Röviden – Lexus NX300h
Mi ez? 2014-ben jelent meg a Lexus első közepes méretű SUV-je, melyet NX névre kereszteltek és leginkább hibrid hajtással kapható. 2017 átesett egy frissítésen.
Mit tud? Síri csendet és gazdaságos autózást ígér.
Mibe kerül? 12,6 millióról indul gazdag alapellátmánnyal az NX300h, a menetpróbán vezetett bordó F Sport felszereltségű darab alapára 17,2 millió forint.
Kinek jó? Aki vagány formájú, hibrid városi szabadidő-autóra vágyik, japánra, nem németre.

Ha modellfrissítésről esik szó, akkor általában nem várunk drámai változást, de a Lexus egészen mesteri szintre emelte a láthatatlan faceliftet az NX esetében, melyet Madridban tettünk próbára. 2014-ben jelent meg a japánok kisebbik SUV-ja, ami ma nem csak Magyarországon, de számtalan országban húzómodellnek számít a márkán belül. Megjelenése óta nagyjából nyolcvanezer darab talált belőle gazdára és a Lexus-eladások 30%-át az NX teszi ki.

Külső

Maga a dühöngő trágár üvöltés a Lexus NX eleje, annyira eluralja az orbitális méretű hűtőmaszk az orrát, körülötte pedig nincs egy árva pihentető lemezfelület sem, mindent szétkaszaboltak a dizájnerek, így a frissítéstől – picikét már bura alatt új rajzolatú – adaptív LED-es fényszórók is mérgesebben tekintenek előre oldalanként három kisebb és egy nagyobbacska vetítőlencsével. Alatta található a jellegzetes L alakú nappali menetfény és egy sajnálatos kamurács után, a lökhárító legmélyebb pontjára száműzték a ködlámpát.

Egy percre sem nyugszanak meg a vonalak, a 4640 mm-es szabadidő-autó oldalnézete is csupa éles vágás, ami igazán vadul mutat a tesztautó bordó ruhájában. Nem mellesleg a fényezés feltűnően szép munka és a Civic Type R gigantikus hézagai után szemet szúrt az is, hogy az illesztések is mindenhol egységesen szűkek.

A csendes üvöltés autója 1
A csendes üvöltés autója 2

A csendes üvöltés autója

A csendes üvöltés autója 23
A csendes üvöltés autója 24
A csendes üvöltés autója 25
A csendes üvöltés autója 26
A csendes üvöltés autója 27
A csendes üvöltés autója 28
A csendes üvöltés autója 29
A csendes üvöltés autója 30
A csendes üvöltés autója 31
A csendes üvöltés autója 32
A csendes üvöltés autója 33
A csendes üvöltés autója 34
A csendes üvöltés autója 35
A csendes üvöltés autója 36
A csendes üvöltés autója 37
A csendes üvöltés autója 38
A csendes üvöltés autója 39
A csendes üvöltés autója 40
A csendes üvöltés autója 41
A csendes üvöltés autója 42
Fotó megosztása:
A csendes üvöltés autója 43

Csupa tördelés az oldala

Megszámlálhatatlan mennyiségű fénytörés igyekszik izgalmasabbá tenni a szokványos túrabakancs formát, amiről természetesen nem maradtak le a terepjárós műanyag elemek, de a hosszú első túlnyúlás világosan jelzi, hogy a Lexus NX terepe az aszfalt. Apró formatervezési trükk, hogy a kerekek plasztik kontúrja nem ér le egészen a küszöbig, így optikailag kicsivel szélesebbnek tűnik az 1580 mm-es nyomtáv, jobb a kiállása az autónak.

Valószínűleg ennél több élt egyszerűen lehetetlen rápréselni egy autó lemezeire, mintha az összeset az NX-re szerették volna ellőni, ezért egészen a befejezésig kitartott az a szamurájkardos elkövető, aki így összevagdosta. Hogy minden színben feltűnő legyen a hátsó lámpa is, vastagon körberajzolták feketével is. Sokáig nézegettem az öreg kolostor párkányáról a Lexus NX-et és képtelen voltam dűlőre jutni magamban, hogy tetszik-e vagy sem, menő vagy pusztulat. Érdekes, különleges, nem hétköznapi – ezt szokás ezzel lezárni.

Belső

Megjelenése alapján nem csoda, hogy a belseje sem hasonlít semmi másra, talán a középkonzol felfelé épülő elrendezése picit fordkugás, a különbség annyi, hogy a Lexusban minőségi anyagokból, jó összeszereléssel valósították meg. Semmi nem takar ki semmit és a kormányról tényleg csak pár centit kell átnyúlni mondjuk a hőfok állításhoz. Szokatlanul néz ki, de nem von le a használati értékéből. Megdöbbentő viszont, hogy kiebrudalták belőle a Szent Japán Kvarcórát, mely szerves része a japánautós belsőnek, helyette elegáns mutatós órán tájékozódhatunk az időről.

Javult a fedélzeti rendszer grafikája, mely igencsak ráfért a korábban Windows 95-öst idéző felületre. A műszerfal tetején trónoló 10,3 colos kijelzőt a váltó melletti érintőpaddal irányíthatjuk, ami egyértelműen jobb megoldás, mint a korábbi, hanyattegérre emlékeztető darab. Pontosan úgy működik, mint egy laptopon, csak a szokványos kurzor helyett piros pont dereng a leginkább kék és fekete uralta pixelvilágban. Kézírás-felismerő rövidíti le a címek bevitelét és a navigációs rendszer szokatlanul szépen adja az utasításokat magyar nyelven, nincs az a mókás akadozás a toldalékokkal az irányok és a számok után.

A csendes üvöltés autója 44

Meglepő módon kéz közelébe esnek a főbb kezelőszervek

A csendes üvöltés autója 45

Sokat javult a fedélzeti rendszer

Nem kecsegtetnek sok jóval a szűk ablakok, a befelé ívelő tetőoszlopok és a vastag ajtók, de kellemes méretű tér fogadja az utazókat a Lexus NX-ben. Hátul is elegendő a helykínálat, az átlagosnak mondható 180 centis sablonemberből négy tökéletesen elfér. Ebben az esetben bőven elegendő lábtér akad hátul, a fejtér sem fogy vészesen a gigantikus – csak épp nyithatatlan – panorámatető ellenére sem. A hibridség ellenére tisztességes maradt a csomagtér is, 555 jól pakolható, szabályos literben kiválóan elfértek még a forgatásra felkészült kollégák is. Igaz, teljes értékű pótkerék helyett csak javítókészlet segít a bajban.

Érdekes módon a vezető helye a leginkább passzentos, melyről főként az indokolatlanul széles középkonzol tehet, ami miatt folyamatosan egy masszív műanyag nyomja a térdünk. Bár a könyöklő előtt elhelyezett apró sminktükör alapján a célközönségnek talán ez kevésbé okoz majd problémát.

Egyszerűen beállíthatóak, mégis nagyon kényelmesek és tartásuk is van az F Sport felszereltségű tesztautó üléseinek. Viszont a kormány témát még nem érzi annyira a Lexus. A vastagsága és az anyaga is patent, de a gombok feletti műanyag elem rém kellemetlen tapintású és a közepén lévő, szürkére pingált Lexus logó is méltatlan a precízen összerakott autó érzetét keltő NX300h-hoz.

Technika

A csendes üvöltés autója 46

Még több zajszigetelést kapott, pedig eddig is nagyon csendes volt

Természetesen az NX-et leginkább hibrid verzióban vették, akik trendi, városi prémium SUV-ra vágytak, hajtásképletből kettő akad. Van még 235 lóerős teljesítményű, turbóval töltött, 2 literes benzines is, de ezt nagyon leárnyékolja a hibrid modell. Az NX300h motortérben mindkét hajtás esetben a takarékosabb, Atkinson-ciklus szerint működő, változó szelepvezérlésű, 2,5 literes négyhengeres szívómotor dolgozik, ami önmagában 155 lóerőt jelent. A Toyotánál vallásosan hisznek benne, ezért fokozatmentes CVT váltó jár a hibrid NX-hez.

Ehhez csapják még hozzá a az elektromos hajtást, az első elektromotor 143 lóval járul hozzá a hajtáshoz, de ezeket a számokat nem lehet csak úgy összeadni, a veszteségek és egyéb tényezők után a rendszerteljesítmény 197 lóerő lesz. Az NX300h lehet összkerékhajtású is, amit természetesen mechanikus összeköttetés nélkül valósítanak meg a hátsó tengelyen lévő, 68 lovas villanymotorral.

Vezetés

Már az újabb generációs hibrid rendszert kapják a Lexusok és ez szerencsére nagyon is érezhető vezetés közben. A korábban szintén Madridban kipróbált Toyota C-HR-hez képest egyértelműen harmonikusabb és persze csendesebb a működése. Nyilván nagyon finomra hangolták össze a benzines és villanyos üzem közötti váltást, így ebből semmi nem érezhető, csupán a műszerfalon jelenik meg az apró zöld piktogram, ha nem égetjük az üzemanyagot. A menetpróba alkalmával a lexusosok figyelték, hogy az autók milyen arányban használják az elektromos hajtást, aminek végén kiderült, hogy a madridi forgalmon úgy jutottunk át, hogy a táv közel felében nem vettük igénybe a benzinmotort.

Hangyányit reszeltek a futóművön, módosítottak a hátsó stabilizátorokon és a kormányt is picikét közvetlenebbre hangolták. Ettől még messze nem buzdít önfeledt kanyarvadászatra, megmaradt tökéletes családhordozó városi autónak, ami váratlan magabiztossággal lépdel át a fekvőrendőrökön nagyjából bármilyen tempóval. Cserébe azonban valóban inkább az egyenes vonalú, egyenletes mozgást kedveli. A Lexus NX300h kormánya nem gépzsíros örömforrás, csak egy szerkezet, amivel pontosan kiválaszthatjuk, hogy merre kívánunk közlekedni. Az NX vezetése végtelenül steril, semmi megrázó vagy lelkesítő nem történik a kormánya mögött.

A csendes üvöltés autója 47

Fent a fényszóró, alatta a menetfény, alul pedig a ködlámpa

A csendes üvöltés autója 48

Hosszú az első túlnyúlás

Eddig is rettentően nesztelen volt a Lexus, de a biztonság kedvéért még beleöntöttek egy kis zajszigetelőt, így az utazás legnagyobb részében templomi csend uralkodhat. Egészen az első határozott gázadásig, amikor a CVT váltó átdobja a műszeregység mutatóját Ecóból Powerba és a rengeteg zajszigetelés ellenére világosan hallható a magas fordulaton forgó négyhengeres. Általában a motor az autópálya gyorsítósávján hallható arra a rövid időre, amíg az autó felveszi a tempót, aztán visszaesik a fordulatot és jön a háborítatlan nyugalom.

Kategóriatársaihoz képest töredékáron – 390 ezer forintért – adja a Lexus a Safety System + nevű pakkot, mely egy csomagban adja a ma aktuális vezetéstámogató rendszereket és a távolságtartós tempomatot. Ennek részeként az NX felismeri az előtte kódorgó gyalogost és magától fékez is, ha bajt észlel, valamint sávban tartja az autót és figyeli a holttérben megbúvó veszélyforrásokat.

Költségek

12 640 000 forintról indul a Lexus NX300h, aminek Elegance alapfelszereltsége is gazdagnak mondható, hiszen jár hozzá a LED-es fényszóró, a sötétített üvegezés, kétzónás automata klíma, tempomat és a kisebbik, 8 colos méretű kijelző a fedélzeti rendszerhez. A másik végletet a 18 140 000 Ft-ért mért Luxury jelenti összkerékhajtással és minden elképzelhető opciós tétellel felvértezve. Ekkor már olyan tételek gazdagítják az NX-et, mint az adaptív LED-es lámpák, önmagától parkoló rendszer, alapáron jár a vezetéstámogató rendszereket tartalmazó csomag. A beltérben fűthető és szellőztethető ülésekre húzott bőrkárpitozás ad hozzá az igazi prémium hangulathoz, amiből még a műszerfalra is jut egy jó adag, továbbá 14 hangszórós Mark Levinson hifin hallgathatjuk kedvenc számainkat.

A Lexus NX300h és összkerekes, dízel, prémium SUV vetélytársai – Listaár, forint
Audi Q5 2.0 TDI quattro S tronic (190 LE) 13 199 480
Lexus NX300h AWD (197 LE) 13 300 000
Mercedes-Benz GLC250d 4matic 9G-Tronic (204 LE) 13 589 000
Volvo XC60 D4 AWD Geartronic (190 LE) 13 919 000
BMW X3 xDrive20d Aut. (190 LE) 14 385 200

Értékelés

A csendes üvöltés autója 49

Hozzá képest visszafogottak a kategóriatársak

Merész formaterv mellé finomra csiszolt műszaki tartalmat kínál a láthatatlan mértékben felfrissített Lexus NX300h, mely remekül elvégzi azokat a feladatokat, amiket egy modern, elsősorban kényelmes SUV-tól elvárhatunk. Mindeközben pedig hibrid hajtása lehetőséget ad arra is, hogy gazdaságosabban közlekedhessünk ott, ahol a leginkább ég el a benzin, a városban.

Mellette – Ellene
  • Merész formaterv
  • Hibrid hajtás
  • Remek összeszerelési minőség
  • Csendes utastér
  • Vezetéstámogató rendszerek
  • Szűk személyre szabhatóság
  • Komótos dinamizmus
  • Lélektelen kormányzás
Hogy tetszik a Lexus NX300h? Értékeld!
átlag
8.18
szavazat
555
Hogy tetszik a Lexus NX300h? Értékeld!