Röviden – Renault kis-haszonjárművek terepre
Mi ez? Renault Kangoo, Trafic, és Master, különféle keménységű terepre felkészítve
Mi tud? Kiviteltől függően a vacak úttól a kemény terepig bárhova elviszik, amit kell
Mibe kerül? Egyelőre nincsenek hazai árak
Kinek jó? Akinek valamiért terepen is ütőképes kis-haszonjárműre van szüksége

– Maguk hol jártak instruktor nélkül? Kérdezte a Renault-s gúnyában feszítő gyári figura, miután visszatértünk a tetőig poros, itt-ott a talajt is legyaluló platós Renault Masterrel. Mondjuk mi sem értettük ezt a fene nagy szabadságot, hogy csak beülhettünk a gépekbe és mehettünk Isten hírével bele a pusztába. Kérdőn néztünk a magyar csoport többi tagjára a másik autóban, de ők sem kaptak kalauzt a terepezéshez, amikor a sor elindult, mi kötelességtudóan követtük a többi Mastert a buckákkal, meredek emelkedőkkel, laza homokos talajjal tarkított terepes tesztpályára. Instruktor nélkül.

A hosszú tengelytávú Master tereptulajdonságainak jót tesz a hasmagasság emelés

A hosszú tengelytávú Master tereptulajdonságainak jót tesz a hasmagasság emelés

Szerencsére a rendezők hamar megenyhültek, hiszen egyik autót sem állítottuk tetőre – pedig lett volna hol – így ékes bizonyítékai voltunk annak, hogy extra képzés nélkül is hibátlanul, logikusan használható a Renault 4×4-es rendszere. Igaz, arra magunk jöttünk rá, hogy a felező és a 4×4-es hajtás gombját nem okos dolog egyszerre megnyomni, mert ezt nem veszi jó néven az autó. Helyette egymás után kell kapcsolni ezeket, praktikusan az összkerék-hajtással kezdve.

A tesztút a Renault kis-haszonjárműveinek terepes változatainak bemutatására szolgált, ahol a Trafic, Master és a Kangoo különféle, aszfalton túl is életképes példányait próbálhattuk ki. Rögtön háromféle szint közül is választhat, aki akár hobbiból, akár munka miatt akar letérni a járható, burkolt útról.

Renault haszonjárművek nehéz terepre 2
Renault haszonjárművek nehéz terepre 3

Renault haszonjárművek nehéz terepre

Renault haszonjárművek nehéz terepre 23
Renault haszonjárművek nehéz terepre 24
Renault haszonjárművek nehéz terepre 25
Renault haszonjárművek nehéz terepre 26
Renault haszonjárművek nehéz terepre 27
Renault haszonjárművek nehéz terepre 28
Renault haszonjárművek nehéz terepre 29
Renault haszonjárművek nehéz terepre 30
Renault haszonjárművek nehéz terepre 31
Renault haszonjárművek nehéz terepre 32
Renault haszonjárművek nehéz terepre 33
Renault haszonjárművek nehéz terepre 34
Renault haszonjárművek nehéz terepre 35
Renault haszonjárművek nehéz terepre 36
Renault haszonjárművek nehéz terepre 37
Renault haszonjárművek nehéz terepre 38
Renault haszonjárművek nehéz terepre 39
Renault haszonjárművek nehéz terepre 40
Renault haszonjárművek nehéz terepre 41
Fotó megosztása:

Extended Grip

Ez a leglájtosabb megoldás, szinte semmi extra beépített mechanikus szerkezetet nem igényel, a rendszer lényege egy a szokásosnál okosabb kipörgésgátló. A műszerfalon, gombnyomásra aktiválható rendszer 50 km/órás sebesség alatt működik és tavaly óta az összes Renault kis-haszonjárműben – Kangoo, Trafic, Master – az alapfelszereltséghez jár. Leginkább rossz minőségű utakon, csúszós havon, jégen jöhet jól. Szükség esetén a Kangoo és a Master tereptűrő-képessége extra haspáncéllal és terepgumikkal javítható tovább, a Kangoo hasmagassága pedig további 8 milliméterrel meg is növelhető.

Terepes Master és Trafic

Terepes Master és Trafic

X-Track

Ez tudásban a második szintet képviseli, azonban messze ez tűnik a legérdekesebb megoldásnak. Az intenzívebb, hitvány utas használatra szánt rendszer lelke az önzáró első differenciálmű. Az X-Track 2016 szeptemberétől rendelhető a Kangoohoz, Trafichoz, Masterhez. A spéci, elsőkerekes hajtásláncot a Poclain szállítja, ki-bekapcsolni egyáltalán nem kell, sebességtől függetlenül mindent csinál magától. Legnagyobb előnye, hogy tényleg leküzdhetetlennek látszó meredélyeken is feltornázza valahogy az autót és semmiféle érezhető többletsúllyal, kényelmetlenséggel nem jár a használata. Fém haspáncéllal és a Kangoo Trafic esetében 3, míg a Master esetében 4 centis emelés is jár hozzá, ugyanúgy, mint a terepgumi.

Igen, ott rögvest felmegy a Trafic, elsőkerék-hajtással is

Igen, ott rögvest felmegy a Trafic, elsőkerék-hajtással is

4×4

Azoknak, aki komolyan gondolják a terepjárást. Az idén áprilistól rendelhető 4×4-es hajtásláncot az alapból hátsókerék-hajtású Masterhez gyártja a Oberaigner nevű német cég. Igen, ők készítik a Nissan-Renault csoport mellett az Opel Movano – és a Mercedes Sprinter 4×4-es hajtásláncát is. A komplett rendszer 150 kilogrammnyi pluszt jelent, 115 kg-ot az első, 35-öt a hátsó tengelyen és 2200 Nm-es maximális nyomatékot bír el. A 4×4-es hajtást és az 1:1,42-es áttételű “felezőt” a műszerfalon lévő két nyomógombbal lehet aktiválni.

4x4-es terepváltó és felező, 36 kilogrammos tömeggel

4×4-es terepváltó és felező, 36 kilogrammos tömeggel

Az összkerék 25 km/órás tempóig menet közben is bekapcsolható, kikapcsolásához a 20 km/órás tempó a maximum. A felezőhöz kapcsolásához viszont muszáj megállni. A fém haspáncél itt is tartozék, a szabad hasmagasság elöl 65, hátul 58 milliméterrel nagyobb a szimpla és 45 milliméterrel az ikerkerekes kivitelnél.

Elbírnál egy terepes Renault kisteherrel? Kéne? Pontozz!
átlag
8.09
szavazat
255
Elbírnál egy terepes Renault kisteherrel? Kéne? Pontozz!