Röviden – Dacia Duster 1,6
Mi ez? A Dacia szabadidő-autójának 2017-ben bemutatott, második generációs modelljének szívó benzines változata
Mit tud? Nagyon olcsón megadja az SUV-érzést
Mibe kerül? A legolcsóbb Dacia Duster 2,999,000 forintba kerül, a tesztautó 3,793,000 forint
Kinek jó? Aki kevés pénzből kíván jól használható, olcsón üzemben tartható, szerény presztízsű szabadidő-autót, az bátran vegyen Dustert

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 1

Bár a Dacia forgalmának döntő többségét nem a belépőszintű, fapados modellek adják, mégis izgalmas beülni egy alapmotoros, aránylag kevés extrával kitömött modellbe. Ha pedig van mellette egy nagyon hasonló kivitel a korábbi változatból, akkor még össze is lehet őket hasonlítani, mire volt elég a generációváltás.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 2
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 3

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 43
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 44
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 45
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 46
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 47
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 48
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 49
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 50
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 51
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 52
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 53
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 54
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 55
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 56
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 57
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 58
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 59
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 60
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 61
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 62
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 63
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 64
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 65
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 66
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 67
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 68
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 69
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 70
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 71
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 72
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 73
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 74
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 75
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 76
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 77
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 78
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 79
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 80
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 81
Fotó megosztása:

Külső

A tavaly év végi modellváltáskor a külsőn egyáltalán nem történt drasztikus változás, az új Duster szinte pont úgy néz ki, mint elődje. Pedig ha közelebb megyünk, akkor kiderül, hogy szinte minden megváltozott. Mondjuk a karosszéria külső méretei pont nem változtak, a Duster 4341 mm hosszú, 1804 mm széles és 1693, illetve 1682 mm magas, ami attól függ, hogy 4×2-es vagy 4×4-es hajtás van-e alatta. Eleje, hátulja új dizájnt kapott, valamivel szélesebb lett a hűtőmaszk és a korábbi izzós helyére LED-es nappalifény került és magasabban vannak a fényszórók is. Változott a motorháztető formája és a hátsó lámpák is sokkal karakteresebb formát kaptak, amikről a Jeep Renegade lámpáit is eszünkbe juthatnak. Profilból a nagyobb visszapillantók, az átdolgozott tetőkorlát, az ajtókba nyomott domborítás új, illetve az első kerék mögötti műanyag rátét sem volt eddig a Dusteren. Oldalról így látszik a legjobban a különbség:

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 82

Az alaphangulat nem változott, csak a részletek

A LED-es nappalifénytől és a szélesebb hűtőmaszktól valamivel komolyabbnak tűnik az új, a nagyobb tükrök pedig biztonságosabbá teszik a vezetést. Furcsa, hogy a laposabb szélvédő mellett is sikerült egy századnyit rontani az autó amúgy is rémes 0,41-es alaktényezőjén. A sok műanyaggal, tetőkorláttal, fénydiódás lámpával a Duster modern, vállalható külsejű járgány.

Ez pedig szemből, egyik az új, másik a régi:

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 83
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 84

Belső

Utasterében igyekeztek kijavítani az előző Duster leginkább zavaró hibáit, egész sikeresen, mert nemcsak sokkal csinosabb, de komfortosabb, szerethetőbb is lett a modell belseje. A legtöbb kritikát az előd ülése kapta, hosszú távon egyáltalán nem volt jó benne ülni. Az újak érezhetően jobbak lettek, és mintha az üléspozíció is változott volna. Kezelőszervei átgondoltabbak és könnyebben elérhetők, kényelemsebben használhatók lettek. A négyküllős kormány formája nagyjából változatlan maradt, de a műszerfal és a klímakonzol is teljesen átalakult, valamint az ablakemelőknek is találtak jobb helyet.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 85

Komfortosabbak az ülések, élhetőbb a beltér

Kifejezetten klassz lett a klímavezérlő felett futó gombsor is. Azért a spórolás is tetten érhető a belsőben, a sok kemény műanyag, és a hátsó ülésekből hiányzó lehajtható könyöklő is ilyen. Ajtajai nagyra nyithatók, csomagtere pedig szép nagy, a VDA szabvány szerint mérve 445 literes, amit akár 1478 literesre is lehet bővíteni, motorháztetejét pedig teleszkópok emelik, illetve tartják a magasban.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 86

A feláras pótkerék nélkül 445 literes a csomagtartója

A szélesre nyíló ajtókon át könnyű a beszállás, a csomagtér eleve nem kicsi (445 liter a feláras, 25 ezer forintos pótkerék nélkül), az osztva dönthető, ha nem is síkba, de mélyre bukó hátsó támlákkal majd’ másfél köbméteresre bővíthető. Van viszont pár pont, ahol tetten érhető a spórolás. Műszerfalának legmókásabb része a rádió közepén trónoló furcsa tekerőgomb, amibe gyári telefontartót lehet rögzíteni. Ha ez megvan, akkor egy telefonra tölthető alkalmazással és összedrótozással további lehetőségek nyílnak meg a vezető előtt, a kihangosítótól a navigáción át a vezetési tippekig sok mindenre jó az R&Go applikáció.

Egymás mellett a régi és az új műszerfal:

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 87
Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 88

Technika

A Duster kétféle benzinmotorral készült, az 1,6-os benzines egyszerű, boszorkányság nélküli, őszinte verzió 114 lóerős teljesítménnyel. Emellett 1,2-es turbós is kerülhetett bele, ez 125 lóerős volt. Sajnos ez már csak múlt idő, mert ez a motor már kifutott, utódja jövő januárra várható, és kicsit nagyobb, 1,3-as lesz, addig az 1,6-ossal kell beérnie, aki benzines Dustert kívánt meg. A dízel kínálat az 1,5-ös DCI kétféle teljesítményű, 90 és 109 lóerős változatából áll. A hajtáslánc lehet sima elsőkerék-hajtású és összkerekes is, de a 4×4-es kivitel csak az erősebb dízelmotor mellé párosítható, míg a 4×2-es hajtásképlet mindegyik motorhoz választható.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 89

4×4-es hajtás nélkül is elboldogul a hitvány földutakon

Problémamentes első év

A tesztben szereplő előző generációs Duster 2017 áprilisi, szintén 1,6-os benzinmotorral, valamivel szerényebb felszereltséggel került ki a kereskedésből, de klíma már van benne. Gazdája főleg a sok földutas használat miatt döntött mellette, de a mivel komolyabb terepre nem megy vele, a 21 centiméteres szabad hasmagasság elég is volt, a 4×4-es hajtásra nem volt szüksége. Télen sem. Az elmúlt bő egy évben 24 ezer kilométer került bele, 7,2 literes átlagfogyasztással, vegyes használat mellett. Műszaki probléma nem volt vele semmi, a gazdáját csak a nagy szélben dülöngélős karosszéria, illetve a fék csikorgása zavarja. Utóbbi valószínű a homokos környezet számlájára írható. Az autó gyárilag négy évszakos Continental abroncsokkal érkezett, amik a téli, latyakos, havas, sáros terepen is egész jól használhatók.

Vezetés

A nyomatékos dízel és turbós benzines autók után eltartott egy ideig, míg sikerült kitaposni mind a 114 lóerőt a szívó 1,6-osból. Ha már nem fáj a motorpörgetés, akkor kisebb kompromisszumokkal teljesen vállalható ez a motor is. Papíron 11,9 másodperc alatt éri el ezzel a motorral az 1,2 tonnás autó a 100 km/órás sebességet, a száguldáshoz a szusz pedig valahol 70 km/óra körül fogy el. Kötve hiszem, hogy ezzel a homlokfelülettel megy annyit, de a katalógus ezt állítja. Mondjuk 6,5 literes átlagfogyasztást is írnak ugyanott…

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 90

Új a műszerfal is és jól saccol a fogyasztásmérő is

Váltója, kormányzása is érezhetően jobb lett, míg az előző generációs Dusterben rendesen neki kellett feszülni a kormánynak, ahhoz képest az újban már szinte túl könnyű is a kormányzás. Persze nem, csak a kontraszt nagy. Valamivel pontosabb lett a váltó is. Futóműve hibátlan a gondtalan városi autózáshoz, a kisebb-nagyobb úthibákon, de még a fekvőrendőrökön is különösebb gondolkodás nélkül lehet vele áthajtani. Az elöl MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros futómű nem esik ki alóla, és az utasok belső szervei sem szakadnak le ilyenkor. Nyilván a sebesebben vett kanyarokban már nem lesz vele ennyire élvezetes az autózás, de normális tempóban nem okoz kellemetlen meglepetést az autó. Fogyasztása városban, autópályán vegyesen használva 8,7 liter, ami érezhetően több a gyári adatnál.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 91

Semennyivel nem nehezebb vezetni, mint egy átlagos kompakt autót

Költségek

A Dacia Dusternél nehéz olcsóbb szabadidő-autós modellt találni a piacon. A belépő Duster klíma és minden extra nélkül hárommillió forint alatti összegért is megkaparintható, és a fullos, dízelmotoros változat 4×4-es hajtással sem kerül többe 5 349 000 forintnál. A legolcsóbb 4×4-es Duster 4 699 000 forint. Lehet még extrákkal növelni az árat, a metálfény felára 125 ezer forint, az automatikus klíma 50 ezer, a pótkerék 25 ezer, a bőrkárpit 150, az ülésfűtés 50 ezer forintba kerül.

Az élet szívó 1,6-ossal – Dacia Duster 92

Jelenleg ez az 1,6-os szívómotor az egyetlen benzines a Duster modellkínálatában. Egészen januárig

Értékelés

A Duster a régies, mezei szívó benzinmotorral nem a legmodernebb jószág, de a sima, turbó nélküli motor a legtöbb emberben még mindig a megbízhatóság és az olcsón fenntarthatóság ígéretét hordozza. Aki nem ijed meg a fordulatszámmérő 4000-en túli sávjától, az kiautózhat a világból ezzel a motorral. A külsőre vállalható és élhető, praktikus belsejű autónál jobb ár-érték arányút még nem láttunk. Valószínűleg egy darabig nem is fogunk.

Mellette – Ellene
  • Komfortos belső
  • Modern forma
  • Tekintélyes szabad hasmagasság
  • Nagy csomagtartó
  • Kevés vezetőtámogató rendszer
  • Nagy légellenállás
  • Kemény műanyagok a belsőben

Szavazás

Hány pontot adnál az 1,6-os, benzines Dacia Dusternek?
2064 szavazat - átlag: 7.37 (10-ből)
Hány pontot adnál az 1,6-os, benzines Dacia Dusternek?