nincs, azok a jelzés értékű, használhatatlan hátsó ülések – helyükre szépen befér a farmeranyaggal bevont vászontető és mechanizmusa. Ami pedig egy nem túl könnyen észrevehető különbség, de igen fontos módosítás a Coupéhoz képest, az nem más, mint az első gépháztetőn lévő levegőkiömlő (ami alatt az elektromos rendszer, a hűtőradiátorok és ventilátorok kaptak helyet), amit befalaztak, ugyanis itt általában durván 70 fokos levegő áramlott ki, amit a Roadster utasai szépen megkaptak volna az arcukba, amikor nyitott tetővel közlekednek. Így ezt a meleg levegőt a Roadster esetében valahol a kerékjáratokban vezették ki.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 77

Fordulókör: 12,3 méter (nem kevés, sokszor kellett ipszilonozni a teszt során)

Belső

Túlzás nélkül állítom, hogy bárki, aki az egy hetes teszt során beült vagy benézett az utastrébe megjegyezte, hogy ennél azért „űrhajósabb” élményre számított a külső alapján. És igazuk van! Belül nagyjából egy jól felszerelt hármas BMW köszön vissza, az üléseket és a kormányon végigfutó világos, műanyagbetétet leszámítva. Szóval semmi extra. Minimum azt várná az ember a BMW i8-tól, hogy az ülések mögötti, 100 literes tárolórekeszben egy fluxuskondenzátor izzon, vagy legalább egy olyan váltókart szereljenek bele, mint amilyen az új M5-ben van.

De könyörgöm, az új Mercedes A-osztálynak izgalmasabb az utastere, arról nem beszélve, hogy még ahhoz képest is mennyire le van maradva high-techben az i8 pilótafükéje, a vezetéstámogató rendszereket pedig inkább fel sem hozom, nem lenne hosszú a lista.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 78

Nem azt mondom, hogy nem néz ki jól, de ezt látjuk bármelyik BMW-ben

Az ülések sportautóson jól tartanak, de nem kényelmetlenek még az átlagosnál nagyobb méretekkel rendelkező embereknek sem. A  Harman Kardon hangrendszer remekül szól, de a basszust nem árt alacsony szinten tartani, különben úgy rezonál az ülések mögötti tárolórekesz – amely alá a mélynyomók kerültek -, mintha ki akarna esni a helyéről.

A felfelé nyíló ajtók bitang jól néznek ki, ezt senki nem vonja kétségben, azonban kompromisszumot kívánnak. Egyrészt nem kevés idő elsajátítani a méltóságteljes ki- és beszállást, másrészt a parkolásra nagyon oda kell figyelni. Ha túl közel állunk egy másik autóhoz esélyünk sem lesz felnyitni az ajtót, de ezt ugye a gyakorlott i8-tulajdonos ki tudja védeni. Viszont mi van akkor, ha csak később állnak mellénk és nem tudják, hogy ennek az autónak unortodox módon nyílik az ajtaja? Na akkor szívás van, marad a tetőn bemászás vagy a várakozás.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 79

A kulcs természetesen érintőkijelzős és a hatótávtól kezdve számos infót elárul a tulajdonosnak, ha éppen távol van az autótól

A csomagtér mindössze 88 liternyi cuccot képes eltüntetni, ami valljuk be nem túl sok, szóval nagyon jól jönnek az ülések mögötti rekeszek, amik további 100 literrel növelik a pakolhatóságot.

Technika

Idén továbbfejlesztette hibrid-hajtásláncát a BMW. A padlóban elrejtett akkucsomag a korábbi 20 helyett 34 amperórás, kapacitása 7,1-ről 11,6 kWh-ra nőtt. A motorteljesítmény az eddigi 131 helyett 143 LE, ami majdnem 10 százalékos növekedést jelent. Az első i8 maximum 70 km/óra sebességgel tudott tisztán elektromosan haladni, az újoncok benzinmotorja már 105 km/óráig néma marad, sőt az eDrive gombot megnyomva 120 km/órára tolódik ki a határ. Egy feltöltéssel a Roadster 53 kilométer után fogy ki az áramból, legalábbis papíron, a valóságban örültem ha sikerült 35-40 kilométert megtenni tisztán elektromosan.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 80

1,5 literes, háromhengeres, 231 lóerős benzinmotor hajtja a hátsó kerekeket, 143 lóerős villanymotor az elsőket

A másfél literes benzinmotort is továbbfejlesztették: teljesítménye 231 lóerő, nyomatéka 320 Nm. Rendszerteljesítmény így 374 lóerő, a 100 kilométer/órát pedig 4,6 másodperc alatt éri el. A hangja is sportosabb lett, ami a bal oldalon elhelyezett, kipufogók elé szerelt hanggeneráló membránnak köszönhető. Így valamelyest hasonlít a hangja egy V6-ra, de azért csodára ne számítson senki, ez mégiscsak egy 1,5 literes háromhengeres motor, amit csúcsra járatott a BMW.

Facebook-oldalunkon élő videóban mutattuk meg nektek az i8 Roadstert, aki lemaradt most visszanézheti. Helyszínül pedig a budapesti Aeroparkot választottuk:

Vezetés

Alapból 215-ös abroncsok vannak hátul, ami nem csak abban segít, hogy könnyebben tegyük el a fenekét egy-egy kanyarban, hanem kevesebbet is fogyaszt vele az i8. A tesztautón viszont szélesebb, 245-ös hátsó gumik voltak, amikkel egészen stabil és kiszámítható az autó. Egészen addig, amíg a kipörgésgátlót és az ESP-t ki nem kapcsolja a sofőr, mert akkor aztán tud meglepetést okozni, simán meg lehet forgatni úgy az autót egy helyben, ahogy azt az F1-es pilótáktól láthatjuk.

A kormányzás kicsit lusta és indirekt, de rossznak semmiképp nem mondnám. A futómű talán komfortosabb is, mint amire számítottam, bár rossz minőségű aszfalton felejtsük el a Sport beállítást, hacsak nincs vesekövünk, mert azt garantáltan kirázza. A fék tipikusan hibrides, érezhetően elkülönülő energiavisszanyerő és valós fékező hatással a kerekeken. A BMW i8 dinamikája és vezetési élménye nem mérhető egy Ferrarihoz vagy Lamborghinihez, de még egy Porschéhez sem, azonban megy úgy, ahogy kinéz, szóval semmiképp nem csalódás.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 81

A benzinmotor hatfokozatú automatáját és a villanymotor kétfokozatú váltóját zseniálisan összehangolták a bajor mérnökök, egész finoman működik, kiszámítható, jól adagolható. Kellemes, könnyű vezetni és nem csak a sofőrrel jóindulatú az i8. Ez nem az az autó, amire azért mutogatnak, mert „nézd, ott egy bunkó BMW-s”, hanem bárki aki látja mosolyog, integet, beengednek a sorba és semmi offense. Te cserébe megköszönöd, visszamosolyogsz, az indexet sem felejted el használni és a parkolóban megengeded, hogy összenyálazzák a felnőttek, körbefotózzák és beüljenek a gyerekek, akiknek ezzel talán életre szóló élményt szereztél.

Nyitott tetővel egészen 110-120 km/óráig élvezetes az autózás, autópályatempónál már annyira nagy a szélzaj, hogy maximum ordítva tudtam beszélni utastársammal, és egy idő után a fülemet is bántotta a huzat. Egy tipp a hölgyeknek: nem csupán divatból viselnek kalapot, napszemüveget és sálat kabriózás közben a nők a filmekben, mindegyik nélkülözhetetlen kellék egy ilyen autóban. A nap ellen véd a kalap és a szemüveg, egy könnyed sál pedig azért hasznos, mert a hosszú hajat könnyedén kordában lehet vele tartani a szélben.

Mesebeli BMW, amelyben nem érzed, hogy 54 millióban ülsz 82

Költségek

A középmotoros jellegű i8 elektromos hatótávjáról már volt szó, de mennyit mehetünk vele, ha tele a tank? Nem túl sokat, maradjunk annyiban, hogy a 400-450 kilométeres hatótávval nem lehet a GT nevet ráaggatni erre a Roadsterre. Mindez azért van, mert alapból egy 30 literes üzemanyagtartály áll rendelkezése, amit felárért 42 literesre bővíthet a leendő tulajdonos.

Ha már extráknál járunk nézzük, hogy mivel szorták még meg az alapáron 51,6 milliós tesztautót:

 • Accaro belső dizájn: 1,087 millió forint
 • Fényezés: 263 ezer forint
 • Kétszínű, 20″ keréktárcsa: 593 ezer forint
 • BMW i Pure Impulse csomag: 829 ezer forint
 • Shadow line: 62 ezer forint
 • Aerodinamikai csomag: 230 ezer forint
 • Vezeték nélküli telefontöltő: 33 ezer forint

Szóval valamivel több, mint 54 millió forintot húzhatunk alá jó vastag dupla vonallal.

Fogyasztása egyébként kimondottan barátai, 6,5-7 literrel simán közlekedhet vele dinamikusan az ember, ha pedig nincs tojás a gázpedál alatt, akkor sem lehet 9 liter fölé tornázni a fogyasztás 100 kilométeren.

Értékelés

Mellette – Ellene
 • Meseszép, szexi forma
 • Tekintetmágnes
 • Passzol hozzá a nesztelen suhanás
 • Alacsony fogyasztás
 • Szokni kell a be- és kiszállást
 • A forma azt sugallja, hogy itt most széttépjük az aszfaltot, de nem
 • Ha 190 centi magas vagy, lesz gond a szélvédelemmel
 • Nyekergő, zörgő utastérelemek
 • Végtelenül átlagos utastér
Neked, hogy tetszik a BMW i8 Roadster?
átlag
6.33
szavazat
421
Neked, hogy tetszik a BMW i8 Roadster?