Röviden – SsangYong Tivoli
Mi ez? Kompakt koreai szabadidő-autó  
Mit tud? Kívül pofás, belül tágas, de semmi űrtechnika
Mibe kerül? 4,8 és 6,8 millió a két véglet
Kinek jó?  Akinek nem fontos a márkanév, csak egy kompakt SUV-ra vágyik
A legeurópaibb SsangYong 1
A legeurópaibb SsangYong 2

A legeurópaibb SsangYong

A legeurópaibb SsangYong

A legeurópaibb SsangYong 32
Nem is biztos, hogy SUV. Lehet, hogy csak túl szögletes
Sokat dob rajta a fekete tető
LED-es nappalifény
Rafinált formájú hátsó lámpatest
Tivoli
A legeurópaibb SsangYong 38
A legeurópaibb SsangYong 39
A legeurópaibb SsangYong 40
Magas csomagtérperem
Harsány belső
Matt, fényes ezüst és piros, némi zongoralakkal. Jaj!
USB, HDMI csatlakozók
A zongoralakkon rémesen mutat a por
Lehetetlen, vékony gombok
Pakolópolc
Elég harsány ez a belső, szerencsére konzervatívabb belsővel is rendelhető az autó
Monokróm központi kijelző, csicsás műszerek között
Ha nem tudná merre áll a kormány
Vörös és fekete
Kezelni rémes, de a képe szép
Ritkán látott gombok, kapcsolók
Startgomb
Óriási bödön középen
Matt, fényes ezüst és piros, némi zongoralakkal. Jaj!
3 féle beállítás választható a kormányrásegítéshez
Kormányfűtéssel is rendelhető a Tivoli
Lábtérben rendben van a második sor is
Kulturált kulcs jár a Tivolihoz
Fotó megosztása:
Nem is biztos, hogy SUV. Lehet, hogy csak túl szögletes

Nem is biztos, hogy SUV. Lehet, hogy csak túl szögletes

Hogy néz ki?

Úgy látszik, a SsangYong dizájnjának kifejezetten jót tett, hogy a márka a Mahindra szárnyai alá került. A Tivoli az első közös autójuk, amit 3 év fejlesztés után, 2014 év vége felé mutattak be. Meg is látszik rajta, külső formaterve teljesen vállalható lett, sőt, az utcán többen nézték meg, mint bármelyik eddig nálam járt SUV-t – sőt, volt aki szájtátva bekukucskált az ablakon is -, és közben nem bujkált a szájuk szélén semmiféle gúnyos vigyor, hogy, na, mi ez a szörnyűség, mint anno a Rodius láttán
Szóval a forma rendben van, egy kompakt szabadidő-autó valahogy így néz ki. Kicsit szögletes, kicsit magas, de a kelleténél talán valamivel több súlyemelőnőgén került a pipettába. A fekete tető és a sötét hátsó üvegek nagyot dobnak az autón, pláne, ha még a fekete felniket is hozzáikszelik az opciós listán. Pofás, na.
Sokat dob rajta a fekete tető

Sokat dob rajta a fekete tető

Milyen belül?

Egész merész színösszeállításban pompázott a tesztautó belseje, szerencsére kapható konzervatívabb kivitelben is. A piros-fekete párosítást itt-ott mattezüst betétek szakítják meg, pont olyanok, mint amilyenekről a Toyota mostanra tudott végre leszokni. Emellett csillogó fekete zongoralakk – három darab porszemtől már bántóan koszosnak néz ki – és fényes króm is található a belsőben. Kissé kaotikus. A kapcsolók, gombok egész egyediek, csak a koreai autókra jellemző karakterkészlet lehet ismerős rajtuk más autókból. 

Adatlap

SsangYong Tivoli 1,6

A legeurópaibb SsangYong 63
Motor 1597 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 128 LE
Nyomaték 160 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) N.A sec
Végsebesség 181 km/h
Fogyasztás (vegyes) 6,6 l / 100 km

Helykínálat, kényelem szempontjából viszont egész eltalált a Tivoli belseje. Tágas, okosan variálható, a hátsó ülések háttámlájának dőlésszöge is változtatható, és rengeteg, nagy befogadóképességű ügyes rekesz is található benne. Humoros az első ülések háttámlájára feszített gumikötél, ami mögé újságokat lehet befűzni, de a kreatívabb gyerekek basszusgitározásra is használhatják. Ha apa bírja. 

Csomagtartója tekintélyes méretű, bár a magasra felhúzódó perem miatt inkább olyan, mintha egy gyerekkádba pakolnánk, nem pedig csomagtartóba. Azonban az importőr szerint ez feature, nem pedig bug. A 4×4-es változat hátul más, helyigényesebb futóművet használ, és akkor a csomagtérajtó alja és a padló egy szintbe kerül, a mezei elsőkerekes változatnál viszont mélyebbre került a csomagtartó feneke. Tehát örüljünk a pluszlitereknek, ne a perem miatt bánkódjunk. Oké. 
Ergonómiailag még van hova fejlődni, a vékony, vezetés közben eltalálhatatlan gombok zavaróak, és követhetetlen, hogy a kétfokozatú ülésfűtés milyen megfontolásból kapott forgógombot, a gyakrabban használt klímaszabályzás pedig pengevékony csíkgombot. Amúgy az automata beállításon használt klíma még a fehér autó lehűtésével is nehezen bír, vagy szilánkosra fagyasztja a térdet, vagy nem történik semmi. Jól működő megoldás, ha átvesszük az irányítást, és mi mondjuk meg, melyik irányból tolja a hideget a klíma. Jó viszont a kulcs nélküli ajtónyitás, motorindítás, a sok 12 voltos csatlakozó, és még nagy képernyős navigáció is jutott bele.
Harsány belső

Harsány belső

De jól látszik az igyekezet, hiszen háromféle beállítás választható kormányrásegítésnek, az automatikus váltónak is többféle stílusa van, és az ülések mellett a kormány is fűthető. Akadnak mókás extrák is, mint például az első kerekek állásszögét jelző ábra. Nehéz elhinni, hogy ennek bármi értelme lehet. 

Milyen vezetni?

Az 1,6-os, 128 lóerős benzinmotor és az automatikus váltó duója nem éppen szórakoztató páros. Az automata váltót alapból szeretem – igen, öregszem, lustulok stb. -, de ebben már én is azt éreztem, hogy jobb lenne, ha én kapcsolgathatnék. Persze megtehetném, ha volna kedvem bíbelődni a váltókaron lévő vicces méretű kapcsolóval, de nincs. Meg amúgy is, ez így sem kézi váltó. 
Szóval a 128 lovas motor ereje valahol elkopik a hajtásláncban, ha gyorsabb haladásra ösztökélnénk az autót, leginkább csak a motor lesz hangosabb, és az érezhető gyorsulás elmarad. Városban roppant fordulékony jószág a Tivoli, bár annyira nem érdemes vele forgolódni, mert tolatáskor rémes belőle hátra kilátni. Szerencsére a tolatókamera sokat segít, hogy ne tapossunk el vele senkit és semmit. A menetzaj túlélhető, de az óriási felnik helyett érjük be kevésbé puccos, ballonosabb darabbal, ha nem akarjuk, hogy szétessen az agyunk.
Monokróm központi kijelző, csicsás műszerek között

Monokróm központi kijelző, csicsás műszerek között

Kinek jó?

Fogós kérdés. Ha a Tivoli olcsó lenne, biztos simán megtalálná magának azt a vevőkört, amelynek nem a jól csengő márkanév a legfontosabb, ha autót választ. De sajnos a SsangYong kis kompakt szabadidő-autója nem olcsó. Sőt. Az alábbi mezőnyben csak az Opel Mokka érezhetően drágább nála. 
SsangYong Tivoli e-XGI STD (128 lóerő) lehetséges vetélytársai Listaár, forint 
Suzuki Vitara 1.6 GL  (118 lóerő)  4 490 000
Opel Mokka 1.6 ECOTEC Selection (115 lóerő) 5 080 000
Renault Captur TCe 120 EDC Zen (120 lóerő) 4 830 000
Kia Soul 1.6 GDi LX (132 lóerő) 4 390 000
Így maradnak a márkahűek, akiknek van már egy terepre szánt munkagép a pajtában, elégedettek is az autóval, de mégis kéne valami frissebb, városba járós példány is a márkától. Na nekik nem kell tovább keresgélniük. De azért várják meg a dízelt és azt is próbálják ki.
Mellette – Ellene
  • Tetszetős külső
  • Sok extra
  • Kényelmes belső
  • Nagy csomagtartó
  • Gyenge benzinmotor
  • Lomha váltó
  • Régimódi belső