Röviden – Ford Edge Sport
Mi ez? A Ford nagyméretű szabadidő-autója, amely Amerikában lassan 10 éve létezik, de Európába csak idén, 2016-ban hozták át
Mi tud? Nagy, kényelmes és roppant élhető jószág, rengeteg extrával
Mibe kerül? A típus alapára 13,1 millió forinttól indul, a VIgnale modellek pedig 15 milliótól kezdődnek
Kinek jó? Aki kényelmes, otthonos, hatalmas szabadidő-autóra vágyik és nem akar terepre menni

fordedge

A Fordnak, úgy látszik, kellett is, meg nem is egy Kugánal nagyobb, teljes méretű szabadidő-autó az európai piacra. Így fogták az Amerikában már lassan 10 éve ismert és ott már a második generációig eljutott Ford Edge-et, többé-kevésbé az itteni igényekhez szabták, és elkezdték árulni. Egyetlen motorral, de legalább kétféle teljesítménnyel, automata és kézi váltóval és szintén kétféle felszereltségi szinttel. Jó hír, hogy színből legalább van jó sok.

Csak nekünk új: Ford Edge 2
Csak nekünk új: Ford Edge 3

Csak nekünk új: Ford Edge

Csak nekünk új: Ford Edge

Csak nekünk új: Ford Edge 47
Csak nekünk új: Ford Edge 48
Csak nekünk új: Ford Edge 49
Csak nekünk új: Ford Edge 50
Csak nekünk új: Ford Edge 51
Csak nekünk új: Ford Edge 52
Csak nekünk új: Ford Edge 53
Csak nekünk új: Ford Edge 54
Csak nekünk új: Ford Edge 55
Csak nekünk új: Ford Edge 56
Csak nekünk új: Ford Edge 57
Csak nekünk új: Ford Edge 58
Csak nekünk új: Ford Edge 59
Csak nekünk új: Ford Edge 60
Csak nekünk új: Ford Edge 61
Csak nekünk új: Ford Edge 62
Csak nekünk új: Ford Edge 63
Csak nekünk új: Ford Edge 64
Csak nekünk új: Ford Edge 65
Csak nekünk új: Ford Edge 66
Csak nekünk új: Ford Edge 67
Csak nekünk új: Ford Edge 68
Csak nekünk új: Ford Edge 69
Csak nekünk új: Ford Edge 70
Csak nekünk új: Ford Edge 71
Csak nekünk új: Ford Edge 72
Csak nekünk új: Ford Edge 73
Csak nekünk új: Ford Edge 74
Csak nekünk új: Ford Edge 75
Csak nekünk új: Ford Edge 76
Csak nekünk új: Ford Edge 77
Csak nekünk új: Ford Edge 78
Csak nekünk új: Ford Edge 79
Csak nekünk új: Ford Edge 80
Csak nekünk új: Ford Edge 81
Csak nekünk új: Ford Edge 82
Csak nekünk új: Ford Edge 83
Csak nekünk új: Ford Edge 84
Csak nekünk új: Ford Edge 85
Csak nekünk új: Ford Edge 86
Csak nekünk új: Ford Edge 87
Csak nekünk új: Ford Edge 88
Csak nekünk új: Ford Edge 89
Fotó megosztása:

Külső, karosszéria

A Ford Edge meg sem próbálja letagadni származását, vonalaiban ott tükröződik az egész tengerentúli világ. Kissé szögletes, modern, de a LED-es nappalifény és a sok króm alól azért átütnek a konzervatív formák is. Az összkép azonban teljesen harmonikus, az Edge roppant látványos jószág. Különösen ezzel a hivalkodó, narancs színnel, amely az egyedi hűtőmaszk mellett az autó leglátványosabb eleme. A Sport felszereltségi szint prémium szőnyegszettet, Sony fedélzeti hifit, fémborítású pedálokat tartalmaz még a Titanium szinten felül.

Határozott, de nem agresszív az Edge tekintete

Határozott, de nem agresszív az Edge tekintete

A kasztni mérete impozáns, az autó 4808 mm hosszú, 2184 mm széles és 1692 mm magas és a 20 colos kerekek egyáltalán nem tűnnek nagynak a bálna alatt. Az Edge-nek jól áll a tömeg, hiába az óriási külső, mégsem egy buta kidobóember néz ránk vissza, ha szembeállunk vele. Oldalról is csinos, habár a rengeteg műanyag testékszer már kezdi megütni azt a szintet, amire rákérdez az ember: “ezt tényleg miért kellett”? A kép akkor kuszálódik zavarossá, amikor az ajtókat kinyitjuk, és rálátunk a korábban eltakart részletekre is. Különösen a plasztikok rögzítése néz ki furán, de azt is szokni kell, hogy az ajtó rásimul a küszöbre.

Sötétben látványos a vékony LED csík

Sötétben látványos a vékony LED csík

Hátulról megint javul a kép, a helyzetjelző piros csíkja igazán látványos hullámban ér össze majdnem a zsíroskenyérnyi Ford-emblémánál. Lehet, hogy parasztvakítás, de nekem ugyanúgy tetszik ez a LED-csík, mint ahogy a Renault Megane fenekén is bejött.

Utastér

Miután kinyitottuk az ajtót, az Edge belsejében az a legszembeötlőbb, hogy mennyire nagy, tágas. Ekkora autóból nem minden gyártó képes ilyen belsőt kihozni, de szerencsére a Fordnál nem fonnyadtak el a centik, ahogy  a tervezés közben befelé haladtak. Berendezése a szokványos fordos elemekből építkezik, így a kapcsolók, gombok, vezérlőizék mind mind ismerősek lehetnek más Fordokból. Nincs ezzel baj, egyedül a pormágnesként funkcionáló zongoralakkot kellene elfelejteni a belsőben. A minőséggel nincs baj, az ergonómiába már itt-ott bele lehet kötni. Leginkább a középkonzol sikerült kaotikusra a picike gombhalmazzal, de a kormányon lévő kismillió funkció kezeléséhez telepített gombhadsereg betanulása, átlátása is igényel egy kis időt, számítási kapacitást.

Temérdek hely és tisztességes bútorozás várja az utasokat odabent

Temérdek hely és tisztességes bútorozás várja az utasokat odabent

Műszerfala is összetett, nagy része TFT-kijelző, így egész széles határok között szabható a sofőr saját szájíze szerintire. Balra fordulatszámmérő, jobbra kilométeróra, a kettő között, illetve a műszerek belsejében pedig változatos információk jeleníthetőek meg.

Csomagtartója szintén gigászi, 602 literes pótkerékkel, de ha minden hátsó üreget maximálisan kihasználunk, akkor 800 liternyi rakományt képes elnyelni. A csomagtér kialakítása is ügyes, a mélyben pótkerék is található, ami mellé még rengeteg minden elrejthető a legalsó szinten. Utána sík, könnyen rámolható tér következik, csomagrögzítő fülekkel, brutális fényerejű LED-es világítással, rekeszekkel, miazmással. Ha a hátsó ülések támláját ledöntjük, enyhén emelkedő, de sík felületet kapunk, amin még aludni is lehet.

A műszarfal nagy része csak egy kijelző

A műszerfal nagy része csak egy kijelző

Utastere nemcsak tágas, hanem nagyon élhető hely is. Olyan apróságok teszik boldogabbá a mindennapokat, mint az ülések melletti apró zseb, amely nemcsak a kiszóródó aprópénzt, hanem a telefont is képes megfogni, ha kicsúszik a nadrágzsebből, vagy éppen a hátsó sorban lévő 230 voltos konnektor. A fűthető szélvédő télen jön jól – van, akit zavar az üvegbe öntött, vékony fűtőszálak látványa, szerintem nem vészes – a fűthető ülések – hátul is – szintén téli extrák, az ülésszellőztetés viszont melegben segít elviselni a bőrkárpitot.

Az ülésfűtés mellett a kormányt és a szélvédőt is melengethetjük

Az ülésfűtés mellett a kormányt és a szélvédőt is melengethetjük

Milyen vezetni?

Adatlap

Ford Edge Sport 2,0 TDCi

Motor Soros 4 hengeres turbódízel, 1997 ccm
Teljesítmény 154 kW (210 LE) @ 3750
Nyomaték 450 Nm @ 2000
Gyorsulás (0-100 km/h) 9,4 sec.
Végsebesség 211 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,9 l/100 km
Listaár: 14 445 000 forint

Az első kormánymozdulatnál érezni, hogy itt valami furcsaság van. A változó áttételű kormány kettőt fordul a két végállás közben és egész klasszul lehet vele irányítani az autót, ha pedig fordulni kell, a 360 fokos karikát 11,9 méteren belül tudja megcsinálni az autó, ami egész tisztességes eredmény. A bitang méret ellenére vezetés közben nem sok nehézséget érez a sofőr.

Az Edge motorválasztéka nem igazán zavarba ejtő, mindössze egyetlen motor található a listán. A kétliteres Duratorq 180 és 210 lóerős változatban is kapható, attól függően, hogy hatfokozatú kézi, vagy duplakuplungos automatikus váltó csatlakozik-e hozzá. Az erősebb motor az automata váltóval van párban, míg az összkerék-hajtás mindkét változathoz alapból jár.

A kétliteres dízellel stresszes az első pártucat kilométer, ugyanis az üzemanyagszint-jelző mutatója szinte szemlátomást kúszik az üres felé. Aztán a lendület alábbhagy, de az erős indulás takarékos autózásra készteti a vezetőt. A kétliteres, 210 lóerős dízelmotor ereje több, mint elég az autóba, a kis híján kéttonnás autó 9,4 másodperces százas gyorsulása ha nem is különleges, mégis tisztességes eredmény. A nyomatékos motor 450 Nm-ét a Powershift váltó kisebb-nagyobb bizonytalanságokkal továbbítja a kerekek felé. Onnan már nincs baj, a fejlett összkerékhajtás a tekintélyes saját tömeggel nem nagyon hagyja elpörögni a hajtott kerekeket még csúszósabb talajon sem.

180 és 210 lóerős teljesítményű motor is kerülhet bele, attól függően, hogy milyen váltót szeretne hozzá a vevő

180 és 210 lóerős teljesítményű motor is kerülhet bele, attól függően, hogy milyen váltót szeretne hozzá a vevő

Kanyarban egész stabilnak tűnik az autó, nem bukdácsol bután, de ha valakinek hegyi szerpentinen támad kedve autózni, ne ezzel keljen útra.

Bár terepjárónak tűnik, terepre mégsem való az ültetett, 20 colos kerekeken guruló Edge, hiszen a sok műanyag rátét már az első métereken lehullana róla. A nagy kerekek amúgy a komfortos autózást is megnehezítik, pedig az Edge kifejezetten erre lenne jó. Nagy távokat, kényelemben, csendben leautózni vele, miközben a csomagtartóba is valószínűtlen mennyiségű cucc befér. A hátsó sorban meg akár három felnőtt is. Csak ugye amikor a szaggatott vonalat, zebrát is megérezni az autóban, az nem annyira komfortos.

Simán el lehet lakni, aludni a fenekében pár napig

Simán el lehet lakni, aludni a fenekében pár napig

Költségek

Mint minden nagy testű jószág, úgy az Edge is elég szomjas városban. Bármilyen finoman is tapossuk a gázpedált, 10 liter alá nem megy a fedélzeti számítógép átlagfogyasztás-mérője. Autópályán, országúton sokat javul a dolog, ha van hozzá idegrendszere a sofőrnek, akkor akár 7-8 liter közé is leszorítható az átlag. Ez legfeljebb 125-ös tempót és finom gyorsításokat igényel, de nem reménytelen feladat. Mi rengeteget autóztunk az Edge-dzsel, amiben túlnyomórészt autópályás szakaszok voltak, így 7,9 literre jött ki a bő 2000 kilométer átlaga.

Csak ISO-fixes gyerekülés kerülhet bele, a vastag, légzsákos biztonsági övek miatt

Csak ISO-fixes gyerekülés kerülhet bele, a vastag, légzsákos biztonsági övek miatt

A Ford Edge és vetélytársai:
Hyundai Santa Fé 2.2 CRDi 200 LE aut. Executive 13 849 000 forint
Volvo XC60 Summum D4 190 LE aut. AWD 12 870 000 forint
Fiat Freemont 2.0 MultiJet Cross 4×4 aut. 170 LE 10 715 000 forint
Ford Edge Sport 210 LE TDCi Poweshift (aut.) 14 445 000 forint
Mellette – Ellene
  • Óriási, tágas utastér
  • Szintén hatalmas csomagtartó
  • Élhető, otthonos belső klassz extrákkal
  • Szemrevaló külső
  • Tétovázó automatikus váltó
  • Magas ár
  • Városban szomjas motor
  • Rázós futómű

Te hány pontot adnál a Ford behemótjának, az Edge-nek?
512 szavazat - átlag: 6.79 (10-ből)
Te hány pontot adnál a Ford behemótjának, az Edge-nek?