Röviden – Renault Koleos 2017
Mi ez? Dél-Koreában gyártott, megtermett terepjáró első vagy összkerékhajtással. A Nissan X-Trail hajtásláncát kapja, tulajdonképpen a Samsung QM6 testvérmodellje.
Mi tud? Mutatós kívül, nem rezel be terepen, tágas és kényelmes belül.
Mibe kerül? Listaára 8,7-11,7 millió Ft, a kedvezményes alapár 7 999 000 Ft. Előrendelés júniustól, tényleges piaci bevezetés szeptemberben.
Kinek jó? Elsősorban a Passat és a Mondeo kategóriájából tekintélyes, magas üléshelyzetű autóra váltóknak. Kisebb eséllyel a prémiummárkák feláraitól vagy a Kodiaq 7-8 havi szállítási idejétől visszahőkölő vásárlóknak.

Nemrég Finnországban vezettük autópályán, országúton és erdei tereppályán is az új Renault Koleost. Az első Koleos 2007-től, egy modellfrissítéssel megtámogatva 2015-ig viaskodott a konkurensekkel. Sem a vevők, sem a kereskedőhálózat tagjai nem fogadták szívükbe a sajátságos formavilágú kényszermegoldást, pedig nem volt rossz autó. A Nissan és még inkább a Samsung, a Renault-Nissan szövetség dél-koreai márkájának technikájára épült és ahogy a Renault Hungária egy szakembere fogalmazott, „Még a szaga is más volt, mint a Renault-ké”.

Mivel a kudarcot valló elődöt alig ismeri valaki, nincs nagy kockázat a név továbbvitelében. Ezúttal a Renault egy kategóriával feljebb próbál szerencsét, a Hyundai Santa Fé, a Mitsubishi Outlander, a Škoda Kodiaq és természetesen a Nissan X-Trail ellenében.

Külső

Formaterv: nagy, és ez látszik is rajta

A Renault Koleos 467,3 centi hosszú, ami a Fluence-nál illetve a hasonlóan túlméretes alsó középkategóriás limuzinoknál alig több, de 1843 mm szélességével és 167,8 centis magasságával jó kiállású, tekintélyt parancsoló SUV. Orra a Talismanéra hasonlít, tervezésük egyszerre folyt, csak a terepjáró később jutott el Európába. Vevőköre is a középkategóriás céges autóból feljebb lépni vágyók közül kerülhet ki.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 1

Külső fődesignere, Anthony Lo vacsora közben azt mesélte a nemzetközi sajtóbemutatón, hogy a legnehezebb feladata olyan orr megrajzolása volt, amely mindkét emblémával működik. A kiindulási alap ugyanis a márka logója és a Renault elsődleges női nemi jelleg rombuszformájú emblémája és a Samsung félkörei nem is hasonlítanak.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 81

Az Eiffel-torony ihlette az Initiale Paris kivitel 19 collos alufelnijének küllőit. Az összes kerék 225 mm széles, a 17 collos /65-ös, a 18-as /60-as, a 19-es /55-ös

Meglepő lehet, hogy a CVT automatával 1650, kézi váltóval két tonnát vontatni képes autó ugyanarra a CMF C/D padlólemezre épül, amire a Mégane, a Scénic vagy a Talisman. De a konszern ázsiai ága is ezt használja a Qashqai és az X-Trail alapjaként.

Belső

Belül nem eléggé Renault

Testvérmodellként a Nissan X-Trail nemcsak a korszerű hajtásrendszert biztosította a hátsó többtárcsás, elektronikusan vezérelt tengelykapcsolóval, a 40-ig fixen 50:50 arányúra zárható tengelyenkénti erőelosztással és a fokozatmentes automata váltókkal, hanem a belső térre is rányomja bélyegét.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 82

Nissan örökség: egy db akadályérzékelős elektromos ablakemelőre futja 2017-ben, valamennyi felszereltségi szinten

Belül sok részletmegoldáson tetten érhető a japán autógyártók kényszeres spórolása. Az Initiale Paris luxusautós finomságú, kétféle színű bőrkárpittal bevont ülését sem lehet dönteni az elektromos állítással és a deréktámasz csak ki-be állítható motorosan, fel-le nem. Még a csúcsmodellben sincs akadályérzékelő csak elöl a vezető oldalán, így az ablakok nem tudnak végigfutni egy húzásra. A Zen és az Intense verziókból, ősi japán sóherséggel, kimarad az utas oldali ülésmagasság-állítás, miközben az alapváltozatban is fűthető-hűthető a pohártartókban lévő ital.

Nehezen érthető módon a kínálat felső szeletébe pozícionált Koleos olyan megoldásokat nélkülöz, ami a Mégane, pláne a Grand Scénic vásárlóinak elérhető. Nincs benne a Multi Sense rendszer, amivel különféle üzemmódokban használhatjuk az autót attól függően, hogy sportosan haladnák vagy andalogni szeretünk.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 83

Ez a középső, Intense felszereltségű Koleos belső tere. Ehhez már az Initiale Paris csúcsmodell nem ad hozzá túl sokat, ez a legésszerűbb verzió

Jobban hiányzik a fejmagasságú kijelző, amin oly kényelmesen látni a navigáció útmutatását, a pillanatnyi sebességet és a táblafelismeréssel az aktuális sebességkorlátozást, ami mindig jól jön ismeretlen helyen vezetve.

Meglepő, de két évvel a Talisman bemutatása után nem rendelhető adaptív tempomat sem. Már most tudni, hogy 2018-tól a gyár korrigálja a hiányosságok egy részét, jövőre megjelenik például a távolságtartás a sebességtartó automatikához.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 84

Autóroncsokból készültek a lovak Helsinkiben

Beszélgettem erről a bemutatón egy gyári szakemberrel, aki korábban a Nissan regionális központjában dolgozott Budapesten. Az úr elmondta, hogy a funkciók egy részének implementálására egyszerűen nem maradt idejük, ami simán előfordul ennyi új modell fejlesztésekor. A Renault az utóbbi pár évben leváltotta legfontosabb autóit (Mégane, Scénic, Grand Scénic), megújult az Espace, kijött a Laguna helyére a Talisman, a Fluence helyére a Mégane GrandCoupé, visszatértek a Kadjarral a kompakt terepjárók közé és volt még egy-egy modellfrissítés a Clión meg a Capturön, amelyek mind létfontosságú modellek.

Kár ezekért a vonásokért, mert az alapok nagyon is rendben vannak. Az ülések kényelmesek, a lábtér hátul is igazán bőséges, a csomagtartóhoz elérhető elektromos fedélmozgatás, hogy hölgyeknek ne kelljen megküzdeniük a két teleszkóppal a hatalmas ötödik ajtó lehúzásakor.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 85

Egyre többen váltanak limuzinokról és kombikról terepjáróra. A középső felszereltséggel és dízelmotorral 8,3 millióért kapható Koleos is gyorsíthat ezen a folyamaton. Az automatikus váltós 1650, kézi váltós 1,6 és 2,0 dCi egyformán kéttonnás utánfutót vontathat

Az alapváltozatban 7 collos és vízszintes, a jobban felszerelt modellekben 8,7 collos,  álló táblagép-formátumú kiejlző segít az autó használatában. A menürendszer okos, könnyű bánni a navigációval, gyorsan pároztatható az autóval a telefon és a Koleos az összes modern kori okostelefon-integrációs szolgáltatást hozza, ami ma elvárható. Kábellel megy az AndroidAuto és az iPhone-okra kitalált Apple CarPlay, van képernyőtükrözés, hogy az autó monitoráról nyomkodhassuk a programokat a telefon kijelzője helyett. A tolatókamera ugyanitt megjelenő képe szép és éles.

Technika

Vezetés: visszatért az öblösebb dízel

Végre a Renault-nál is visszatér az Euro 6 normához igazított kétliteres dízelmotor, amit a Nissan X-Trailben vezettünk először. A 177 lóerős, 380 Nm forgatónyomatékú motorra nagy szükség volt, mert a vevők nem fogadták el a Talisman és az Espace méretkategóriájában sem, hogy a 160-180 lóerő közötti sávban a duplaturbós 1,6-os dízel a megoldás.

a videó a hirdetés után indul

Ezt a motort csak a fokozatmentes automatikus váltóval vezettem és ebben a párosításban rendes tartalékokkal bíró, bár nem túl potens motornak tűnt. A CVT-t úgy nevelték, hogy elindulás után ne viselkedjen fokozatmentes váltóként, hanem a hét fixre programozott áttétellel keltse a hidrodinamikus nyomatékváltók illúzióját. Ez annyira jól sikerül, hogy a fokozatválasztó kar tövében lévő XVT felirat alapján ugrott be, hogy ebben tényleg CVT-lesz.

Kérdés, hogy miért nem használnak hagyományos automatát vagy a duplakuplungost, mint az erősebb 1,6 dCi-ben? Az egyik ok, hogy az X-Trailhez is fokozatmentes van és az örökölt technika megkötötte a mérnökök kezét. A másik, hogy a CVT a kiegészítő hidrodinamikus nyomatékváltóval érezhetően finomabban indul el és parkol, mint az ilyenkor rántásra hajlamos duplakuplungos DSG-k, DKG-k, DCT-k, EDC-k és a kényelem fontos szempont volt.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 86

Ha nem kell a 4×4, igazán harmonikus a nagy test ellenére az 1,6 dCi. A kétliteres, láncos vezérlésű dízelt felhozta a gyár az Euro 6-os norma határértékeire, idővel a Talisman és az Espace is megkapja a Koleos után

Elfolyva a bőrülésekben, élvezve a Bose hangrendszerrel a hangszóróból jövő, ellenfázisú hanghullámokkal dolgozó aktív zajkioltást a 2,0 dCi-ben, bekapcsolva a csak az Initiale Paris csúcsmodellben elérhető  első ülésszellőztetést, a Koleosban valóban határozottan szép az élet. A csúcsmodell 19-es felnijével jobban bekoppannak az úthibák, mint a 18-assal, a Zen alapváltozat lehet a legkényelmesebb a 17-es alufelnikkel, de a rugózás sem okoz megrázkódtatást a nagyívű hömpölygésben, amit a Koleos tud hosszabb utakon.

Kanyargós, hullámvasutas erdei országutakon az autó bőven elég lendületesen és zavaró billegés nélkül mozgott, nyilván 4,7 méteres karosszériájához és 1540-1747 kilós önsúlyához mérten.

Vezetés

Nem dísz a 4×4

Míg a Qashqai, az új 3008 vagy a Sportage szegmensében az autók 90-95 százaléka elöl hajt és csak a munkaautónak vett Dusterekből számottevő a 4×4-es arány, ebben a kategóriában az autók nagyjából 60 százaléka összkerekes. A Koleos helyből 4×4-es a kétliteres motorral, az X-Trail választható elsőkerék-hajtással is, ha valaki a nagy dízelre vágyik két hajtott kerékkel. A bemutatón bejárt tereppályán jól vizsgázott az autó, különben rá sem engedtek volna, mindenesetre a Koleost nem kell félteni, ha netán letérnénk az aszfaltról.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 87

Ügyelni kell a szerény első terepszögre, de azért terepre lehet vinni a Koleost, hála a Nissan X-Trail hajtástechnikájának. A 4×4 bekapcsolhat automatikusan, van tisztán elsőkerék-hajtású üzemmód és az összkerékhajtás fix 50:50 arányú nyomatékeloszlásra is zárható a két tengely között

Akiknek viszont elég az elsőkerék-hajtás, bátran maradjanak az 1,6 dCi-nél. A 130 lóerős, de 320 Nm nyomatékú motor halk, kellően erős az autóhoz és a fedélzeti számítógép szerint, a finnországi, leszedált tempójú közlekedésben kiírt 5,8 l/100 kilométeres átlagával jóval takarékosabb a kétliteresnél.

A csak összkerékhajtással kapható, így 1 300 000 forinttal többe kerülő kétlitereshez képest vonzó a megtakarítás. Ebből 200 000 forintot érdemes áldozni a Bose térhatású prémium audiorendszerére, esetleg 600 ezret a bőrkárpitozásra elektromos vezetőülés-állítással és ülésmasszírozással, 130 ezret a téli csomagban fűthető kormánykerékre, első szélvédőre, első ülésre és elektrokróm tükörre. Aki szereti, 200 ezer forintért választhat automatikus parkolórendszert, csomagban a lökhárító alatti kalimpálást érzékelő, kvázi lábbal nyitható elektromos csomagtérnyitással és a kategórián belül még mindig nem szórta a pénzt.

Költségek

Árak, felszereltség: 8-tól 11 millióig

Eredetileg a Renault Koleos a márka csúcsmodelljének készült és a listaáron 10,2-13,3 millió forintba kerülő Espace szintjén mozgott volna. A magyar importőrnek sikerült felülírnia ezt a tervet, az árazásért felelős szakember szerint gyakorlatilag a hasonló motorú és felszereltségű Talisman árában elérhető az új Renault Koleos.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 88

8,7 millió forinttól indul listaáron az 1,6-os dízel Zen, a másik véglet a 2,0 dCi 4×4 automatával és Initiale Paris felszereltséggel, 11,7 millió forintért. A központi kedvezmény egységesen 700 000 Ft. Rácz Tamás korábbi cikke szerint a görög koleos szó tokot, héjat, hüvelyt jelent, ebből származik a coleoptera, a bogarak rendjének latin neve, ami valami olyasmit jelent, hogy szárnyashéjúak

Listaáron 8,7 és 11,7 millió Ft közötti áron kapható az újdonság. Valódi ára a 700 ezres kedvezménnyel 7 999 000 és 10 999 000 forint közötti. Háromféle felszereltségi szint van (Zen, Intense, Initiale Paris), a Zen csak az 1,6 dCi-vel párosítható. Az alapverzió sem mezítlábas, van benne kétzónás automata légkondicionáló, kulcsfelismerés az első ajtókban, hátsó parkolóradar, 17-es könnyűfém felni, aktív városi vészfékező rendszer ütközésre figyelmeztetéssel. A menetpróba tapasztalatai alapján a középső, Intense felszereltség a 130 lóerős dízelmotorral és kézi váltóval nagyon harmonikus autót ad ki 8,3 milliós engedményes áron.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 89

Néhány SUV-gyártó nem gondol rá, pedig fontos: az ajtókkal védett küszöb nem koszolódik, nem keni össze a nadrágszárat ki- és beszálláskor

Ez a modell azoknak jó, akiknek nincs szükségük a csak a 2,0 dCi-hez elérhető négykerék-hajtásra és akik képesek belátni, hogy 320 Nm forgatónyomaték akkor is bőven elég, ha 1,6 literes motor hajtja az autót. Ugyanezzel a szkepszissel a 0,9 literes Logan kombitól az Octavia 1,2 vagy 1,4 TSI-ig rengeteg modern, turbós autónak meg kell küzdenie. Ki kell próbálni és akkor kiderül, jó-e az adott motor vagy kevés, monitor mögül sosem bölcs dolog ítéletet mondani.

Kegyelemdöfés a középkategóriának 90

Értékelés

Mellette – Ellene
 • Erőt sugalló formaterv
 • Tágas belső tér
 • Harmonikus dízelmotorok
 • Okos részletmegoldások (pl. zajkioltás, ülésszellőztetés)
 • Kedvező ár/érték arány
 • 5 év/150 000 kilométer garancia
 • Japános spórolás az utastérben (ablakemelők, ülésállítás)
 • Hiányoznak vagy késnek a kisebb Renault-kból megszokott biztonsági és kényelmi felszerelések
 • Egyelőre nincs benzines motor
 • Nem érezni a 177 lóerőt/380 Nm-t az erősebbik dízelen
 • 19-es kerékkel zötyögős rugózás
Tetszik vagy sem az új Renault Koleos?
átlag
8.29
szavazat
700
Tetszik vagy sem az új Renault Koleos?

Kegyelemdöfés a középkategóriának 91