Röviden – BMW 318d Sport Line aut.

Mi ez?

A BMW középkategóriás modelljének hatodik generációja, 2,0 literes dízelmotorral és automata váltóval, sport csomaggal

Mit tud? Kényelemesen, takarékosan suhanni. Átadni a kanyargós utak hangulatát
Mibe kerül? 9,6 milliótól indul 2,0 literes dízelmotorral, de az automata váltó, a navigációs rendszer és a többi extra kiválasztásával gyorsan 14 millióra szalad az ára
Kinek jó?  Prémiumautó-vásárlóknak, akiknek nem kell a 320d ereje, de a igénylik a dízelmotor rugalmasságát és takarékosságát.

Az elmúlt negyven évben több mint tizennégymillió 3-ast adott el a BMW, ezek több mint a fele limuzin karosszériaváltozatú volt. A 3-as a bajorok legnépszerűbb modellje, amely immár hatodik generációnál jár, július óta kissé felfrissített formában készül. Kipróbáltunk egy józan összeállítású 318d modellt. Semmi feltűnősködés, fehér színe és egyszerű felnijei cégautónak mutatják.

Külső, karosszéria

Alig vehető észre a ráncfelvarrás a kocsin, olyan finoman nyúltak a karosszériához a tervezők, mintha nem is akartak volna semmin változtatni, de az iparági standardok miatt kötelező lenne. A BMW közlése szerint az volt a terv, hogy szélesebbnek lássuk a kocsit, mint amilyen.

Kissé módosultak az első lökhárító légbeömlői és krómdíszei, illetve a lökhárító közepébe költözött a távolságtartó tempomat érzékelője. A tesztautón helyet kaptak az új 3-as BMW-hez extraként rendelhető full-LED fényszórók, amelyek ugyan 420 ezer forintba kerülnek, de kiváló fényterítésükkel éjszaka nagyon megkönnyítik a vezetést.

Hátul is új lökhárítóval és lámpákkal frissítettek a designerek, de hardcore rajongónak kell lenni, hogy azonnal megismerjük, hogy a régebbi vagy a frissebb modellt látjuk. Talán úgy legegyszerűbb azonosítani, hogy az immár szériában kínált LED-es hátsó lámpában alulra költözött a tolatófény.

Ami nem változott, az az autó szolid, elegáns formája és a karosszéria mérete. A hatodik generációs Hármas 4,6 méter hosszú. Elődjéhez képest 9 centivel nyúlánkabb, miközben a tengelytávolság 5 centivel bővült, illetve szélesebb a nyomtáv elöl és hátul egyaránt. Mindennek köszönhetően ez az első BMW 3-as, amelyre nem igaz a szűkös jelző, nagyra nőtt a kocsi.

Ha távirányítóval oldjuk a zárakat vagy meghúzzuk a belső kilincset kis lámpák világítják meg az autó melletti talajt, így elkerülhető, hogy belelépjünk a koszba
Futóműve  komfortos, kiszűri a nagyobb úthibákat, de így is jól fordul a Hármas

Futóműve komfortos, kiszűri a nagyobb úthibákat, de így is jól fordul a Hármas

Belső tér, csomagtartó

Az utastér tágas, magasabbak is elférnek immár nemcsak elöl, de hátul is, jut hely a lábaknak és a fejnek egyaránt. Egyik sem túlzó méretben áll rendelkezésre, de ez illik az autó alapvetően sportos karakteréhez. A nehézséget a be- és kiszállás okozza a mélyre helyezett ülésekből.

A tesztautóban szerepelő Sport Line részeként sportülések járnak a kocsihoz. Az ülés a masszív oldaltámaszoknak köszönhetően mindig fogja, támasztja a testet, az állítható combtámasz pedig hosszú úton teszi pihentetőbbé a vezetést. A kormány megfelelő  méretű és jól beállítható a vezetőhöz viszonyított helyzete.

Nem mondhatjuk, hogy a belső tér módosításaira fordították energiáikat a tervezők, inkább egy laza délután végezhettek vele. A légbeömlők köré került extra krómdíszítés, illetve a középkonzol többi részén is módosult a díszítés és a frissült az anyaghasználat.

Az utastér jó anyagokból épül, az összeszerelés pedig hibátlan. Míg az előző generációnál az Audi A4 belső kialakítása simán jobb volt a BMW 3-asnál, mostanra ez a megállapítás már nem igaz. Sokat javult a BMW. Kérhető fém vagy fa díszítés is, míg az itt látható a Sport Line csomaggal zongoralakkszerű betét kerül a műszerfalra, vörös díszcsíkkal megspékelve. A vörös szín visszaköszön az üléseken és ajtókárpitokon, illetve a műszeregység óráin is. Utóbbi letisztult, egyszerű kialakítású, négy kerek órából áll, a sebesség, a fordulatszám és az üzemanyagszint mellett nem a vízhőfokról, hanem az olaj állapotáról tudhatunk meg adatokat.

A hátsó utasoknak is jutott légbeömlő, amellyel kissé szabályozhatják az oda áramló levegő hőmérsékletét.  De ez a funkció évtizedek óta megvan az első utasoknak is, így az utasok lábára mehet a meleg, miközben fejmagasságban hűvösebb levegőt áramoltathatunk. Jó megoldás.

A BMW imázsához illő a központi kijelző és a mögötte futó szoftver. Az iDrive-val vezérelhető menü, könnyen tanulható és a működése gyors, a navigációs rendszer térképnek megjelenítése szép, részletes. Telefonunkat nagyon gyorsan csatlakoztathatjuk a bluetooth-os kihangosítóhoz.

Az utasoknak kínált tágassággal ellentétben a kacatjainknak nem túl sok hely jut. Van számos rekesz, de azok vagy kicsik, vagy nem túl hasznosak. Például az ajtózsebekből erősebb fékezéskor minden kicsúszik előre, a vezető lábához. A ráncfelvarrás újdonsága, hogy a sebességváltókar előtti két pohártartó elcsúsztatható fedelet kapott. Csomagtartója most már egészen jól használható 480 literes (20 literrel bővült), de érthetetlen, hogy nem teleszkópok nyitják, hanem továbbra is egy nagy zsanérral oldják meg ezt a feladatot.

Nemcsak kanyarvadászoknak jó választás a sportülés, hosszútávon is nagyon kényelmes darab

Nemcsak kanyarvadászoknak jó választás a sportülés, hosszútávon is nagyon kényelmes darab

Milyen vezetni?

Ahogy a legtöbb konkurensnél, a BMW-nél is többféle teljesítményszinttel készülnek a hasonló műszaki alapra épülő motorok. Így 2,0 liter hengerűrtartalommal készül a 316d, 320d, 325d modell, illetve az itt tesztelt 318d is. Az általa kínált 150 LE és főként a 320 Nm nyomaték kellő dinamikával ruházza fel a Hármast, de sportosnak azért nem mondható.  Remek túraautó.

Adatlap

BMW 318d Sport Line aut.

Ha távirányítóval oldjuk a zárakat vagy meghúzzuk a belső kilincset kis lámpák világítják meg az autó melletti talajt, így elkerülhető, hogy belelépjünk a koszba
Motor 1995 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény 150 LE
Nyomaték 320 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 8,6 sec
Végsebesség 215 km/h
Fogyasztás (vegyes) 4,2 l / 100 km

A tesztautóban nyolcfokozatú ZF automata sebességváltó vitte a nyomatékot a hátsó kerekekhez. Ha kell, észrevétlenül vált, ha úgy akarjuk, megmutatja a fokozatokat, képes akár több fokozatot visszakapcsolni egy lépésben, illetve a vitrolázófunkciót is ismeri.

Négyféle menetdinamikai beállítás közül lehet választani a váltókar melletti kapcsolóval: Eco Pro, Comfort, Sport és Sport+ (kipörgésgátló kikapcsolva). Minimális különbség érezhető a beállítások között. Egy hajszálnyival változik a kormányrásegítés mértéke, a futóművön viszont nem érezni eltérést, a leginkább a váltó működik másként.

Sportban alacsonyabb fokozatban marad a sebességváló, az elektronika engedi jobban kiforogni a motort. Ilyenkor gyorsabban, ütősebben kapcsol a váltó. Komfortban azonban sokkal nyúlósabb a kocsi viselkedése és észrevétlen a fokozatok közötti átmenet.

A 2,0 literes dízelmotor könnyen veszi a fordulatot, de nem egy benzinmotor, már 1500-tól él és 4800-as fordulatszámig forgatható, de utóbbira nincs szükség, 2000-2500 körül bőven elemében van. Alapvetően csendes a kocsi, a motorhang viszont folyamatosan jelen van, mindig ott duruzsol az utastérben.

Comfort módban 130-as tempónál 1900-at forog nyolcadikban a motor és ilyenkor 5 liter alatti fogyasztással üzemel a kocsi.  Főként országúton és városban használva 6,0 literes átlagfogyasztást produkált az egyhetes teszt alatt a BMW 318d.

Ennél lehetett volna takarékosabb is Eco Pro üzemben használva, de a visszafogott gázreakciók, a magas váltófokozatok lélektelenné teszi a kocsit, így egy rövid próbát leszámítva inkább a Comfort és Sport módban használtuk a járgányt. 

Alapvetően komfortos a futómű hangolása, kiszűri a nagyobb úthibákat is, de ettől még igen vezetőbarát az autó, többek között azért, mert jó a súlyelosztása, így nagyon semleges a viselkedése kanyarban, illetve hátul hajt és nincs hajtási befolyás a kormányon. Gázadásra leül az autó hátulja és betapadnak a kerekek, de még kikapcsolt menetstabilizáló mellett sem akar kitörni az autó fara, biztonságos a viselkedése.  

Nagyon egyszerű a műszeregység alaprajzolata, a többi információ digitális jelenik meg

Nagyon egyszerű a műszeregység alaprajzolata, a többi információ digitális jelenik meg


A nyolcfokozatú automata ha kell észrevétlenül teszi a dolgát, de Sport-módban szándékosan jelzi a váltásokat

A nyolcfokozatú automata ha kell észrevétlenül teszi a dolgát, de Sport-módban szándékosan jelzi a váltásokat

Költségek, konkurensek

A BMW 318d Sport aut. és vetélytársai Listaár, forint 
Audi A4 2.0 TDI Sport S-tronic (150 LE). 10 840 640
Mercedes-Benz C 200 BlueTEC/d Aut.(136 LE) 10 962 550
Jaguar XE 2.0 D R-Sport Aut.(163 LE) 11 699 000
Infinti Q50 Q50 2.2 D Sport Aut.(170 LE). 12 494 500
Volcos S60 D3 Summum (150 LE) 10 660 000
BMW 318d Sport Line aut. (150 LE). 11 225 500

Kilenc és félmillió forintot kérnek alapáron a BMW 318d-ért, ami nagyjából négyszázezerrel több, mint a 316d (116 LE, 270 Nm) és nyolcszázezerrel alacsonyabb, mint a 320d (190 LE, 400 Nm) ára. Így kalkulálhatunk a teljesítménnyel.

Ám prémium autóként csak a megfelelő változat kiválasztása után kezdőik a móka, hiszen szinte minden extráért masszívan fizetnünk kell. Az automata váltó 715 ezer, a LED-es fényszórók 420 ezer, a navigációs rendszer 250 ezer, a metálfényezés 300 ezer, a Sport Line csomag 915 ezer. Így nem meglepő, hogy a végén a tesztautó 14,2 millióért lehetne a miénk. 

Nem olcsóbbak jelentősebben a konkurensek sem, itt az dönt, hogy kinek melyik márka kínálta imázs, hangulat jön be. A BMW korábban és most is a vezetési élménnyel kampányol. A tesztautó automata váltós, négyhengeres, ráadásul dízel, így papíron szinte minden a vezetési élmény ellen szólt, de hétköznapisága ellenére hozza a BMW-kre jellemző jó vezethetőséget.

Mellette – Ellene
  • Jó motor
  • Kiváló váltó
  • Kényelmes futómű
  • Jó összeszerelési minőség
  • Neve ellenére nem elég sportos
  • Drága extrák
  • Teleszkóp helyett zsanér a csomagérajtón
Mennyit ér szerinted a BMW 3-as 150 lóerős dízelmotorral és automata váltóval?
átlag
8.03
szavazat
241
Mennyit ér szerinted a BMW 3-as 150 lóerős dízelmotorral és automata váltóval?