Röviden – Kia Optima, 2016
Mi ez? A Kia középkategóriás modelljének második generációja, melyből most láthattuk először a GT sportverziót, a kombit és a konnektoros hibridet
Mit tud? Fő erősségek: kiváló ár-érték arány, 7 év garancia, az új plug-in hibridnél 54 km-es elektromos hatótáv
Mennyi? 6,8 millióról indul az új kombi, 12 624 000 forintról a hibrid, 11,419 millió a GT várható ára
Kinek szól? Bárkinek, aki középkategóriás kocsit keres és nincsenek előítéletei Koreával szemben

A Kia marketingesei úgy tartották jónak, ha nem egyszerre öntik az európai vevők nyakába az összes változatot a középkategóriás Optima új generációjából. A dízel és benzines szedánt mutatták be először, most Münchenben kipróbálhattuk a kombit, egy sportos és egy hibrid változatot, jövőre pedig a kombi hibridet vezethetjük majd. A dramaturgia tökéletes: valóban a benzines-elektromos, nagy csomagterű kivitel lesz majd a legjobb Optima. De azért ezek a mostaniak se rosszak.

Nem csak Mondeo meg Passat van ám a világon! 1

Határozott kiállású, kényelmes sportlimuzin az új GT

Ez nem facelift!

A kocsi arányai megmaradtak, a kicsit túlbonyolított, az elődénél kevésbé hatásos pofa pedig azt sejteti, hogy csak egy frissített modellel van dolgunk. Pedig nem, ez egy teljesen új kocsi. A karosszériát alaposan átgyúrták, ahogy illik, az új generáció sokkal merevebb az előzőnél. Ugyanakkor olyan rafinált trükköket is bevetettek, mint hogy az első energiaelnyelő zóna áttervezésével vékonyabb A-oszlopokat tudtak kialakítani, így a kilátás jobb az új Optimából. A műszerfal, a műszeregység is új; rendezettebb, jobban átlátható, ergonomikusabb a belső.

A koreai középkategóriás felszereltségi listája az európai kínálat abszolút élmezőnyébe emeli a kocsit. Az érintőképernyős, Android alapú HMI, az aktívan kormányzó sávtartó automatika, a követőradaros tempomat is ott van az opciók között. De találtunk a fullos tesztautónkban szellőztetett ülést, kormányfűtést is, ezek még korántsem természetes kényelmi extrák jó pár modellnél. A városi automatikus vészfékező rendszer pedig nem csak 30-40 km/h-ig működik, mint a legtöbb márkánál, hanem még 60-nál is kiszúrja a kocsi az elé lépő gyalogost, oldalról kihajtó kocsit, és fékez, mert a rendszer az optikai kamera képe mellett a messzebb ellátó követőradar jeleit is használja a kocsi előtti út monitorozásához.

A régi is szép volt, az új is szép lett és a kombit sem rontotta el a Kia

A régi Optima is szép volt, az új is szép lett és a kombit sem rontotta el a Kia

A korszerű kényelmi-biztonsági színvonal mellett furán hat a műszerfal műanyagba préselt varrásmintája vagy a fantáziátlan, szürke, kemény plasztik gombsor a váltókar előtt, az üres, buta műszeregység a két nagy kerek órával. A Ford, a VW egyre tudatosabban kapaszkodik a presztízsmárkák után ebben a kategóriában, a francia, japán és a többi márkák különböző mértékig mennek el a prémium felé – úgy tűnik, a Kia egyáltalán nem akar Audinak látszani, különben kicsit tolta volna még ezt a dizájn-dolgot.

A mostani bemutatóval alakult ki az a portfólió, melyből a sportos illetve környezettudatos lelkületű vásárlók is ki tudják választani saját Optimájukat. Az alapmodellből (Standard) finomították ki az agresszív megjelenésű GT Line-t  (ez egy új felszereltségi szint, optikai extrákkal) illetve a 245 lóerős, kétliteres turbómotorral szerelt valódi GT-t – a másik vonalon pedig aerodinamikusabb lökhárítóval, zárható hűtőnyílásokkal, csekély légellenállású felnikkel, kék dekorbetétekkel elkészült a konnektorról is tölthető Hybrid. És persze ott a kombi, egyelőre csak standard vagy GT Line kivitelben.

Sportswagon a kombi hivatalos neve

Sportswagon a kombi hivatalos neve

Milyen a hibrid?

A budapesti utakon egyre szaporodó zöld rendszámokat elnézve nem kizárt, hogy a konnektorról is tölthető hibrid változat, amely képes katalógus szerint 54 km-t is elgurulni a lítium-polimer akkuban tárolt elektromos energiával, a legnépszerűbb dízel mellett sikeres lehet még az árérzékeny magyar piacon is. Mert ugyan drága ez a modell, de 12,6 milliós alapára a Passat GTE 13,36 milliójához képest látványosan alacsonyabb, a villamos hatótáv nagyobb, az akkutechnológia korszerűbb.

A kocsit könnyű megkülönböztetni a többi Optimától. A hűtőnyílásokat a jobb aerodinamika eléréséhez aktív lapocskák fedik le, kék küszöbdísz és dekorcsíkok kerültek az autóra, a felnik is áramvonalasak és csak a hibridre szerelik őket. De a legnyilvánvalóbban akkor derül ki, hogy ez hibrid, ha kinyitjuk a csomagteret. Az akku az Optima szedán 510 literes rakterét 307 literesre csökkenti.

0,25 a hibrid cW-értéke - a normál szedáné 0,27

0,25 a hibrid cW-értéke – a normál szedáné 0,27

A tesztúton az Optima Hybrid nyugis, komfortos, kissé amerikaiasan billegős szedánnak bizonyul. Az Autobahnon azért megnyomtuk neki kicsit, ekkor elértük a 205 km/h-s sebességet (hivatalosan 192 a vége, nahát!), a 9,4 másodperces 0-100 is kellően dinamikus. A kétliteres szívómotor, hatfokozatú automata váltó és 68 lóerős villanymotor eredője 205 lóerő, a 375 Nm össznyomaték is derék érték, induláskor bőszen csikorog is a hibrid Optima, ha valaki ilyesmit vár el egy hibridtől.

Ha kifogyott az akkuból a szufla, a fedélzeti számítógép szerint hajtósan autózva, sok sztrádával is 6,5 liter alatt marad a kocsi étvágya, ami egy ekkora, benzines, automata szedántól kiváló érték.

Nahát, pedig hivatalosan 192 km/h a vége

Nahát, pedig hivatalosan 192 km/h a vége

Milyen a GT?

A hibridnél sokkal, a Standardnál némileg keményebb az erős sportváltozat futóműve. Gombnyomásra pedig még keményebb lesz. Sport módba kapcsolva az elektronikusan változtatható csillapítású gátlók befeszülnek, a Harman-Kardon rendszerből pedig szintetizált motorhang bugyog elő, nem túl hangosan, de azért határozottan. Kinek a pap, kinek a papné – biztos van, akinek kell ez a mű-motorzaj is a boldogsághoz, különben a Kia nem csinálta volna meg.

A német autópályán óra szerint 255-ig sikerült elkergetni a GT-t, de ehhez egy hosszú lejtő is kellett. Sík úton valamivel 240 felett van a vége. A kocsi ilyenkor is stabil, de nem nyújtja azt a sínenfutás-szerű rendíthetetlenséget, amit az erős prémiumautók szoktak, az ember szorítja a kormányt és nagyon gúvad a szeme, hogy mi történik elöl, kell-e már fékezni. Ha kell, a GT megbízhatóan lassul a direkt hozzá fejlesztett jókora tárcsákkal: 333 mm elöl, 310 mm hátul.

245 LE, 340 Nm

245 LE, 340 Nm

A GT kapható kombikarosszériával is, a pratkikusabb kivitel túlsúlya csupán 25 kiló

A GT kapható kombikarosszériával is, a praktikusabb kivitel túlsúlya csupán 25 kiló

A kormányzás pontos, de nem ideges, a GT marcona megjelenésével együtt is gyors túraautó, nem sportlimuzin. A fogyasztásról majd a tesztautó tartósabb használata után tudunk megbízható adatot mondani, a teszten 12-16 literek szerepeltek a műszeren százon, de azért azt is kiszúrtuk, hogy a padlógázas száz kilométeres Autobahn-sprint negyed tank benzinbe került az üzemanyag-szintjelző mutatója szerint.

A GT listaára 11,4 millió forintra várható, de az importőr még nem véglegesítette az adatot. Az autó a negyedik negyedévtől rendelhető nálunk.

Ez itt pedig egy videó arról, hogyan gyorsul legálisan végsebességig a GT. Mivel az élet a legnagyobb rendező, a gyorsulást egy ponton megakasztottuk, hogy alaposabban megnézzük a német autópályán poroszkáló álcázott új 5-ös BMW-t, amit teljesen véletlenül szúrtunk ki a külső sávban:

Milyen a kombi?

Motoros csomagtérnyitás és -zárás, a kocsi mögül is ledönthető támlák, hatalmas, 550 literes raktér, csomagrendező elemek – a faros Optima (hivatalosan: Sportswagon) mindent tud, amit tudnia illik. És van egy jópofa dolog, amit csak ő tud: a Kia az automatikus raktérajtó-nyitásra mást talált ki, mint a többiek. Nem kell alárúgni a kocsinak, lábfejjel kaszálgatni a lökhárító alatt – ha három másodpercig állunk mögötte, zsebünkben a kulccsal, kinyitja az ötödik ajtót.

Formára sem rossz a családi Optima, a széles, magasra emelt lámpatestek a meredek háttal is jól érvényesülnek. Az utastérben semmilyen különbséget nem tapasztaltunk a szedánhoz képest, ez is csendes, pihentető rugózású kocsi. GT-ből is van kombi, de a szintén most bemutatott, a dízelmotorhoz és az alap-benzinmotorhoz (163 lóerős kétliteres szívódízel) rendelhető GT Line optikai csomag is megrendelhető hozzá.

A legjobb Optimának a nagy rakterű hibrid ígérkezik, de a kombi benzines-elektromos modell csak a jövő év második felében érkezik meg az európai piacra.

A kombi csomagtere 550 literes

A kombi csomagtere 550 literes

Kinek ajánljuk az Optimát?

A Kiákkal kapcsolatban még mindig egyedülálló érv a vásárlás mellett a hét év teljes körű garancia. Aki tehát középkategóriás kocsit keres, és nem flottaautóban, pár évre tervezett használatban gondolkodik, vagy 4-5 évesen még mindig 2-3 év garanciával szeretné meghirdetni kocsiját, amikor eljön a csere ideje, mindenképp nézzen be egy Kia-szalonba, ilyet más nem kínál!

Aki zöld rendszámos kocsit szeretne, ma a Passat GTE egyedüli vetélytársaként próbálhatja ki a Hybridet. A konnektoros-benzines VW-nél kisebb csomagteret de markánsan nagyobb elektromos hatótávot kínáló kocsi a szívó benzinmotorral és a hagyományos automata váltóval erős, de békésebb, puhább, komfortosabb karakter, mint a turbós, harapós Passat, az ára pedig jóval barátibb.

Az Optima orrába egy tigris orrátt kell belelátnunk a gyári kommunikáció szerint. A GT-ébe egy kicsit könnyebb a morcosítások miatt

Az Optima orrába egy tigris orrát kell belelátnunk a gyári kommunikáció szerint. A GT-ébe egy kicsit könnyebb a morcosítások miatt

235/45 R18 a GT kerékmérete

235/45 R18 a GT kerékmérete

A GT nem RS Audi-, M-BMW-pótlék, elsősorban annak való, aki beleszeret a formába. A hagyományos, nyúlós automata sokat ront a papíradatok alapján a erősebbnek várt élményen,  a szintetizált motorhang is illúzióromboló, a sport-luxuslimuzinos imidzset pedig nagyban rombolja a kabinban a műszerfal józan, puritán kialakítása.

Az 1,7-es dízellel, az új dupla kuplungos váltóval pedig továbbra is bármilyen felszereltségben árához képest nagyon is vonzó alternatívája a Kia a német, francia, japán konkurenseknek. Aki 140-150 lóerő körüli középkategóriásban gondolkodik, mindenképp jól teszi, ha az Optimát is elkéri egy próbakörre a végső döntés előtt. A Mondeo Vignale, a Passat Highline minőségi szintjét ugyan nem üti meg a GT Line Optima enteriőrje sem, no de Magyarországon újonnan nem is nagyon ezeket a legdrágább kiviteleket szokták választani a vevők, a flottakezelők. Egy közepes Passatnál, Mondeónál, Insigniánál viszont semmivel sem rosszabb az azonos szintű Optima.