Röviden – Toyota Proace Verso Family Active 2,0 D-4D
Mi ez? Haszonjárműre épülő, háromféle hosszban, kétféle tengelytávval és két motorral kapható kisbusz, francia gyártásból és technikával.
Mi tud? Gazdag felszereltsége, modern extrái, jó variálhatósága és a kétliteres dízelmotor szól mellette.
Mibe kerül? Listaáron a Proace Verso 8 107 500-11 092 500 forintba mérettől, motortól és felszereltségtől függően. A tesztelt modell listaára 10 702 500 Ft.
Kinek jó? Tehetős nagycsaládosoknak, elegáns kivitelű kisbuszt kereső hoteleknek, Taki bácsiknak.

Pár éve az első Toyota Proace megrökönyödést okozott azzal, hogy a Toyota haszonjárműve is egy európai típus testvérmodellje, mint a kategóriában megszokott. Az előd nagyrészt elvitte a balhét, a Hiace utódának második generációja puhábban landolhat, amely továbbra is a PSA Peugeot Citroën könnyű haszonjárműveivel egyezik meg. Motorjai egyformák, karosszériájuk nagy vonalakban azonos és a gyártási helyszín is: a Sevel Nord üzem. A vadonatúj Proace gazdagon felszerelt Verso egyterűként járt nálunk és 1300 kilométeres teszten bizonyíthatta, hogy mit tud felmutatni a Vivarók, Multivanek, Traficok ellenében.

Külső

Mivel a kategória autói nagyobbrészt lemezelt áruszállítóként találnak gazdára, a legfontosabb a minél jobb helykihasználású, a téglatesthez közeli raktér. A kerekekre állított hasáb és az ajtónyílás maximalizálása miatt a keskeny, emeletes hátsó lámpa is adott, így a designereknek marad az autó orra, hogy alkossanak.

Jól rejti árát az óriás-Toyota 1
Jól rejti árát az óriás-Toyota 2

Jól rejti árát az óriás-Toyota

Jól rejti árát az óriás-Toyota

Jól rejti árát az óriás-Toyota 44
Jól rejti árát az óriás-Toyota 45
Jól rejti árát az óriás-Toyota 46
Jól rejti árát az óriás-Toyota 47
Jól rejti árát az óriás-Toyota 48
Jól rejti árát az óriás-Toyota 49
Jól rejti árát az óriás-Toyota 50
Jól rejti árát az óriás-Toyota 51
Jól rejti árát az óriás-Toyota 52
Jól rejti árát az óriás-Toyota 53
Jól rejti árát az óriás-Toyota 54
Jól rejti árát az óriás-Toyota 55
Jól rejti árát az óriás-Toyota 56
Jól rejti árát az óriás-Toyota 57
Jól rejti árát az óriás-Toyota 58
Jól rejti árát az óriás-Toyota 59
Jól rejti árát az óriás-Toyota 60
Jól rejti árát az óriás-Toyota 61
Jól rejti árát az óriás-Toyota 62
Jól rejti árát az óriás-Toyota 63
Jól rejti árát az óriás-Toyota 64
Jól rejti árát az óriás-Toyota 65
Jól rejti árát az óriás-Toyota 66
Jól rejti árát az óriás-Toyota 67
Jól rejti árát az óriás-Toyota 68
Jól rejti árát az óriás-Toyota 69
Jól rejti árát az óriás-Toyota 70
Jól rejti árát az óriás-Toyota 71
Jól rejti árát az óriás-Toyota 72
Jól rejti árát az óriás-Toyota 73
Jól rejti árát az óriás-Toyota 74
Jól rejti árát az óriás-Toyota 75
Jól rejti árát az óriás-Toyota 76
Jól rejti árát az óriás-Toyota 77
Jól rejti árát az óriás-Toyota 78
Jól rejti árát az óriás-Toyota 79
Jól rejti árát az óriás-Toyota 80
Jól rejti árát az óriás-Toyota 81
Jól rejti árát az óriás-Toyota 82
Jól rejti árát az óriás-Toyota 83
Jól rejti árát az óriás-Toyota 84
Fotó megosztása:

Üdítően sok az eltérés a Toyota Proace és testvérmodellek, a fapados buszként tesztelt Peugeot Traveller és a Citroën Space Tourer között. Más a fényszóró formája, a teljes orruk eltér, sem a lökhárító alsó része, sem a hűtőmaszk körüli terület nem csereszabatos.

Belső

Háromféle hosszúságú létezik az új kisbusz-generációból. A legrövidebb 4,6 méteres, L2-ként, nyújtott tengelytávval van egy 4,96 és egy nagyobb hátsó túlnyúlású verzió 5,3 méteres karosszériával. A tesztautó a középső méret, ez is szép nagy csatahajó, de aki komolyan gondolkodik személyszállításon, az a legnagyobbal jár jól.

Elöl két önálló ülés van, míg az egyszerűbb felszereltségű kisbuszban nem lehet hátralépni, mert az 1+1 személyes pad van a vezető mellett, állíthatatlan szögű háttámlával. Az okos elrendezéssel nem kellett bal kézhez paterolni a kézifékkart, hogy hátrajuthassunk.

Bőven van elég rakodóhely az autóban

Bőven van elég rakodóhely az autóban

Leghátul is kellően kényelmesek az ülések, az itteni három személlyel együtt nyolcan valóban jól beleférnek. A harmadik sorban sajnos nincs rakodóhely, nincs ülészseb sem, de a pohártartó pont a mekis teáspohár mérete, nem billeg a lassan kihűlő ital.

Elöl nagyon öblösek az ajtózsebek a behúzóba is rámolhatunk, több szinten van tárolóhely az ajtókban és a két kesztyűtartót kiegészíti a műszerfal közepén a nagy fedeles rekesz. Hasznos az apró, domború belső tükör, hogy ne csak halljuk, lássuk is hátul a ramazurit.

Örvendetes a mindhárom sor felett erős fényű belső világítás és az összes hátsó ülésen megtalálható Isofix gyermekülés-rögzítő kampópár. A Talento-Trafic-Vivaro ikrekben csak a középső sor két szélén van rögzítőpont.

Oldalról látni, hogy mi hiányzik belőle: a csomagtér a kerekek mögül

Oldalról látni, hogy mi hiányzik belőle: a csomagtér a kerekek mögül. A 40 centivel hosszabb 1,0-1,4 köbméteres csomagterű verzió felára csupán 390 000 forint

Télen zavaróan lassan kezdett fűteni az autó. Ha van is elektromos kiegészítő fűtés,  ami ebben az ár- és méretkategóriában simán elvárható, hatása elégtelen, amit tetéz a fagyos időben nagyon lassan, 15-20 kilométer alatt bemelegedő dízelmotor.

Igazán menő a hétcolos érintőképernyő wifi-kapcsolatttal, online szolgáltatásokkal. Működni egyelőre nem működött, de így is csak ámultam és bámultam, hogy hol art már a tudomány ebben a kategóriában is. Én vezetés közben jól megvagyok nélküle, de a kijelző képes tükrözni a mobiltelefon képernyőjét a rendszerrel kompatibilis okostelefonokon.

KIváló a variálhatóság, ez a Proace és testvérei nagy előnye az Opel-Renault-FIAT bisztrióval szemben

Kiváló a variálhatóság, ez a Proace és testvérei nagy előnye az Opel-Renault-FIAT busztrióval szemben. Az ülések kisebb és nagyobb fele is kivehető, ha nem elég a lehajtásukkal és tologatásukkal elérhető csomagtér

Remek ötlet a kétharmad-egyharmad arányban osztott hátsó padok hosszirányú állítása. Erre nagy szükség van, mert a hatalmasnak tűnő autóban mindhárom üléssort használva nincs különösebben nagy lábtér, de főleg a csomagtartó kicsi.

Jó esetben feleakkora hely jut a csomagoknak, mint egy hosszú Vivaróban ugyanennyi pénzért. Itt ugyanis az L2 a tengelytávra vonatkozik, nem a hátsó túlnyúlásra és az 5,4 méteres konkurenciával szemben pont az a negyvenvalahány centi hiányzik, hogy ne egy Autó Magazinnyi sávba kelljen betornyozni a sítúrára, nyári üdüléshez bekészített csomaghalmot. Lesz fejvakarás, ha nincs tetőboksz, érdemes a nagyobb hátsó túlnyúlású verziót rendelni, amivel sokkal könnyebb az élet és csak 400 ezer Ft a felára, négy százalék pluszban. Akkora a különbség a ránézésre egyformán öblös és egy árban adott kisbuszok között, mint pl. Talisman kombi és egy Clio kombi között.

603-798 literes a csomagtér. Nyolc személyre ez nagyon kevés tud lenni, alig van mélysége

603-798 literes a csomagtér, ami nyolc személyre nagyon kevés tud lenni. A sílécek zsákostul épp átdughatók az ülések alatt. A 40 centivel megnyújtotté 989-1384 literes teljes utaslétszámmal

Egy időnként agyig pakolt csomagterű autónál külön jó, hogy a szélvédő külön nyitható, amit a Proace Verso megad. Ezzel kompenzálható az osztott hátsó ajtó előnye, aminek az egyik szárnya mögött a tetőig pakolhatunk.

Vezetés

Városban az ötméteres hossz nem nagy probléma, de a 3275 milliméteres tengelytávhoz tartozó, járdaszigetek között 12,4, falak és autók között valójában 13,1 méteres fordulókör megnehezíti az együttélést. Parkolni az autó méreteit megszokva nem vészes, a tolatókamera és a Visible-csomag részeként kapható első-hátsó ultrahangos érzékelők leveszik a terhet a vállunkról. A tükrök lehetnének osztottak vagy állhatnának távolabb a karosszériától, hosszabb száron, de kis fészkelődés után látni belőlük, amit kell.

805 000 forinttal kerül többe az 1,6-osnál a kétliteres dízelmotor. Megéri a felárát, más világ

805 000 forinttal kerül többe az 1,6-osnál a kétliteres dízelmotor. Megéri, más világ, mint a 370 Nm helyett 300 Nm nyomatékú, százra 16,1 mp alatt gyorsuló egy-hatos

150 lóerejével a kétliteres dízelmotor ideális a nagyobbik Versóhoz. Járása a nagyon lassú bemelegedés során is kellően finom, kulturált működése a francia dízelek nimbuszát erősíti. A váltófokozatok passzolnak hozzá. Érdekes, hogy a gyár szerint a végsebesség 170 km/óra, de óra szerint 160-nál még bőven van levegő a pedál alatt. A 150 kényelmes, nem zajos utazósebesség, 2900-as fordulatszámmal hatodikban. 130-nál 2500-at mutat a műszer. Az öblösebb, egy turbós dízel megnyugtatóbb, mint a konkurencia duplaturbós, 1,6-os motorja 145 lóerővel és 340 Nm nyomatékkal.

Nagyon kényelmes vele autópályán messzire robogni. Kényelmesen, jó üléshelyzetben állhatunk neki szortírozni a fokozatokat a hatfokozatú kézi váltóval. A kapitányi üléshelyzet azt sugallja, hogy egy nagy és erős masztodonban ülünk. A 4,96×1,92 méteres batár mérete és üresen 1,9 tonnás súlya kedvező pszichés hatást fejt ki, amikor autópályán a tükröt kitölti a sokadik BMW, amely nem létező útjogát próbálja kikényszeríteni az előző kamion mögött feltorlódó sorban. A súly csak körülbelüli érték, mert a katalógusban 1644-2138 kg szerepel a többféle hosszra a kétliteres dízellel. Az 1915 kilót az Autó Magazin német testvérlapja mérte ugyanezzel a motorral és kasztnival a Peugeot Travellerre.

Kényelmes az ülés, kapitányi a pozíció és a nagy testtel nem olyan nyomasztó a tükröt kitöltő X5 az előző kamion mögé szorulva

Kényelmes az ülés, kapitányi a pozíció és a nagy testtel nem olyan nyomasztó a tükröt kitöltő X5 az előző kamion mögé szorulva

Kényelmes a vezetőülés és az üléshelyzet is jó. Az első ülések keskeny kartámasza nem sokat ér vezetés közben, de a két ülés között kell a hely a hátralépéshez. A háromfokozatú ülésfűtéssel gyorsan parázslani kezd az ülés a hátunk és az ülepünk alatt.

Ügyesen dolgozik a navigációs rendszer, képes valós idejű online infók alapján javaslatot tenni a dugók kikerülésére. Mivel integrálták bele a Google-térképet, sok hasznos funkciót tud és grafikája is mai. Elsőre megtalálni menüjében az alapfunkciókat és országot váltani sem ördöngösség, amikor a sok magyar cím után hirtelen külföldi helyszínt kell betáplálni. Külön öröm, hogy a szép színes középső kijelzőre is lekérhető a navigáció iránymutatása a műszerfalon.

Konstrukciós érdekesség a kategórián belül az eddigi félmerev csatolt hosszlengőkaros hidat leváltó, független hátsó futómű, amit én eddig csak a FIAT Doblóból ismertem. Vagy ezért, vagy másért, de az útfekvés megnyugtatóan stabil, a magas építésű autó korlátait tiszteletben tartva nem imbolyog annyira, hogy felkavarodna az érzékenyebb utasok gyomra.

Kiváló utazóautó a gazdagon felszerelt Proace Verso, de plusz 400 ezer forintért sokkal praktikusabb a nagy csomagterű, hosszú verzió

Kiváló utazóautó a gazdagon felszerelt Proace Verso. 8,43 literes fogyasztás mértünk 100 kilométerre öt felnőttel és telerámolt csomagtartóval, zömében autópályán 140 körüli sebességgel

Kanyargós úton a kormányzás bajai miatt nem érdemes ambiciózusan vezetni. A kormányzás nagyon kevés visszajelzést ad az útról és ez nem az autós újságírók sznobizmusa! Abban a járműben, ahol akár hét utasért felel a vezető, jó lenne megtudni valamit arról, meddig tapadnak még és mikor kezdenek megcsúszni az első kerekek, de a kormányműben minden információmorzsa elveszik. Nincs az a Walter Röhrl, aki a volánt ujjbegyeivel érintve levesz bármi jelet a kerekek felől. Tényleg a gumihangra lehet csak figyelni, annyira el vagyunk szigetelve a kerekektől, mindezt a kormánykerékkel a kezünkben. A túl könnyű kormányzás miatt az egyenesfutás is rosszabb annál, amit az autó tudna, nem kell erős oldalszél, hogy elbizonytalanodjék a vezető.

Van mit jóvátennie az autónak, és a tesztelt Toyota Proace Verso igyekszik is. Egy kulturált személyautó teljes vezetőtámogatási arzenálja átdiffundált a haszonjárműves részleghez a PSA-nál, a ráfordítástól függően szokatlanul gazdag lehet a biztonsági felszereltség. Még vetített kijelző is rendelhető hozzá.

A fűtés lassan indul be, de hátul is külön szabályozható. A belső világítás mindenütt alapos

A fűtés lassan indul be, de hátul is külön szabályozható. A belső világítás mindenütt alapos

A vezetőtámogatás része a távolsági fényszórót helyettünk fel- és lekapcsoló automatika, ami ebben a kategóriában szokatlan, de itt is hasznos és működőképes extra. A Safety csomagban elérhető adaptív sebességtartó tempomat, holttérfigyelés, gyalogosfelismerés, az autó helyettünk is ügyel a sávtartásra és figyelmeztet a követési távolság veszélyes csökkenésére.

Költségek

Nagyjából jól számol a fedélzeti számítógép, mert az utolsó 2200 kilométerre 8,0 literes átlaggal kalkulált. Ebből 1300-at tettünk meg mi a kocsival és az üzemanyagszámlák összesítése után 8,43 l/100 kilométeres fogyasztást írt ki a számológép.

Adatlap

Toyota Proace Verso 2,0 D-4D 150

Motor Soros, 4 hengeres turbódízel, 1997 cm3
Teljesítmény 110 kW (150 LE)/4000
Nyomaték 370 Nm/2000
Gyorsulás (0-100 km/h) 13,0 (177 LE aut: 10,1)
Végsebesség 170 km/ó
Fogyasztás (vegyes/teszt) 5,3/8,4 l/100 km
Méretek, súly 4956x1920x1890 mm, kb. 1920 kg

Egyszer az M7-esen a magyar-szlovén határtól a fővárosig igazán mérsékelt sebességgel jöttünk a köd miatt, így a minimumfogyasztásról is van mit mondanunk: 6,1 literrel is elgurul a telerámolt kisbusz. Sportos vezetéssel 10,5 liter körül mozog a felső érték.

Bár a tesztautóban 11 vakkapcsolót számoltam meg a műszerfalon, az alapjárati motorleállításnak nem jutott off-gomb, a menüben kotorászva kell megrendszabályozni. Különben autópályán tankolni betérve simán leállítja a motort, hadd kokszosodjék a turbó érzékeny csapágyain a ráégő motorolaj. Az öv kikötésekor aztán újraindul a motor, Peugeot-módra.

Mivel a stop-start minden motorindításnál visszakapcsol, érdemes a kútra beérve a rögzítőfék behúzása után azonnal kikötni az övet és így üresben nem áll le a motor, hűlhet a feltöltő alapjáraton ketyegve.

10 702 500 Ft a tesztelt Toyota Proace Verso Familiy listaára. Ennél szerényebben ennyire sok pénzt nem lehet autóra költeni. A Toyota Proace Verso egy igazán hivalkodásmentes, rangrejtve osonó családi autó, pedig nem kell szembefordítható középső üléses konferenciabuszt konfigurálni belőle, asztallal, üvegtetővel, hogy túllépjük a tízmilliót forintot. A testvérmodellek közül az engedmények függvényében érdemes választani, de a várhatóan jobb értéktartás a Toyota mellett szól.

Értékelés

 

Mellette – Ellene
 • Nagyon jó variálhatóság
 • Isofix-csatlakozós hátsó ülések (hat)
 • Igényes belső kivitel
 • Sokféle vezetőtámogató rendszer elérhető
 • Kényelmes vezetési környezet
 • Jó belső világítás, kivehető elemlámpával
 • Remek Euro NCAP-törésteszt
 • Nyomatékos motor
 • Elfogadható rugózási kényelem
 • 2,5 tonnás utánfutót vontathat
 • Bővített csomagtérrel mérsékelt lábhely középen és hátul
 • Az autó küldetéséhez képest kis csomagtér
 • Pocsék kormányzás
 • Közepes tesztfogyasztás
 • Nagy fordulókör (L2-ként, 3275 mm tengelytávval)
Hogy tetszik a Toyota Proace Verso?
340 szavazat - átlag: 7.18 (10-ből)
Hogy tetszik a Toyota Proace Verso?