Röviden – Subaru Forester 2.0D Sport

Mi ez?

Szabadidő-autó boxer-dízellel és igényes 4×4-gyel

Mit tud? Jól néz ki, tágas és kevés van belőle
Mibe kerül? 10 millió alatt már elvihető a dízel Forester
Kinek jó?  Műszaki sznoboknak, Subaru-fanoknak

A Subaru kis szabadidő-autójának negyedik generációja megnyugtatóan bőkezű garanciával, kiábrándító beltéri anyagminőséggel és a boxer-dízel csodájával várja azokat, akik nem akarnak RAV4-et, CX-5-öt, Tiguant, X1-est, Antarát, CR-V-t meg ilyeneket venni két-két és fél dízel, összkerekes Dacia Duster áráért.

505-1564 a raktér térfogata
505-1564 a raktér térfogata

Menő forma, furmányos technika, sprőd belső

Menő forma, furmányos technika, sprőd belső

505-1564 a raktér térfogata
A Forester fő erőssége a harcias megjelenés. Amilyen jól néz ki, minden hibáját hajlandó megbocsátani az ember
Hammbekaplak, japánul
A jelenlegi Forester a Subaru szabadidőautójának negyedik generációja, a 2012-es modellév szülöttje
4,6 méteren sok hely és komoly terepkészség; 22 centis hasmagasságával azon kevés szabadidőautó egyike, amely legyőzi a Dacia Dustert
225/55 R 18-as gumik. Vétek erre a kocsira ilyet tenni, bütykös-saras kéne rá
A terepszögek: 23 fok elöl, 25 hátul, rámpaszög: 21 fok
A Subaru hajdan híresen ronda autókat gyártott, de ez elmúlt
Csendes és nyugodt a kocsi viselkedése országúton, remek családi autó
A 150 lovas boxerdízel lelkesen pörög fel, nyomatéka 350 Nm
A rugózás kicsit kemény terepen, de országúton jól jön a stabilitás
A Sport felszereltség szépségei: 18-as dizájnfelni, csinos lökhárító
Tetőspoiler és sötét hátsó üvegek a legdrágább kivitelen, a Sporton
Nem csak dísz rajta a 4x4
A boxerelrendezésű dízel a Subaru egyedülálló műszaki trükkje
Kiábrándító a kemény műanyagokkal, unalmas formákkal berendezett belső
Tipikusan amerikai piacra tervezett beltér, híján bárminemű finomságnak
Kopogós műanyagok, térdkínzó középkonzol
Egy brosúrával a konkurencia mögött jár a Subaru; ezek a műszerek, gombok olcsón japán hangulatot árasztanak
Monokróm az LCD-panel, a műszerek egyszerűek, kisautósak
A kis színes egérmozi jobb lenne, ha nem lenne. A real-time grafikák (fogyasztásmérő, nyomatékarány-jelző) késnek, kínosan primitívek
Jobbról balra mutat a pillanatnyi fogyasztásmérő
Egész őszinte: kútnál 6,8-re jött ki a vegyes átlag
A javára kell írni, hogy magyarul beszél
Melyik kerékre mennyi erő jut?
Navigáció, kétzónás automata klíma a fullosban
A Harman-Kardon menüje egyszerű és logikus, a hangzás viszont a sok kemény műanyag miatt eléggé fás
Igazi amerikai álom ez a fantáziátlan, nem tartó, olcsó hatású bőrkárpit
Sport, tehát pléhdíszek a pedálokon
A legnagyobb csalódás az akadozó, kelletlen kézi váltó. A Forester igazi driver's car lehetne, de nem ezzel a váltóval
Memorizálható a motoros csomagtérajtó nyitási magassága - alacsony garázsokban hasznos extra
Ez egy 11,5 milliós ajtóbelső?
Az üvegtető feldobja a hangulatot, széria a Sport felszereltségnél
Majdnem 90 fokban nyílik a hátsó ajtó, könnyű beszállni, gyereküléssel machinálni
A motoros csomagtérajtó idegesítően lassan nyílik-zárul, de precízen, erősen működik. Kisebb csomagokat simán odébbtol zárásor
Hátulról tágítható a Forester fara. Khm.
Jól pakolható, könnyen bővíthető a Forester raktere
Fotó megosztása:

Hammbekaplak, japánul

Hammbekaplak, japánul

Külső

A “Subaru” hosszú-hosszú időn keresztül volt a “csúnya” szinonimája az autóiparban. De azok az idők elmúltak. A Forester vad külseje, a szögletes bakancsforma az agresszív részletekkel telitalálat. Mindenki megnézte, tacskósétáltató bácsik lestek be az ablakán, babakocsis anyukák fordultak utána, irigykedve sandítottak oda a lámpánál bősz férfiak mindenféle más modellből – ja, és persze nekem is tetszett. Az a fajta kocsi a Forester, amire elégedetten vissza-vissza néz a büszke tulaj a bevásárlókocsi fogantyúja mögül az áruházi parkolóban.

A Sport felszereltségű tesztautó minderre még rádob pár lapáttal. 18-as felni (és milyen felni!), rajta 225-ös gumik. Sötétített hátsó oldalablakok, panoráma-üvegtető, hetyke kis tetőspoiler hátul, és persze a lényeg: a brutális légbeömlőkkel díszített első lökhárító. Állat, na.

A 150 lovas boxerdízel lelkesen pörög fel, nyomatéka 350 Nm

A 150 lovas boxerdízel lelkesen pörög fel, nyomatéka 350 Nm

Hasonlít egy kicsit a Land Rover Freelanderhez, legalábbis hangulatában: látszik rajta, hogy nem csak műmájer SUV, hanem valóban tud mit kezdeni az úttalan utakkal. No de mi nem esztéták vagyunk itten a Vezessnél, hanem autós újságírók. Ezért nem állhatunk meg annál, hogy a Forester szép, azt is illik megnéznünk, mit jelent légellenállásban a szögletes brutalitás. Nos; egy Subaru által kiadott típusismertető szerint 0,33 a cW-érték. Ha igaz, le a kalappal: a Dacia Dusteré 0,41.

Belső

A 2013-as Forester európai szemmel mindaddig teljesen rendben van, még hangyafülényivel kilencmillió alatt elvihető alapkivitelben is, amíg bele nem ülünk. De most tényleg, nézzék meg ezt a képet, a legdrágább dízel Forester műszerfaláról:

Kopogós műanyagok, térdkínzó középkonzol

Kopogós műanyagok, térdkínzó középkonzol


Ilyen egy 11 450 000 forintos autó beltere? Fantáziátlan formák, kopogós műanyagok, ráncot vető, lógó bőr, japán egyengombok, nem elég széles tartományban állítható kormány, tökéletlen pedálrend, térdet nyomó középkonzol? Ez a primitív műszeregység a monokróm LCD-vel, a sebességmérőn a 123-as 200D-Mercihez hasonlóan felírt sebességváltási határokkal? A kulcsnélküli nyitás-indítás mellett kifejezetten anakronisztikus ez a sivár távol-keleti utastér.

Vezetéstámogató rendszerekben, kényelmi extrákban sem egészen naprakész az autó. A fullos modellben volt ugyan kulcsnélküli nyitás-indítás és a csomagtérfedelet is villanymotor zárta-nyitotta (idegesítően lassan), de a valóban korszerű extrák nem rendelhetők a kocsihoz. Nincs ráfutásgátló, követőradar, sávtartó automatika, és parkoláskor is meg kell elégednünk a tolatókamera képével, nincs automata parkolórendszer. A kézifék is manuális, a rádió-navi pedig nem igazi gyári fejlesztésű csoda, hanem egy standard kétdines fejegység, a Harman-Kardontól. Ami ráadásul eléggé fahangon szól, a sok kemény műanyag miatt.

Monokróm az LCD-panel, a műszerek egyszerűek, kisautósak

Monokróm az LCD-panel, a műszerek egyszerűek, kisautósak

Az persze igaz, hogy a magamfajta autóbuzi, aki szeret a szó klasszikus értelmében vezetni, még örülhet is mindennek a parasztos maradiságnak. Csak legalább ne rontaná el a macsó imidzset a Subaru azzal a szánalmas kis egérmozival, ami a műszerfal tetején a fogyasztásról, a kerekekre jutó nyomatékról, ilyesmiről tájékoztat, bugyuta grafikával és nagy késésekkel. Mert ez leleplezi, hogy a Foresterben nem azért nem hájtek minden, mert a gyártó direkt nem akar playstationt csinálni az autójából – hanem hogy azért, mert nem tud.

Hely sok van a kocsiban, hátra könnyű beszállni vagy gyerekülést berakni a közel derékszögben nyíló ajtókon át. Az 505 literes raktér a kocsi mögött állva bővíthető az üléstámlák egy-egy gombbal való könnyed ledöntésével. A raktérajtó a fullextrás változatban motorral nyílik, lassan, de erősen, simán beljebb tol egy kilógó bőröndöt (még ha a távirányító megfelelő gombjára nem is programozták rá a riasztó kikapcsolását, tehát távolból is nyitható a csomagtér, csak visít hozzá a kocsi).

Adatlap

Subaru Forester 2.0d – 2013

505-1564 a raktér térfogata
Motor 1998 cm3, Dízel, Boxer 4
Teljesítmény 147 LE
Nyomaték 350 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 10,2 sec
Végsebesség 190 km/h
Fogyasztás (vegyes) 5,9 l / 100 km

Technika

A Subaru hagyományosan izgalmas technikai megoldásokkal teszi a konkurenciánál kívánatosabbá autóit. A Foresterben a szimmetrikus összkerékhajtás és a boxer-dízel az, amit más nem kínál a piacon.

Az agilis, pörgős, már-már benzinesen élék gázreakciójú motor icipicit ugyan szomjasabb az élvonalbeli (BMW, VW-csoport) dízelmotoroknál, a nyomatékcsúcs-tartomány is szűkebb a kívánatosnál, az önindító minden indításnál többet köszörül egy fél másodperccel a többieknél – de ez mind megbocsátható, hiszen ilyen nincs még egy a világon. Stop-start rendszer nincs hozzá, és a hosszas indítózások alapján úgy tűnik, egy ideig nem is lesz.

Majdnem 90 fokban nyílik a hátsó ajtó, könnyű beszállni, gyereküléssel machinálni

Majdnem 90 fokban nyílik a hátsó ajtó, könnyű beszállni, gyereküléssel machinálni

A 4×4 rendszert tulajdonképpen főleg a hosszmotor miatt nevezheti szimmetrikusnak a gyártó. A központi differenciálmű viszkókuplungja 20-80-tól 80-20 százalékig tudja variálni a nyomatékarányt az első és hátsó tengely közt. Bár a viszkós 4×4-rendszerek nem a legkifinomultabbak és nem is a legmegbízhatóbbak, a Subaru 5 év vagy 200 ezer kilométer garanciája eloszlatja a tartóssági aggályokat.

A dízelmotorhoz nem rendelhető automata váltó, a hatfokozatú kézi viszont komoly csalódást okozott. Japán márkától nem vártam volna azt a kelletlen, akadós, pontatlan viselkedést, amit a kar produkált; gyorsan kapcsolgatni gyakorlatilag lehetetlen volt a szerkezettel. Más boxer-dízel Subaruktól nem emlékszem ilyen gyalázatra, van esély rá, hogy egyedi hibával találkoztam.

Aszfalton

Feszes, pontos futómű, precíz kormányzás jellemzi a Forester viselkedését országúton, városban. A boxermotor segít alacsonyan tartani a súlypontot, így magas építése dacára is remekül tartja az íveket, semleges viselkedésű, stabil a kocsi. A klíma csendesen, finoman működik, a zajszint sem magas, a drágább kivitelekhez járó panoráma-üvegtető jó hangulatot biztosít. Családi utazóautónak remekül beválik a Forester.

A tesztfogyasztás 6,8 literre jött ki, ami nem épp eget rengető eredmény manapság, de az állandó 4×4-gyel jó érték. Külön öröm, hogy meglepően pontosnak bizonyult a fedélzeti számítógép, a maga 6,6 literes jóslatával tankolás előtt.

A terepszögek: 23 fok elöl, 25 hátul, rámpaszög: 21 fok

A terepszögek: 23 fok elöl, 25 hátul, rámpaszög: 21 fok

Terepen

A terepszögek csak átlagosak, de az irdatlan hasmagasság (22 centi, még a Dusternél is magasabb) biztató azok számára, akik nem csak divatból vesznek SUV-ot, hanem tényleg elhagynák néha az épített környezetet. Egész komoly bakhátak is megjárhatók károsodás nélkül, ami útnak nevezhető a józan ész határain belül, azon a Forester elmegy.

Durvább terepen hiányzik viszont a felező. Az egyes nem elég rövid, hogy ne kuplungoljuk el néha a kocsit mélyebb sárban, meredekebb emelkedőn. Fura policy ez a Subarutól: az Imprezában még az 1,5 literes benzineshez is járt a felező, pedig aztán abban a kocsiban kellett a fenének.

Aki tényleg sok sarat akar dagasztani, várjon egy picit: hamarosan, állítólag még az idén a dízelmotorhoz is rendelhető lesz a Subaru saját fejlesztésű fokozatmentes automata váltója (Lineartronic), tárcsás kuplungos központi osztóművel – az lesz igazán dagonyába való.

Jól pakolható, könnyen bővíthető a Forester raktere

Jól pakolható, könnyen bővíthető a Forester raktere

Ki vegyen ilyet?

Magas ára miatt nehéz józan érvekkel megindokolni egy dízel Forester megvásárlását a nagyon erős mezőnyben. Ha csak a japán modelleket nézzük, akkor is számos vonzó új modellt találunk, gazdag extralistával, tágasabb utastérrel és frissebb beltéri dizájnnal. A kétliteres, 150 lóerő körüli dízel Subaru kézi váltóval, navigációval valahogy így áll a konkurensek között:

A Forester 2.0D belépőmodell és vetélytársai (4×4, kézi váltó, 150 lóerő körüli dízelmotor). Nem akciós listaárak
Subaru Forester 2.0D Active (147 LE) 8 990 000 Ft
Toyota RAV4 2.2 D-CAT Active (150 LE) 8 150 000 Ft
Mazda CX5 2.2 4WD Challenge (150 LE) 8 930 000 Ft
Honda CR-V 2.2 i-DTEC 4WD Lifestyle (150 LE) 9 399 000 Ft

Tehát miért is pont a Subarut? Hát esetleg az öt év / 200 ezer kilométer garanciáért, de főleg a boxer-dízelért – olyanja nincs másnak. Kérdés persze, hogy mekkora sikerre elég manapság, az egyre nagyobb képátlójú érintőképernyők, egyre fejlettebb vezetéstámogató elektronikai rendszerek korában egy olyan, hétköznapi használatban különösebb felhasználói előnyökkel nem járó mérnöki bravúr, mint a fekvőhengeres blokk a motortér alján.

Mellette – Ellene
  • Érdekes műszaki megoldások
  • 5 év vagy 200 ezer km garancia
  • Tágas utastér
  • Fehérben nagyon megnézik
  • Lelkesen pörgős dízelmotor
  • Akadozó váltó
  • Tökéletlen vezetői ergonómia
  • Divatjamúlt beltér

Hány pontot ér a tízből a boxermotoros dízel Forester?
23 szavazat - átlag: 8.35 (10-ből)
Hány pontot ér a tízből a boxermotoros dízel Forester?