Röviden – SEAT Ibiza Xcellence 1.0 TSI
Mi ez? Az ötödik generációs Ibiza a VW-csoport új kisautó-platformjára épül, műszakilag, szerkezetileg megegyezik a szintén vadiúj VW Polóval. Az egyliteres TSI-motor 95 lóerőt teljesít a tesztautóban (kapható 115 lóerővel is)
Mit tud? Divatos, felnőttes, igényes megjelenés párosul tágas kabinnal, könnyed vezethetőséggel és jó ergonómiával az Ibizában. A turbós 1.0 TSI erős és takarékos motor.
Mibe kerül? Az új Ibiza legolcsóbban 75 lovas szívó egyliteres motorral vihető el, Reference felszereltségben, 3,3 milliós listaáron. Ennél brutálisan drágább a 95 lovas és sokkal nyomatékosabb turbómotorral: 4,6 millió. A képeken szereplő tesztautó még drágább: listaáron 5,2 millió forint, plusz az extrák.
Kinek jó? Vagány, jó kiállású városi yuppie-autó, de tágas utasterével akár családi autónak is megfelel

Ötödik generációjához érkezett a SEAT kisautója, az Ibiza. Az első modellt még a Fiat fennhatósága alatt készítette a spanyol márka (bár a csúcsmotorhoz már ekkor is a Porsche nyújtott segítséget), azóta viszont zsinórban a negyedik Ibiza nem más, mint a VW Polo kicsit meghispanizált ikertestvére. A legfrissebb Ibizát háromhengeres, egyliteres kis turbómotorral és majdnem-csúcsfelszereltséggel teszteltük.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 1

Külső

Valami elképesztően jól sikerült a dizájn, állandóan megállítottak, kérdezgettek, csodálták, fényképezgették a kocsit, amerre csak jártam. Az erősen audis, egyértelműen VW-csoportos alapvetés mellett sikerült valami fiatalos huncutságot is adni a kocsinak – bár sokan mondták, hogy ezt az Ibizát alig lehet megkülönböztetni az amúgy sokkal felnőttesebb, komolyabb, kevésbé játékos Leontól.

A hatásos megjelenés titka jórészt a mindenfelé bátran használt szűk hegyesszögekben lehet; én még nem is láttam autót, ami ilyen nagyvonalúan operálna minden kis porcikájában a bökős csücskökkel:

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 67

Hegyes, szúrós kis csücskök mindenütt

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 68

A hátsó pozíciófény is két hegyesszöggel böki ki a szemünk

Belső

Az első órákban azt hittem, ez egy fapados modell. Se kulcs nélküli nyitás-indítás, se követőradar, még a kézifék is hagyományos, karos-mechanikus. Pedig nem, ez a kék autó a legfullosabb Ibiza az FR előtt. Örülni kell benne a sima tempomatnak, a LED-es menetjelzőnek, az alufelninek, az elöl-hátul motoros (sőt, automata) ablakemelőnek, de még annak a navigáció nélküli, kicsi és butácska érintőképernyős HMI-nek is, ami a manuális klímakonzol felett virít a középkonzolon.

Igazi német autó ez a spanyol SEAT, ha további extrákat akarnánk, mindent külön-külön meg kéne rendelnünk és ki kéne fizetnünk. Így aztán egy valóban fullos Ibiza követőradarral, BEATS nevű csúcshifivel, automata klímával, navival, LED-es lámpákkal, napfénytetővel, elöl-hátul parkolószenzorokkal olyan hat és fél millió lenne, mint a huzat. És ebben még nincs kulcsnélküliség meg sávelhagyásjelző vagy tolatókamera, mert ezek a cuccok nem is rendelhetők egy Ibizához. Csak úgy csendben megjegyezném, hogy egy 1,2-es, négykerék-hajtású, hibrid rendszerrel megtámogatott GLX Swift listaáron 5,38 millió forint manapság. És az is egy tök jó autó.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 69

Klasszikus műszerfal, jó ergonómia

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 70

355 literes a csomagtér

Árcédula ide vagy oda, az új Ibiza egy kényelmes, meglepően tágas, nagyon kellemes belterű kis kocsi. A helykínálat olyan bőkezű, hogy simán el lehet képzelni ezt a kocsit családi főautónak, a pótkerék hűlt helyével együtt 355 literes csomagtérrel van akkora, mint egy kettővel ezelőtti átlagos Golf-kategóriás kompakt autó.

Az anyagminőség helyenként amolyan XXI. századiasan olcsó és anyagtakarékos, az üléskárpit kissé műszálasabb annál, hogy igazán komfortos legyen, a műanyagok helyenként nagyon érezhetően kikönnyítettek, de a mai kisautó-mezőnyben így is bőven az igényesebbek mezőnyében játszik az Ibiza. A praktikum is jó, bár a padlóval nem síkba fekvő ledöntött hátsó üléstámlák meg sem közelítik egy felemelhető ülőlapos Jazz gyakorlatiasságát, de hát a Jazz az a Jazz. És ahhoz nem kapható turbómotor.

Technika

Az 1.0 TSI nevű háromhengeres turbómotor legnagyobb megelégedésemre szolgált már alattam a kétszer ekkora Octaviában is – igaz, ott 115 lóerő jött ki belőle, nem 95. Az Ibiza 1122 kilós habtestét persze ez a visszafogottabb változat is könnyedén mozgatta, a 10,9 másodperces 0-100 és a 180 km/h feletti végsebesség igazából nem is jellemzi elég jól, mennyire dinamikus volt ezzel a kis motorral a kocsi.

A Polo, az Ibiza és nyilván a következő Fabia alapjait adó úgynevezett A0 platform a pörgős kis motort stabil alépítménnyel teszi még élvezetesebbé. Az előző Ibizánál elöl 6, hátul 4,8 centivel szélesebb nyomtávval és a rém hosszú, kompakt kategóriába illő tengelytávval ez a kocsi elképesztően stabil, ugyanakkor nem érzékeny az úthibákra. A fordulékonyság ugyan romlott valamelyest, de a könnyű járású elektromos szervokormánnyal, a kiváló fékekkel ez fel se tűnik.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 71

Az egyliteres TSI 95 lóerős változata is nagyon dinamikus autót varázsol az Ibizából

Vezetés

Az Ibiza abszolút USP-je (unique selling point, marketinges varázsszó egy termék jóságára) az, hogy elképesztően jó vezetni. Kicsi, könnyű, könnyed, kezes, végtelenül precíz a gáz, a fék, a kormányzás, jó a futómű, kiváló az egyensúly és még a decens hétköznapi szintre tompított hang is kellően érces, brummogós ahhoz, hogy megtámogassa az eleve kiváló vezetési élményt.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 72

A fotók vasárnap délután készültek a felcsúti kisvasútállomáson. Javaslom mindenkinek a helyszínt, aki zavartalanul akar kattogtatni

Városban manőverezni, sztrádán suhanni, rossz úton cikázni a kátyúk között vagy akár hegyi szerpentinen tépni felfelé – ez mind nagyszerű élmény a turbómotoros új Ibizával, tapasztalatból állíthatom. Amennyit manapság beszélünk önvezető autókról meg a sofőr helyett gondolkodó, döntő, reagáló vezetéstámogatásról, nem is vártam, hogy a világ időnként első számú autógyártója, a VW egy olyan tömegmodellcsaládot mutat be 2017-ben, amelynek fő erénye, hogy a szó klasszikus értelmében élmény vele a hétköznapi autózás.

Az Ibizában néha becsipogott az ütközés-elkerülő automatika, néha még a fékezést is kicsit eltúlozta a biztonsági rendszer, ha szerinte túl közel értem egy-egy cammogó másik járműhöz, de még ezek az elektronikus közbelépések se bírták megtörni azt a varázst, amit csak egy különösen jól kiegyensúlyozott kicsi, de fürge városi autóval a forgalomban cikázva élhet meg az ember.

Nagyon szimpatikus volt az Ibiza fogyasztása is. Kifejezetten tempós, inkább az objektív felelősségi, mint a szigorúan vett KRESZ-határ alatti autózás mellett, vegyes üzemben megállt 6,1 literen százon. Nagyban köszönhető ez az ugyan csak ötfokozatú, de hosszú fokozatkiosztású váltónak; 130-nál csak ennyit forog a motor:

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 73

Sztrádán ennyit pörög az ezres háromhengeres

Ami viszont nem tetszett: az Ibiza nagy tempónál egy kicsit zajos. Nemrég egy Leonban volt az az érzésem, hogy a VW-csoport szándékosan alultervezett zajszigeteléssel akarja helyére tenni a SEAT-ot, és az Ibizában is úgy tűnt, hogy a kerékjáratok mögött, az ajtókban és a motortérben mintha direkt kispóroltak volna pár tucat deka szivacsot, hogy nehogymá’ volkswagenesen, urambocsá’ audisan csendes legyen ez a latin VW.

Az ergonómia csaknem kifogástalan; 1300 kilométeren át volt társam az Ibiza és csak két valóban bosszantó hibát bírtam feljegyezni. Az egyik a jobb térdemet nyomó középkonzol; érdekes, hogy vannak márkák (Hyundai, Kia például), ahol sikerül mindent eltüntetni a térdem útjából kis, közepes és nagy kocsiknál egyaránt, míg más márkák autómérettől függetlenül nem vesznek tudomást attól, hogy a sofőrnek igenis VAN térde a belső oldalon is. Na mindegy.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 74

Egyszerű, de látványos a kevés elemből összerakott műszerfal

A másik dolog egy kis hülyeség: mivel egy XXI. századi kocsiban még a manuális klímakonzol is elektronikus, így a levegőminőség állítgatása során sem vagyunk teljesen urai a Gépnek. Így hát ha menet közben teljesen visszaveszem a hőmérséklet-szabályzót, a kocsi valamiért úgy képzeli, hogy szeretném egyszersmind a belsőlevegő-keringtetést és a klímát is bekapcsolni és be is kapcsolja ezeket. Az eredmény: torokgyullasztó jeges vihar, amíg rá nem jövünk, mi történt, majd negyedórás ázottzokni-szag, miután kikapcsoltuk a klímát és beengedtük a külső levegőt.

Költségek

Az alapáras Ibiza 3,3 millió forint, 75 lóerős, szívó egyliteres benzinmotorral (MPI). Drasztikusan drágább, listaáron 4,6 millió a mindössze 20 lóerővel erősebb TSI a fapados Reference alapfelszereltségben, a csupán VW-szinten fullos Xcellence kivitelben pedig (ahol még szó sincs navigációról vagy kulcs nélküli nyitás-indításról) már 5,2 millió forintnál járunk. Nézzük, mibe fájna egy hasonló, csaknem-fullos kisautó, hasonló teljesítményű turbómotorral a konkurenciánál:

A márka modell- és vetélytársai – Listaár, forint
Renault Clio TCe 90 Intens (90 LE) 4 349 000
Opel Corsa 1.0 XFL Cosmo (90 LE) 5 110 000
Suzuki Swift 1.0 ISG GL+ (110 LE) 4 580 000
SEAT Ibiza 1.0 TSI 95 LE Xcellence (95 LE) 5 199 930

Persze a listaár nem minden; akárhogy is, de bőven van alkualap a SEAT-kereskedésekben. Ha valakinek megtetszik az Ibiza, megrendelés előtt érdemes bevinnie pár konkurens brosúráját és bőszen lobogtatni őket a dealer orra előtt.

Kezes, fürge, szép és tágas kisautó, drága extrákkal 75

Minden szögből könnyű összetéveszteni a nagyobb tesóval, a Leonnal

Értékelés

Az új Ibiza figyelemre méltó kisautó, osztályánál fél kategóriával nagyobb helyet kínál kabinjában, remek vezetési élményt nyújt és még szép is. Ugyanakkor gazdagon extrázva nagyon el bír szaladni a listaára, bizonyos korszerű kényelmi vagy vezetés-támogató extrák pedig egyáltalán nem is rendelhetők hozzá.

Fapadosan az egyik legjobb kocsi a mezőnyben, de ha valaki kényeztetésre vágyik jó áron ebben az osztályban, azért nézzen körül a japán, francia, koreai kínálatban is döntés előtt!

Mellette – Ellene
  • Jól néz ki
  • Tágas
  • Erős és takarékos az 1.0 TSI
  • Jó vezetni
  • Erős szélzaj nagyobb tempónál
  • Sok extrával magas ár
Hány pontot ér a tízből ez a háromhengeres, drága kis Ibiza?
átlag
5.21
szavazat
500
Hány pontot ér a tízből ez a háromhengeres, drága kis Ibiza?